Nollrasism året om

Okategoriserade

TV4 pumpar igång ”nollrasismveckan” i dagarna, men numera ska projektet pågå året runt. Först av allt skämmer man ut sig grundligt med en fullständigt sanslös reklamfilm.

”Vi vill vara aktiva mot rasism och diskriminering hela året, och nu har vi en möjlighet att vara det tillsammans med Alla olika alla lika. Precis som de har vi en ungdomlig inriktning till frågan, även om den är angelägen för alla”, säger TV 4:as Gunnar Gidefeldt apropos kanalens nya samarbete med ”Alla Olika – Alla Lika”-kampanjen.

Givetvis drar man igång projektet på nationaldagen, och detta med att sända en reklamfilm. Den visar hur en ful, tjock och vit människa (möjligen IPREN-mannen) besegrar en stor svart man genom att en domare systematiskt fuskar till den förres förmån. Undertecknad får en känsla av att man fullständigt skjutit sig i foten här – det enda budskap jag kan få ut av filmen är att ”svenskar är feta och sämst, och diskriminerar alltid invandrare”. Det ska man vara mer än måttligt hjärntvättad för att ta till sig som annat än en förolämpning. Mest får reklamen en att fundera på varför många folkgrupper är lika dåliga på ”tennis” i sina hemländer, där det inte finns några svenska domare. Eller, förlåt, det är ju kolonialismen som förutom penicilin och motorer dessutom har infört ”förtryck” som något strukturellt inbyggt i alla länder den någonsin kommit i kontakt med. Förutom vissa länder.

 Men det intressanta med filmen är inte dess budskap – det är förstås samma elände som vanligt – utan hur oerhört klumpigt utförd den är. Det verkar som om man glömt bort att man måste linda in den reella frågan – hatet och/eller självhatet riktat mot västvärlden och Europa – så att det istället börjar handla om att det är synd om andra folkgrupper, och framförallt presentera det så att den som tittar inte behöver ta åt sig. Folk tycks överlag rätt benägna att gå med på vad som helst – man skiter i svenskarna i Rosengård, och man kämpar gärna mot ”nazism” och ”rasism”, men man måste vara grundligt hjärntvättad av universitetens och vänsterns pseudoakademiska skit för att på allvar sitta och skämmas själv för ”rasismen”. För att nu inte tala om att skamset identifiera sig med en fet fuskare som kolonialt förtrycker historiens bäste svarte tennisspelare. Om någon känner igen någon ”struktur” i den här reklamen torde det inte bli den ”strukturella rasismen”, utan den systematiska och ogrundade mytologi som hävdar att de etniska motsättningarna i det här landet har sin främsta eller enda grund i diskriminering.

 Man får en känsla av att Bonniers börjat förlora kontakten med verkligheten, i takt med att man börjar tro på sina egna dumheter. Jag kan ibland misströsta om svenskarna, men kan inte tänka mig att särskilt många kommer att se den här debila smörjan utan att på allvar börja fundera på hur det är ställt i landet. Och då inte för att IPREN-mannen kan spöa en ”nysvensk” i tennis med hjälp av rasistiskt fusk…