Något om storheten i de enkla grunderna

Konst

I vår tid talas det så sällan om själva hantverket kring teckning, måleri och skulptur. Detta saknas nästan alltid i konstböcker och på konstguidningar och liknande.

Det praktiska verkar inte vara så viktigt när man bara får läsa eller höra om vad en viss stil kallas, eller vilket år en viss konstnär ställde ut ett visst verk, vilka cigarrer han rökte och vem han träffade etc. Ordrika, omständiga och ofta snäva tolkningar av verken är också obligatoriskt.

Men det praktiska arbetet är ju grunden till allt konstnärligt arbete värt namnet. Den grunden kan se ut på många vis, men några enkla men fasta principer verkar ändå vara gemensamt för ett väl genomfört konstverk. Enkelheten bland verktygen är ofta slående. Som exempel kan nämnas hur den Svenska konstnären Anders Zorn från vedboden tog en vedklabbe och med endast en vass täljkniv täljde fram avbilden av sin bortgångna mormor.

Inom måleri har jag själv lagt märke till att de allra främsta målningarna genom tiderna är målade med få färger. Detta hjälper till att skapa koncentration och färgharmoni i bilden. Som exempel kan nämnas Rembrandt, vars målningar i många fall bara bygger på rött, gult, vitt och svart. Denna enkla palett härstammar från det antika Grekland. Även Anders Zorn använde en reducerad palett i sitt måleri.

Generellt kan man säga att själva ljuset i målningen vinner på att inte för många olika färgpigment krockar i bilden. Ljuset och valören, dvs ljushetsgraden, blir mer övertygande och starkare om färgerna i stora delar av bilden hålls dämpade.

Sådana här ädla metoder lärs självfallet inte ut i vår tid på de stora konstskolorna. Men jag har själv experimenterat en hel del med detta och fastnat för den här principen.

I följande målningar har jag bara använt ockra (en gul färg), cinnoberröd, titanvit och elfenbenssvart. När man har få färger blir det ännu viktigare att pigmenten är av hög kvalitet varför jag ofta använt Old Hollands färger. På träpalletten lägger jag de fyra färgerna och blandar utav dem de andra grundfärgerna grön och blå och en mängd blandnyanser.

 fyra_f�rger_palett_1m

Målningarnas komposition har arbetats fram genom flera teckningsstudier där jag stegvis nått fram till den komposition jag slutligen bestämt mig för. Teckningarna har gjorts först på papper med blyerts och sedan med kol direkt på oljefärgsduken innan jag börjat med färgerna.

Ett exempel på förstudie utifrån levande modell, första skissen av motivet ”Crashing JP Morgan”.

skiss_jpmorgan_blyerts

Under hela arbetets gång med ”Crashing JP Morgan” målade jag framför modell, här en bild från slutfasen.

jpmorgan ej klar

”Kärret”; delar av målningen utförd framför levande modell, men slutförd med stöd av fotografier.

k�rret_1_m

”Katharsis”, hela oljemålningen utförd framför levande modell.

mein herz brennt 200

 

Samtliga målningar ovan innehåller alltså bara 4 olika färgpigment.

Man ska kanske tillägga att den beskrivna enkelheten i t.ex. färgval ingalunda gör det lättare att måla. Tvärtom är det mer krävande att behärska en sådan teknik. Men man vinner både frihet och kunskap på att till fullo behärska sina verktyg och material.

 

 

 

Pin It
 • Avantgardist

  Jättebra!

 • Lars Ulwencreutz ♕

  Klockrent! För att använda ett modernt uttryck.

 • Bra råd. Jag har en ny hjälte: docenten som skällde ut och bad de självgoda översittarna från Expressen fara och flyga när de ringde på dörren. Det var mycket skönt att att se. Jag har sett om videon flera gånger och skrattat åt hycklarna.

  • Daniel Friberg

   Precis. Det är exakt så man skall agera. Om man inte vill gå steget längre och följa mitt råd #2 dvs. 😉

   • Faktum är att jag just torkade golvet och ställde hinken med det smutsiga vattnet vid dörren. Just in case….

    • Maximalus

     t.o.m de jag känner som håller sig till liberal politik skäms över detta hot mot yttrande & åsiktsfriheten så med dina tips kan vi vända detta emot dom 🙂

 • DanneSwede

  Tack så mycket för råden. Docenten är hursomhelst min idol då han gjorde muppen från Expressen riktigt svarslös. Dessutom gav han ett vettigt konkret exempel på hur man kan agera om dessa patetiska vänsterjournalister kommer på besök.

  • Daniel Friberg

   Ingen orsak. Det kändes angeläget att kommentera detta, samt ge några råd till de många kommentatorer som förmodligen i de flesta fall helt saknar medievana. Om en stor del av dem får möjlighet att läsa den här artikeln och följer mitt anspråkslösa punktprogram kan det nog få tämligen festliga – och för dem själva fördelaktiga – resultat. 😉

 • Ord i rättan tid. Denna kampanj från Expressen är som du säger ett svaghetstecken. Nu måste man som Sverigevän stå stark och gå till motattack.

  Expressen vet inte vad de gett sig in på. De märker inte vilket STASI-aktigt intryck de gör med sina reportage. De tror att de är goda. Men det är en sak vad som går hem bland mediepolarna på Söder, en annan hur folk ute i landet reagerar på detta. Och folk i gemen reagerar antingen med en axelryckning eller med motvilja mot själva budbäraren, Expressen.

  Och nu sägs det att TV3 ska göra en programserie i samma anda. Hr Aschberg ska åka runt i landet och terrorisera svenskar som sagt sin mening om mångkulturen. Och det, kan man gissa, blir samma nerköp som för Expressen. Det är inte 1992 nu. Mångkulturen är redo för omförhandling. Alla vet det utom MSM:s överbetalda yrkeskår. De är helt fartblinda i sitt kampanjande.

  Det här kommer surt efter för mainstream media, det är min föraning. Och SD:s resultat i EU- och riksdagsval kommer inte att påverkas negativt. Det är nya tider nu. Folket har vaknat.

  • Daniel Friberg

   Instämmer i din analys. Detta är ett solklart övertramp och således ett utmärkt tillfälle att gå till motattack.

  • I Radio Ett sa Aschberg att han ”tror på uthängning som metod”. Metod för vad? Debatt? Kanske metod att göra folk förbannade, detta blir kontraproduktivt för dem – tycker Aschberg ska återgå till sitt projekt med manlig amning – det har bättre utsikter att lyckas: http://www.youtube.com/watch?v=FYx_hQ51Wog

   • Daniel Friberg

    Förmodligen som metod för journalistkåren att alienera sig ännu mer från sina läsare, samt påskynda gammelmedias oundvikliga undergång. 😉

   • Läste ditt tips igår om dom två hålen i väggen. Synd bara att Robban inte har något hår, annars hade det sannerligen varit en syn för gudar att bevittna när han lägger handen på dörrhandtaget. 🙂

   • Kvillebang

    Exakt Tanja – metod för vad? Vad är syftet?
    Min första omedelbara tanke var att det primära syftet med åsiktsregistreringen är att finna metoder att skrämma, tysta och skadliggöra individen av fel åsikter så mycket det bara är möjligt.
    Det jag nu undrar är om åsiktsregistrerarna njuter för varje individ som blir uppsagd och/eller omplacerad från sin tjänst/uppdrag? Eller hoppas de på andra möjliga ”straff” som mordhot och fysiskt våld?
    Sedan är frågan, hur länge anser åsiktsregistrerarna att dessa individer ska gå arbetslösa innan de sonat sitt brott i form av fel åsiktsagenda? Livet ut eller bara till de lärt sig tiga och ljuga om att de ändrat åsikter?

 • RNE

  Man skulle ju också uppmana den påringande journalisten att om denne har några invändningar mot någon kommentar på nätet att svara på denna kommentar på aktuell sida. Så kan man föra diskussionen där och inte på trappan. Och därmed stänger man dörren och går in.

 • Det där var synnerligen bra skrivet. Mycket bra tips också! Heder åt dig.

  • Daniel Friberg

   Tack!

 • Schyler

  Tack för en mycket bra artikel. Jag har följt Motpol länge och är väldigt nöjd med det nya ”ansiktet” och alla nya (och gamla) skribenter! Jag tror nog att de korrekta har skitit i det blå skåpet i och med det senaste drevet. Som du säger, väldigt jobbigt för de drabbade men hela bubblan av anonymitet och passivitet tror jag är på väg att spricka.

  Jag tror att din punkt nr 8 är den viktigaste för oss nationella. Vi måste skapa och erbjuda varandra trygghet, kontakter och verklig gemenskap och jag tvivlar inte på att vi snart är där. Jag tror detta har en enorm potential och nätverken kommer sprida sig som en ljungeld om natten.

  Ska själv träda ur skuggorna med mitt egna namn nästa år.

  Hälsningar.

  • Daniel Friberg

   Det låter utmärkt att du planerar att slopa anonymiteten – faktum är att man förmodligen blir en mindre sannolik måltavla genom att vara öppen med sin identitet. Och jag instämmer förstås i vad du säger i övrigt – att skapa ett eget, alternativt, socialt skyddsnät är A och O för en oppositionsrörelse. I synnerhet i en extrem ”mjuktotalitär” stat som Sverige. Tack för dina uppmuntrande ord!

 • johnxsw

  Klarsynt, sakligt och välformulerat.
  Tack!

 • jörgen sällergård

  Var hittar man hela listan?

 • JosefStalin

  Steg 3: Har man använt disqus räcker det att blåneka, på disqus går det att regga vilken mailadress som helst, även andras. Själv reggade jag nyss josef.stalin@ryssland.ru och kommenterar i hans namn, hoppas han inte misstycker…

 • Icefrontier

  Varför inte göra det enkelt för sig? Här twittrar researchgruppen ”Det ska vara skottpengar på alla vita, särskilt män.”

  https://twitter.com/Researchgruppen/status/256819322427686912

  Börja med att fråga dem vad de menar med det. De blir tvungna att medge att alla som postar på nätet kanske inte riktigt menar allt de någonsin sagt fullt ut.

  Då säger du: Touché! Och sedan stänger du dörren.

 • Svearikes

  Mycket väl skrivet Mr Friberg!

 • Helmer_Bryd

  Tack för peppande och tips. Naturligtvis ska detta övergrepp mot vanligt folks yttrandefrihet bemötas med att vi alla lägger in ytterligare en växel i kampen mot medie-/politikeretablissemanget.

  • Daniel Friberg

   Helt rätt inställning. Nu när vi alla ändå är ”kartlagda” av dessa skämt till ”journalister” (som snarast framstår som en genusmedveten, HBT-certifierad mjukisversion av Stasi) finns ju heller inget att riskera längre. Så det är bara att köra hårt. 😉

 • Felicitasss

  ”Tänk på att detta är ett snabbt övergående fenomen, att hela
  historien snart kommer att falla i glömska, och att ingen människa
  kommer att förfäras av vad ni skrivit bortsett från den alltmer
  sektliknande Södermalmsvänstern på tidningsredaktionerna. Låt under inga
  omständigheter dessa illvilliga, skadeglada föredettingar uppnå sina
  mål och skrämma er till tystnad. Fortsätt att kritisera
  vansinnespolitiken – helst i dubbelt så stor omfattning som tidigare.

  Låt dem inte vinna.”

  – AMEN! 😉

  Dessa desperata sektmänniskors tid är snart förbi tack och lov!

  Gud välsigne dig och de dina Daniel!

  • Daniel Friberg

   Precis, deras tid rinner snabbt ut, därav desperationen i deras senaste tilltag. Tack för dina uppmuntrande ord. 🙂

 • louislegrand

  Hear! Hear!

 • Som doktor (i matematik förvisso men jag utökar mina befogenheter idag – det är min rätt att definiera mig själv som vad jag vill) har jag satt en DIAGNOS på samhällsklimatet och hjärntvättens fanbärare. Här är den:

  * Påtaglig instabilitet i självbild samt allvarliga dissociativa symptom i form av upphävd identitetsupplevelse – det här är för övrigt också själva slutmålet.

  * Uppluckrad associationsförmåga samt affektiv avflackning med apatiska tendenser, utom vid stora genus- och journalistkonferenser då deras självbild exciteras till ett ögonblick av inbillad handlingskraft och storhetsvansinne.

  * Substansrelaterad akut störning till följd av intag av narkotiska preparat – huvudsakligen sin egen propaganda.

  * Bipolär sjukdom med blandepisoder av samtidig mani och depression, sk mixed state. Inte att förväxlas med det mixed state som utgör en viss typ av odefinierbar gränsöverskridande identitet och som är standard idag.

  * Förskjutet expansivt grundtillstånd åt vänster med stämningskongruenta psykotiska symptom.

  * Schizoaffektivt syndrom av blandad typ med tydliga inslag av rösthallucinationer från Marx.

  * Biologiskt betingad förvirring samt kronisk tomhetskänsla som bottnar i tomma intet
  – samma mentala tomma inte som de aktivt arbetar för att skapa åt alla andra.

  * Saknar i normalfallet (hur normalt det nu är att vara så här sjuk) sjukdomsinsikt, självinsikt och framtidsutsikt.

  * Schizoid personlighetsklyvning där varje varje personlighet uppfyller alla ovanstående punkter.

  * Cyklisk suicidalitet – med topp under valår.

  Det stämmer väl ganska bra med era observationer också, eller? 🙂

  • Rosenhane

   Suverän diagnostik Tanja, Vill gärna tillägga:

   * En bokstavskombination som omfattar hela alfabetet minus bokstäverna I och Q.

   kram 😉

   • Rosenhane, är du här? Där ser man, hela den välutbildade eliten följer efter mig på internet. 😉 EN bokstavskombination!? Du menar väl ALLA boskatvskombinationer med hela alfabetet utom I och Q. Ska de heller inte få förekomma i de andra kombinationerna? Jag tycker de ska det – utom undantaget IQ, och då blir det, om en kombination består av alltifrån 2 upp till 5 bokstäver och en bokstav får förekomma fler än en gång i varje kombination (ADHD har ju tex 2 st D:n så vi borde tillåta det) , (29^2-1) + 29^3 + 29^4 + 29^5 stycken psykiatriska diagnoser, ganska många, har ingen miniräknare som kan räkna ut det, men frågan är hur deras sjukjournaler ser ut då, måste vara ganska tjocka buntar – de som värnar om miljön borde verkligen inte bidra till slöseriet av papper och avverkningen av hela regnskogen. En elektrifierad gallergrind som ger lite ECT är därför ett steg mot att rädda regnskogarna! 🙂

    • Rosenhane

     Du är suverän, naturligtvis har du helt rätt igen! :))

    • Diagnoserna digitaliseras av miljömässiga skäl. Då kan de vara hur långa som helst ….

     • Hej Cavatus, du är då överallt! 🙂 Ja det har du rätt i – låt oss digitalisera deras journaler och sedan hacka databasen och springa runt med kamera runt deras hus och fråga dem om deras sjukdomar och fråga om det är anständigt att vara så störd! 😉

     • Hej Tanja! Jag hittade hit via din blogg, så det är din förtjänst. Visst ska vi digitalisera dem och sedan ska de dematerialiseras i esoteriska ettor och NOLLOR, där det sistnämnda är det för dem mest passande stadiet …..

      Den 12 december 2013 11:07 skrev Disqus :

     • Hoppas han även blir lite mer aktiv på sina egna bloggar, åtminstone tills supervalåret är över.

  • Ah, doktor Bergkvist. Trevligt att du hedrar motpol med ett besök. Och, ja, det stämmer mycket bra med hur saker och ting ter sig från min utsiktspunkt. Har du gjort i ordning en hink smutsigt vatten om någon mobbande journalist får för sig att göra ett hembesök?

   • Tror inte jag får något besök. 🙂 Det miljövänliga vattnet var roligt, men jag tänkte man kunde ta en sladd och dra den från vägguttaget och fästa vid dörrhandtaget, efter att ha byggt in en strömbrytare givetvis, så att man bara sätter på den vid behov. Skulle de inneha elementära kunskaper i fysik tar de kanske en diskhandske på sig, men då är det bara att elektrifiera hela sin gallergrind innanför dörren. 🙂

    Det skulle ge dem en välbehövlig elchock som heter duga, och kanske kan det sätta igång den avstannade hjärnverksamheten, nu när psykiatrin är underbemannad och pengarna gått till Expressens vapeninköp (Expressens chefred är ju dömd i hovrätten för anstiftan till vapenbrott http://www.expressen.se/nyheter/expressen-falls-for-vapenbrott/ men HD kommer att ta upp det också) och om inte annat så kanske detta botar dem från hela den psykiatriska diagnosen jag gjorde på dem. 🙂 Och då kan jag inte ha en hink med vatten också eftersom det skullle kortsluta min lilla elektriska krets. 😉

    • Det är mycket medmänskligt och vänligt av dig att vilja bota dem istället för att blöta ned dem. Men så kan ju vemsomhelst se att du är en ängel också. Jag är inte lika änglalik så jag har en spann stående vid dörren. Men jag ska fundera lite på det här med elchocker…hmm…hmm…Nej, jag håller mig nog till vattnet. Min fantasi tar av något skäl en lite elakare riktning än bot när jag tänker på Expressen, Eller förresten, bot! , det är ju precis vad de behöver. Istället för sin politiskt korrekta sekt kan de kanske bli neoflagellanter som vandrar runt i olika svenska städer och gisslar sig själva och ber om ursäkt för sina lögner, hycklerier och överdrifter. Det skulle nog vara ett uppskattat skådespel. Så här: http://www.youtube.com/watch?v=e4q6eaLn2mY

     • Ja jag är så medmänsklig och god. 🙂 Ska jag dra sladden ända till Expressens redaktion och bota alla på en gång?

     • Ja!

     • Förgreningslösning med individuellt reglerbart motstånd eller ska jag seriekoppla alla – jag menar, de har ju olika diagnoser osv – tål alla 220 volt? 🙂 Vill ju inte att de med hypomana drag ska bli överaktiva och skriva en massa artiklar istället. Vänta nu här, jag måste gå och lägga mig, nu sitter jag och tramsar och jag måste faktiskt sova, ha ha, godnatt! 🙂

    • EvigtRegn

     Har varit nyfiken ett tag på hur du (i alla fall från mitt avstånd) tycks ha undkommit de flesta problem associerade med att vara öppen dissident i dagens Sverige. Har du några tips?

     • Kvinnor har hög EQ – vi vet hur vi ska göra! 😉

     • fjodorpomp

      Använd då den IQ Du begåvats med, till att föra en saklig debatt, lilla hjärtat.

     • Det gör jag – och jag är alltid saklig i debatt. 🙂 Kanske jag bara skriver av mig just nu, men tills jag sovit ut imorgon kan du tex höra mig och Svante Nordin sätta genusmaffians hantlangare på plats i Filosofiska rummet:

      http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/73900?programid=793

      (Relaterat inlägg om detaljer kring genuscertifieringen: http://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/03/06/filosofiska-rummet-imorgon-sondag-kl-17/ )

      Sedan kan du se (eller läsa) min debatt i Riksdagen mot Skolverkets Anna Ekström och Carina Hägg (s) i här: http://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/03/11/mitt-anforande-i-riksdagen/

      Här kan du läsa om min syn på genusvansinnet i Corren http://tanjabergkvist.wordpress.com/2011/08/01/intervju-pa-correns-ledarsida-mina-aktuella-titlar-iq-testfragor-och-sverige-som-ett-slutet-system/ som fick en genusdocent vid Linköpings universitet att gå i taket 🙂 http://tanjabergkvist.wordpress.com/2011/08/18/genusdocent-om-genuskritik-i-corren-%E2%80%9Dsurrealistiskt%E2%80%9D-och-lite-om-insynsradet/

      Här talar jag ut i Riksdag och Departement: http://tanjabergkvist.wordpress.com/2011/06/01/intervju-i-riksdag-departement-och-ian-wachtmeister-haller-rebelltal/

      Här kan du läsa mina 30 krönikor i Axess http://www.axess.se/magasin/search.aspx?str=Tanja+Bergkvist

      Och om du har tid över så får du gärna plöja min doktorsavhandling 🙂 http://tanjabergkvist.files.wordpress.com/2012/10/thesis.pdf

      Nejdå den kan du slippa då den inte utgör ett inlägg samhällsdebatten 🙂 här istället i Den Nya Välfärden om hur fördumningsindustrin hindrar innovation och företagande, är mitt näst senaste bidrag efter intervjun nyligen med Associated Press: http://viewer.zmags.com/publication/bc93b079#/bc93b079/16

      Det är ganska mycket jag har att göra helt ensam, men jag gör mitt bästa. 🙂 Jag tar gärna en saklig debatt med dig och alla andra, vad vill du diskutera? Genusvansinnet?

     • fjodorpomp

      Hej hjärtat,
      kunde int somna ja, fundera bara litt på vem Du e som mänska, Du verka va åt narcissushållet Du. De e lite väl mycke av; ja, min, mina, mitt i dina anföringar, så ja tar nog ”min Mats ur skolan” ja, å parlerar litt me de som, så att säj, e mer på min våglängd. Alltså litt mer åt allmänhållet. Men kram i alla fall te dej, hjärtat.!
      PS. Int ont ment, alla har vi vårt sätt å tänk å prat, även fall de int pass alla mänsker DS.

      Den 12 december 2013 01:20 skrev Disqus :

     • EvigtRegn

      Lägg av nu. Vet inte vad det är för underlig raggning du sysslar med där men det här är en seriös sida som inte behöver sånt.

     • fjodorpomp

      Blev Du blöt i regnet eller? Ta då en handduk å stoppa in i ena örat å dra den genom tomrummet å dra ut den genom andra örat så blir Du i alla fall av med den eventuella skiten som samlats där!

      Den 12 december 2013 06:27 skrev Disqus :

     • Sintram

      Lär dig skriva. Men börja först med att lära dig tänka.

     • Tjena Sintram! 🙂

     • Sintram

      Hej Tanja! 🙂

      Blir alltid lika glad när du dyker upp. Du har ett glatt humör och förmår se med humor på all galenskap i Sverige – det smittar av sig också på mig som ibland känner mig väldigt frusterad.

     • Nja, jag bara samlade lite saker så du kunde se debatter – som du önskade. Jag har annat att göra, tex forska och undervisa, men nu när man är född i denna tid får man göra sin plikt för att få stopp på vansnnet. Det här har tagit otroligt mycket energi och tid, och mitt liv hade nog varit betydligt enklare om jag inte offrat mig för det jag tror på. Många instämmer i min kritik mot galenskaperna, men de tar den bekväma vägen och låter mig gå före och ta fighten. Någon måste göra det nämligen. Du kan väl också gå ut öppet med eget namn och kämpa?

     • loofon

      Menar du på fullt allvar, fjodorpomp, att du förespråkar att man ska ta någon annans Mats ur skolan?

     • Men för att vara seriös – jag kan inte diskutera mina strategier och femårsplaner öppet. 🙂 Dessutom är jag två år försenad men min femårsplan, det är inte alls bra. Men gudarna är med mig i vissa avseenden. Öppen dissident? Har inte tänkt så om mig själv – jag är bara en företrädare för det sunda förnuftet ju, fast sunt förnuft är ju tabu och om det betyder att man är dissident så… då är ju halva akademin full av dissidenter. Och ja, det kan ju vara så, med tanke på alla professorer jag vet som dagligen går in på Fria Tider och Avpixlat numera istället för DN och SVD, ha ha! 🙂 Sedan har vi den andra halvan av akademin som är delvis galen och delvis verklighetsfrånvänd , jag kom på att jag ju skrivit om akademikerna och det sunda förnuftet – här: http://tanjabergkvist.wordpress.com/2012/03/22/akademikerna-och-det-sunda-fornuftet-finns-verkligheten-pa-riktigt/

     • Sintram

      Hoppas du har rätt om akademin.

      Min känsla är ibland nio av tio är helstolliga på ett eller annat sätt.

      Om de inte genustokiga så är de besatta av den vite mannens skuld. Och är de inte något av detta så hyllar de Sovjetunionen och tycker att Lenin var en alla tiders kille.

     • Jag kanske har fel att det är 50% vettiga, men min uppfattning kan vara påverkad av att jag bara möter forskare inom naturvtenskap och matematik ju…

     • Sintram

      Skulle kunna tänka mig att det finns en viss skillnad mellan de ämnen du nämner och humaniora/samhällsvetenskap.

      De ämnena är fullständigt nerlusande av folk till vänster vilka – som sådana människor plägar göra – ser med förakt och avsky på den som har en annan uppfattning.

     • Jo jag inser det… Matematiker är dock ödmjuka och intelligenta 😉 – en sak som är bevisad är ju för evigt sann och kan inte ”ifrågasättas” så därför behöver vi inte (i vår verksamhet som matematiker) vara påstridiga och bråka med varandra som vissa andra vetenskapsmän gör.

     • EvigtRegn, det stämmer ju förresten att jag kanske är dissident, nu när jag kollar wikipedias definition:

      ”En dissident är en person som aktivt motarbetar den rådande ordningen. Vanligen avser man en politisk dissident som, oftast med fredliga medel, sätter sig upp mot en totalitär regim… Dissident är den som stannar kvar inom det kritiserade systemet, medan den som lämnar det kallas flykting.”

      Hade inte koll på ordets innebörd fatiskt, måste jag erkänna. Alla som står för det sunda förnftet är ju dissidenter, men tanke på hur saker och ting utvecklats det här landet – det rådande ordningen är galenskap. Jag ska skriva om PISA snart, de kommer aldrig att kunna ordna skolfrågan så länge Skolverkets generaldirektör (!) Anna Ekström anser att lösningen på underprestattioner är en ”dekonstruktion av den hegemoniska maskuliniteten” i klassrummet. http://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/03/11/mitt-anforande-i-riksdagen/

     • EvigtRegn

      Ja precis! Det är ju dessvärre många som förlorar sin försörjning, blir utsparkade ur facket, får mordhot och andra otrevligheter som konsekvens av sitt engagemang emot den rådande hegemonin. Tror att du arbetar inom ett passande område. Svårt att beskylla matematiken för nazism eller kvinnohat 😉 Fast man vet aldrig. De har ju försökt koppla ihop fysikens begrepp ”kraft” med ”patriarkatet” :p

  • UNObserver

   En bekant till mig har på sitt visitkort: Gen. Dir.
   Han fick en protest och förfrågan varför han angav denna titel.
   Hans svar: Har en liten rörelse som jag äger och tillverkar små GENeratorer, alltså Generator Direktör!
   Häpp!

   • Men det slår inte titeln ”Fil Dr och Fittaktivist”. Lämpligen förkortat till Fitt Dr som någon föreslagit. I inbjudan till Uppsala-seminariet ”Queera perspektiv på fittan” stod det:

    ”Seminariet tar sin utgångspunkt i feministisk så kallad fittaktivism, vars strävan generellt sätt syftar till att uppvärdera det kvinnliga könsorganet i synnerhet och den kvinnliga kroppen i allmänhet. Detta sätt att förstå fittbärande kroppar innebär dock en syn på fittan som förknippad med föreställningar om ursprunglig femininitet. Hur kan en transfeministisk och queer fittaktivism bedrivas är temat för detta samtal. Måste talet om fittan till exempel alltid hänga ihop med talet om kvinnor? Efter seminariet går vi tillsammans vidare till centrum för genusvetenskaps lunchrum för postseminarium och fittpyssel. Några av personerna bakom bloggen FittForFight finns där för att inspirera till kreativt pyssel.”

    Och bland de medverkande fanns bla en ”fittaktivist, fil Dr i socialantropologi samt forskare och lärare i genusvetenskap vid Stockholms universitet.”

    Källa: http://fittforfight.wordpress.com/2013/02/21/queera-perspektiv-pa-fittan-uppsala-universitets-queerseminarium-mandag-252/

    Och fittpssylet – trodde man att det var ett skämt så hade man fel – här är det (ses på egen risk): http://fittforfight.wordpress.com/2013/03/20/oh-child-jag-kanner-faktiskt-att-jag-ar-battre-kompis-med-min-fitta-nu/

  • Sintram

   😀

   Härligt Tanja!

  • pellelu

   Till råga på allt finns där troligen även en hel hög med undanträngda barndomsminnen. Man ser hur det ligger och bubblar under ytan.

   Bäst att kalla in hela sätergänget och helst också Kvasten själv.

 • olakrona

  Detta är visserligen en nyhetsanka!
  Men lite intressant vad det skulle gå att åstadkomma med bevakning ifrån försvar ock´h myndigheter!

 • Lars Svensson

  Väl skrivet, Daniel!

  När Sveriges största mediekoncern på fullt allvar börjar jaga efter enskilda privatpersoner som uttryckt misshagliga åsikter – inte olagliga, vilket är viktigt att poängtera – anonymt på nätet, känns det som att de helt enkelt har gett upp alla tankar på att kunna vända opinionen till sin fördel. Nu handlar det om att bara orsaka så mycket lidande som möjligt, för så många människor som möjligt, innan ridån slutligen sänker sig.

  Det hela är så extremt och löjligt på samma gång, att jag tror vi kommer att se reaktioner även från mer etablerade håll, inkluderande internationella medier, de kommande veckorna. Inte minst med tanke på övervakningsdebatten som går het i många länder i spåren av Snowdens avslöjanden.

  Vidare görs situationen än mer bisarr om man betänker kontrasten mellan hur bl.a. Expressen gör allt för att skydda identiteten hos dömda och överbevisade mördare, våldtäktsmän och andra våldsverkare (om de inte råkar vara blonda och blåögda, vill säga), och hur nu människor som uttryckt fel åsikter ska hängas ut baserat på en terrororganisations lösa anklagelser.

  • Daniel Friberg

   Tack! Jag tror också att vi kommer att få se internationella reaktioner på detta. Faktum är att jag själv redan kontaktat några internationellt verksamma journalister om saken – detta är ändå minst sagt en världsnyhet.

 • Mycket värdefullt! Tack Daniel Friberg!

 • KnHan

  :o)

 • Andreasolsen

  Klockrent skrivet och moralhöjande, jag har nu ett konto under eget namn! Skriver inget jag inte kan stå för.

  • Daniel Friberg

   Utmärkt beslut att börja skriva under eget namn. Kul att kunna göra en blygsam insats mot denna farsartade hetskampanj. Tack för dina uppmuntrande ord!

  • Anders Blomkvist

   Samma här. 🙂

 • John Malone

  Pressombudsmannen är en privat organisation betald av tidningsägarna/journalistkåren och publicist klubben. Inte så kul att anmäla dit.

  BTW. Jag tillhör de 100 top postande på dessa siter men använder riktigt namn. Min kandidatur till nästa val är nog över, men mycket mer kan de inte göra.

  Eftersom jag använt riktigt namn har jag redan blivit uthängd på en judisk intresse organisations hemsida där de citerade mina ”judar äger 90% av svensk media”. Detta är något som är fakta mässigt korrekt och jag har inte satt något värde i det utan konstaterar bara att så är fallet.

  Att tex Aschberg och många fler också tillhör denna grupp hoppas jag är en slump.

  Men likriktningen av svensk media där alla tycker lika är pga enbart 4 ägare.

  Det är ägarna som bestämmer vad som står i tidningarna. Inte journalisterna.

  • Thomas Mattson

   Det där sista påståendet har Expressens chefredaktör Thomas Mattsson en annan mening om.

   ”Expressens ägare har naturligtvis inget med vår undersökande journalistik att göra, snacka om konspirationsteori.” Thomas Mattsson

   • ”Man biter inte den hand som föder en” är en fin gammal konspirationsteori.

 • chainmail

  Mycket bra krönika! Precis sådana sakliga och sansade inlägg är det som behövs när känslorna är upprörda.

  Jag är förberedd om det skulle komma ovälkommet besök.

  • Daniel Friberg

   Bra att du är förberedd. Hoppas att fler också är det. Tack för berömmet!

 • chainmail

  Jag funderar på hur man hjälper ryssarna driva en process mot familjen Aschberg avseende de 500 ton guld de smälte om och sålde, de tusentals stulna ikoner och de kronjuvelser dessa trots internationell bojkott som bulvaner sålde/tog i samband med ryska revolutionen. Det är på samma nivå som de skatter nazisterna stal från judar och andra. Jag tror att en sådan process skulle ligga rätt i tiden med de spända relationer som finns mellan våra länder och den girighet Putin och andra besitter.

  Detta skulle kunna bli en stor internationell sak…

 • James

  Axat Robbans Radio1 sajts kommentatorsfält ; ” Jodå Robban ” SD Toppar” är Nu ” Toppkommentatorer ” Fy skäms Du och dina kompisar bl.a Martin Fredriksson styelsemedlem i ditt företag http://www.piscatus.se/ Hans CV här http://expomakt.wordpress.com/martin-fredriksson-2/ med de andra av dina Kommunist AFA kriminella DDR kamrater svar på tal http://www.expressen.se/tv/nyheter/grav/jim-olsson-skriver-pa-hatsajter-1/
  Robban ”fimpar Janne när Martin Fredriksson kommer på tapeten och låtsas få in nått radiobrus då det blir ltte känsligt tidspass ca 8:30 http://play.radio1.se/catchup/9387

 • Sandra Kero

  jätte bra skrivet.
  expressen och aftonbladet är skit som försöker manipulera och få oss till tystnad .
  Men vi låter oss inte tystas ner pga förståndshandikappade media idioter.
  Det dom gör är övertramp som är förbjudet då ingen har rätt att terrorisera andra pga skrivelser.
  jag hoppas de kommer till mig och de ska få uppleva fan
  inte bara en skurhink med smutsigt vatten utan annat. och jag hoppas att de sen ska smaka för dom.. sen anmäler jag dom idioterna och begär skadestånd som heter duga.. vi ska nog se till att deras skit tidningar läggs ner direkt.. och att de får sina straff

 • fjodorpomp

  Jämfört med detta ”illdåd”, (min åsikt), så är ju polisens så kallade ”zigenarregister”, en liten smygfjärt i rymden!

 • pica_pica

  Många bra råd, tack. Något är fruktansvärt fel i Sverige idag när detta kan hända. De flesta som skriver på nätet har sina nick-names och dett kallar nu PK-media för ”falska identiteter”.

  Östersundsposten (op.se) har idag skrivit mycket om SD-lärarinnan. Dessutom skriver de att för SD är detta mycket större än järnrörsincidenten och blir förmodligen början till slutet för SD. Önsketänkande eller ännu en styrning av PK-media.

  Som jag ser det borde detta vara straffbart. Researchgruppens intrång är i alla fall ett tydligt hot mot vår yttrandefrihet.

  • Daniel Friberg

   Det *är* straffbart. Vad gäller det otillbörliga införskaffandet av personuppgifterna är problemet huvudsakligen att ta fram tillräcklig bevisning för att räcka till ett åtal mot Researchgruppen/AFA-Doku/Piscatus. Vad gäller Expressens förtalsartiklar däremot, är rättsläget solklart, och jag råder (som framgår av min artikel) alla som blivit personligt uthängda i Expressen att vidta alla de rättsliga åtgärder jag föreslår.

 • goodkat

  Väldigt bra tips 🙂

 • Tack för goda tips OM man skulle få ”besök”……

 • Pansy_Hunks

  Underbart!
  Begär besöksfōrbud hos åklagaren efter oväntade besöket. Då blir det åtminstone förhör med vänsteraktivisten!

 • kenta06

  Gött mos! Folk är jävligt trötta på den svenska ankdammen där åsiktsförbudet är en del av vår vardag. Dessa snaskiga åsiktspoliser som konsekvent bortser från att den övervägande majoriteten skribenter och inlägg på Avpixlat har en resonerande och verklighetsbaserad syn på invandringsfrågor.

  De är bedragare helt enkelt!
  Enbart värd allt tänkbart förakt i sin småaktiga jakt på den som vågar tänka en egen tanke..,

 • Om alla följt dina råd och bett alla reportrar att dra dit pepparn växer och säga ”Ingen kommentar” samt smälla igen dörren som du skriver – då hade de inte haft ngt scoop hur mycket de än smyger runt husknutarna. Om de inte får ngn respons så har de inget ju. Hoppas folk följer dina råd – det är ju ändå ca 6.150 pers kvar väl. 🙂

  • Daniel Friberg

   Exakt. Och med tanke på den oväntat stora spridning den här artikeln börjat få, kommer förhoppningsvis många fler av de utsatta få chansen att ta del av mina konstruktiva tips. 🙂 Dessa principer borde för övrigt vara allmängiltiga framöver när man handskas med ”journalister” från Expressen och de övriga medier som deltar i åsiktsförföljelserna.

 • gravaren

  Jag vill att Jim Olsson utses till Årets Svensk 2013!

  http://youtu.be/UVsxiduzRAk

  • loofon

   Gå nu istället in och släpp kommentarerna på din blogg!

   • Ha ha ok, ska, antar du fastnat i kön? Sorry, fixar detta nu! 🙂

    • loofon

     Tack Tan. Tanja ;o)

 • Någon här hade skrivit en kommentar om anonymt IP som försvann just när jag skulle posta ett svar. Att den som vill köra anonymt IP kan spåras även efter anonymisering, efter domstolsbeslut. Det stämmer inte – man kan köra Mullvad – då postar man kontanter till Chalmers under kontantbetalning: https://mullvad.net/sv/

 • Daidalos

  Den f.d maoisten och medlemmen i Pol Pots fanclub Robert ”Robban” Aschberg har nu än en gång dragit ut på korstäg.
  Denna gång är det dock inte mot kapitalet som striden gäller utan mot personer som i Robbans värld gjort sig skyldiga till tankebrott, hatbrott och näthat men framförallt för att de inte delar Robbans åsikter.
  Robban skulle på 70-talet göra revolution i Sverige. Det var modernt att göra revolution.
  Den som inte tyckte som Robban brännmärktes som Bucharinist, revisionist, kontrarevolutionär och vitgardist. Efter revolutionen så skulle Robbans folkdomstolar ta hand om slikt följe.
  Men revolutionen gick å sta och vinden började blåsa i en annan riktning. Genast förstod vår hjälte att det var dags att byta färdriktning och anpassa sig till dom nya tiderna.
  Nu blev det nyliberalism och privat entrepenörsanda för hela slanten och glömt var allt tal om arbetarklassens beväpning och ”proletariatets diktatur.” Här fanns det ju plötsligt en massa pengar att tjäna.
  Som den sanningssökare Robban är så jagar han nu tillsammans med den sk. Researchgruppen dissidenter på nätet så det står härliga till.
  Särskilt eftersökta är personer med främlingsfientliga och rasistiska åsikter.
  Med främlingsfientlighet menas allt som överhuvudtaget andas kritik mot den rådande immigrationspolitiken.
  Du får naturligtvis i sann Demokratisk anda ha vilken åsikt som helst bara denna inte stör sinnesfriden hos känsliga PK-andar.
  Rollistan är besatt och kättarna uppförda på index. Det återstår bara att fylla i detaljerna.
  Slutligen några ord från Britta svensson på Expressen: ” Det är viktigt för den ´mentala hälsan`i det här landet att sådana här samband blir utredda. Det är inte folket som gör sina röster hörda på många nätsajter, utan en liten, extremt aktiv grupp med extrema åsikter.”
  Den mentala hälsan var det, ja.

  • Daniel Friberg

   Väl talat.

 • Helena Palena

  Suveränt! Vilka begåvningar det finns! 🙂

  • Daniel Friberg

   Tack!

 • Gassner

  Fantastiskt bra råd. Tack!

  • Daniel Friberg

   Varsågod. 🙂

 • Mycket bra idé att släppa anonymiteten, det är bara att ändra sitt befintliga disquskonto.

 • Detta var ju lite oväntat – Bjurwalds kommentar om att det Expressen gör
  faktiskt är kontraproduktivt: http://www.medievarlden.se/vi-ar-de-onda

  • Daniel Friberg

   Ja, ser man på. När t o m den yttrandefrihetsfientliga Bjurwald inser att det här är problematiskt, då är det onekligen illa. Mitt favoritcitat från hennes artikel: ”nätradikalerna känner sig (i viss mån befogat) åsiktsregistrerade”. Researchgruppen/AFA/Expressen kartlägger invandringskritiker medelst dataintrång, och ”vi känner oss åsiktsregistrerade”. Den storsinta Bjurwald erkänner att det ”i viss mån” är befogat. Men bara ”i viss mån”… 😀

 • Taunus77

  Grymt bra!!!

 • Kvaser

  Riktigt bra skrivet!

 • Fredochtrygghet

  Det var en riktigt bra lista. Jag gillar punkt 2 särskilt mycket, men hinken ska nog innehålla röd målarfärg.

  • Varför inte även urin? Dom har ju ändå pissat på oss, så det är väl bara poetisk rättvisa om dom får igen med samma mynt?

   • GandalfGra

    Hade inte journalisterna tillsammans med Lena Melin(AB) urinerat i Jimmy Åkessons trädgård i barnens sandlåda..? Synd att inte Åkesson filmade den händelsen..eller någon av Åkessons grannar som såg det..!

 • Bossebuss

  Tack Daniel! Det var upplyftande och modhöjande och tipsen ska jag kopiera och försöka vidarebefordra till vänner och bekanta. De är också ett bevis på det STASI-land som Sverige allt mer börjar bli. Jag funderade på att skaffa mig något sorts krypteringsskydd när jag är ute på nätet och skriver min mejl. Känner dock inte till något, utan väntar till jag får något tips.
  Jag tillhör just en av alla de som förlorat mitt jobb på grind av min kritik mot den förda migrationspolitiken, men idag är det inte lönt att göra något för jag har blivit pensionär.
  Men det finns säker yngre som blivit utsatta för samma sak, som kan behöva din hjälp och de kan vara tacksamma att det nu finns någon som kan ge dem ett nätverk och kanske någon hjälp?

 • 2013bigbrother

  Tack

 • ResearchgruppenDDR

  Grymt bra skrivet! 🙂

 • nummerkonto

  Ett stort tack till herr Friberg för att ha skrivit denna artikel!

 • Thomas_Mattsson

  Bra skrivet.

 • Fem över tolv

  Väl talat!

 • Grisselman

  Ytterligare ett tips, begär legitimation från den/de som besöker dig. Då vet du exakt vem du har att göra med, inled trevligt så journalisten tror han kan få sitt scoop bara han påvisar att han faktiskt är nnn från Expressen. Fota gärna legitimationen med din smartphone.

 • Folklig

  Underbara tänkande varelser som florerar här. Även riktigt bra tips Daniel.

 • jimolsson46

  Tack för julgruppen och goda råd.
  Mitt fall ser bra ut.

  Flera anmälningar under utredning.
  Som Daniel skriver;
  Never give up, never surrender.

  • Det var så lite så – kul att du uppskattade julgruppen. Tack själv för ditt föredömliga agerande, som inspirerar och har en moralhöjande effekt på många. Trevligt att höra att du även sätter hårt mot hårt och anmäler dessa yttrandefrihetsfiender. Kämpa på!

  • Robert_Uschberg

   Hej Jim! Jag vill bara säg att du är en hjälte. Jag tillhör dem som vill skicka en blomma till dig, men har ingen aning om var du bor. Du får se detta som en symbolisk blomma. Jag tror också att om du skulle behöva hjälp med något så kan du nog bara skriva ett inlägg här eller på Fria Tider så kommer folk att ställa upp. Du ska veta att du har ett stort stöd, större än du kanske anar själv. Jag skålar för dig!

  • William Lisp

   Hjälte är bara förnamnet!!

 • Sniperace

  Jag blev också utsatt, David Baas ringde sedan vi gått och lagt oss och sov, jag svarade hörde bara att någon ville något, jag svarade att vi har lagt oss och sover och sa att vill de oss något för de ringa dagtid och lade på luren.
  Jag är hörselskadad och uppfattade då inte att det var David.

  det han sedan skriver känner jag som kränkande, med lösryckta citat tagna ur sitt sammanhang.
  Jag skulle vilja agera mot detta, men vet inte alls hur.

 • Sniperace

  Kollade nyss database på researchgruppen, nu verkar mitt namn nick vara bortplockat, eller är det bara databasproblem?*
  många verkar vara borta iallafall.

  edit, men nej, sökfunktionen verkar nere, och sidan verkar underlig, har de problem? 🙂

 • Vaerulv

  Klockren artikel!

 • julgrisen

  bra skrivet

 • ensomintevet

  … eller – be dem vänta någon minut, gå sedan och hämta din kamera som
  tidtaggar bilderna. Börja fota besökarna med bilder som hela gruppen om
  de är flera och närbilder. Kör också i filmläget (har de allra flest
  kameror i dag) och be dem upprepa sitt ärende (då får du med ljudet
  också). Be att få se deras legitimationer och ta bilder på dem (de blir
  nog då oerhört frustrerade). Var vänlig och kontrollerad (ingen höjd
  röst och inga svordomar) hela tiden oavsett vad som händer (tänk på
  Jimmies kontrollförmåga). Lägg ut materialet.

  ps inga hinkar!

 • Steve

  år inte den enklaste åtgärden att använda inkognitofönstret i Google Crome. Klicka på inställningar eller tryck Ctrl+Shift+N. Hackar de Google lär de åka på vansinninga stämningar.

  • 0censurerat

   Nej tyvärr, inkognitoläget erbjuder inget extra anonymitetsskydd vid dataintrång av den typen som Researchgruppen ägnat sig åt via Disqus. Det påverkar endast det som sparas i webbläsarens historik lokalt på din dator.

   ”Inga webbplatser som du öppnar eller filer som du hämtar när du är inkognito sparas i webb- och hämtningshistoriken.
   Alla nya cookies tas bort när du stänger alla inkognitofönster som du har öppnat.
   Ändringar som har gjorts i dina bokmärken i Google Chrome och allmänna inställningar i inkognitoläget sparas alltid.”

 • Joakim

  Daniel, kul att du förespråkar att träda fram.

  • ”Kul” är inte rätt ordval. Det var inte ämnat att underhålla. Däremot gynnsamt för oss alla, och inte minst helt nödvändigt för en politisk strömning som vill vinna legitimitet.

   • Joakim

    Jag menade såklart med betoning på ”du”.

 • Asystoli

  Fina och praktiskt användbara tips. Det behövs det mer av!

 • rinkeby

  Bra tipps.. Man behöver inte tala med dom alls. Det räcker med vattenhinken eller en brandsläckare….

 • Patria

  Fantastiskt.

 • Maximus

  Målningen khatarsis osar 100% traditionalistisk alfahane. Ifall ni frågar mig…

  • Mogura

   Det finns inga alfahannar vet du väl.

 • Helicopteryx

  Men vore det inte bättre att ägna sin begåvning, tid och energi åt kreativ konst istället för att imitera fotografikonsten? Det här sättet att måla var ju passé redan på Rembrandts tid. Han uttryckte sig betydligt mer abstrakt. Det som en kamera plus Paintshop Pro gör på några minuter tar det månader att åstadkomma med oljefärger. Men oljemålningskonsten borde vara som den moderna tidens alkemi, dvs. den borde förmedla själens mysterium istället för att bara kretsa kring ögats förnöjelse. Matisse och Picasso har visat vägen. Exempelvis, Mark Rothkos rektangulära ytor mot en enfärgad yta kan förmedla en subtil andlig känsla, något som det här hantverksmåleriet inte förmår. Jag tycker att det är ett slöseri med begåvning, kunnande och arbetskapacitet.
  -Helicopteryx

  • Jag tror du har missuppfattat syftet med måleri, det handlar inte om dokumentation.

   Rent allmänt, om du vill hylla modernismens värsta avarter är inte motpol rätt forum, du kommer inte få så mycket gehör. Prova valfri kulturmarxistisk tidskrift.

   • Helicopteryx

    Jaha, Motpol fördömer offentligt hela den moderna konstepoken som ”Entartete Kunst”. Det är bra att ni visar korten öppet. Men en sund konservatism måste ha syrerikt livsblod i sina ådror och inte vara grundat på en ytlig estetism som innebär en på ytan påklistrad traditionalism. Det är det genuina vi längtar efter, oavsett hur ytan ser ut.
    -Helicopteryx

    • Varifrån fick du det här: ”Jaha, Motpol fördömer offentligt hela den moderna konstepoken som ”Entartete Kunst”. ”
     1) Du diskuterar med Nils, inte med ”Motpol”.

     2) Nils skrev inte det du påstår att han skrev.

     3) Jag har inte undersökt saken, men om vi skulle fråga motpols skribenter om de instämmer i påståendet ”Fördömer du hela den moderna konstepoken som Entarte Kunst?” så skulle jag bli förvånad om någon instämmer i en så grov generalisering. Men jag kanske har fel….det skulle i och för sig kunna bli ett spännande och provocerande inlägg om någon fördömer allt på ett intelligent sätt.

 • Foxtail

  Att hävda det praktiska, ofta tidsödande hantverket som grund för konstnärligt arbete tycks sannerligen provocera i dagens samhälle. Man undrar varför, anses användande av tekniska hjälpmedel automatiskt ge mer sanna och vackra resultat? Kanske är detta för att våra mekaniska skapelser är obefläckade av människans själsliga skavanker och otämjbara känsloliv. Då är det per definition en död produkt man strävar efter och hyllar högre än det som med smärta och glädje föds ur ett sammarbete mellan själ och hand hos en unik individ. Det är fantastiskt att det åtminstone finns några individer kvar i vår sköna nya värld som förmedlar något tidlöst och genuint.

 • Markus Andersson

  Maximus: Intressant tolkning som det nog ligger en del i. Funderade medan jag målade bland annat på hur karaktären ibland kan danas med åren.

  Patria:Tack!
  Foxtail: Helt enig, tack!
  Helicopteryx: Förmodar att du tycker att musiker som ägnar sig åt klassisk musik idag hellre skulle ägna sig åt hiphop och rap. Börja titta på konsten eller utöva den själv istället för att läsa en massa strunt.

  • Maximus

   Såg målningen på Identitär Idé för första gången och målningen fångade mig. Gick tillbaka till tavlan vid flera tillfällen och beundrade. Målningen säger mig vara en härdad, tuff, stark och tystlåten Nordbo (viking eller kraftfull bonde) som reflekterar eller kontemplerar över sitt liv som härdat honom. Hårda resor på vilda hav och kamp mot naturkrafterna, bataljer och tvekamp mot fiender, långa vistelser i fjärran länder. Kanske någon vacker irländska han tvingades lämna i sin ungdom under sina vistelser som gav ett ärr i hjärtat. En krigare rent fysiskt men också intellektuell och vis. Finner även en hel del Shakespeer i målningen.

   En annan aspekt av målningen som jag relaterade till, var det feodala Japans samurajer. När de blev äldre så drog vissa av dem sig tillbaka till grottor, hyddor eller kloster och blev zen-munkar eller eremiter. På ålderns höst ägande de sig åt meditation, kaligrafi och dagboksskildringar över sitt liv i plikt, lojalitet och tjänst till sin mästare.

   Kort och gott anser jag målningen fånga den maskuline,
   fåordige och starke nordiska mannen. En estetisk och poetisk käftsmäll mot alla fjolliga och etniskt självhatande nordiska män av idag. En vacker politiskt inkorrekt målning. Om ni frågar mig så att säga.

   PS. Att furiöst hata politiskt korrekta nordiska män som jag
   gör som spottar sina förfäder och fosterland i ansiktet är högst positivt. Med den kraften lyfter man tyngre på gymmet och springer snabbare och längre i naturen. Hat emot modernismen och kulturmarxismen skall kanalseras till något positivt och stärkande annars är allt förlorat och man får kliva av tigern i skam.

   • Markus Andersson

    Tack Maximus, det var en djupsinnig och mycket hedrande tolkning. Jag känner verkligen igen många av mina tankar under arbetet med tavlan i det du skriver. Den omutbare har sin värdighet kvar och kan med frid i sinnet, kontemplera över sitt hårda liv och det pris han betalat. Visst ligger det en eftersträvansvärd Nordisk dygd i detta. Ett liv under den klara sanningens stjärna vad det än må kosta. Och ett uppriktigt hat mot orätt, hyckleri och lismande, ger som sagt kraft och mod, om vreden kan kanaliseras i något uppbyggligt.

  • Mogura

   Beauty is in the eye of the beholder, vissa gillar Picasso andra föredrar Caspar David Friedrich.

   Men ser du inga risker i att använda dig av fotografier som hjälpmedel, dvs att målningen efterliknar fotots minutiösa realism. Annars kan jag bara gratulera dig, om det är teknisk skicklighet du eftersträvar med de enstaka högkvalitativa färgerna som grund- jag tänker särskilt på ”Kärret” och dess stilla blänkande vatten. Men när måleriet närmar sig fotorealismen undrar jag lite…

   • Mogura

    Därmed inte sagt att jag tycker du målar fotorealistiskt, det vill jag ändå tillägga.

   • Markus Andersson

    Bra fråga. Vanligtvis använder jag inte fotografier när jag målar, men det händer ibland, tex när jag gör porträtt av människor som avlidit, eller av barn som inte orkar sitta modell, och någon gång som stöd för vissa särskilda ögonblick. Men verkligheten är alltid att föredra. Den innehåller så oändligt mycket mer visuell information. Dessutom vill jag inte vara bunden till någon annan bild än den jag målar. Ibland tycker jag också att det är fotokonsten som närmar sig måleriet istället för tvärtom. Graden av realism kan gärna få variera, det viktigaste för mig i en målning är att uttrycket stämmer överens med det jag vill förmedla.

  • Helicopteryx

   Markus, klassisk musik (som jag lyssnar på) är fullkomligt abstrakt, till skillnad från din konst. Jag har studerat ett halvår på konstskola för länge sedan och målar i mån av tid, i olja, akryl och blandteknik.

   Tacka vet jag Asger Jörn. En härlig målare!
   http://www.museumjorn.dk/en/works_by_jorn.asp
   -Helicopteryx

   • Reaktion

    Klassisk musik baseras på noter. Således kan den följas och logiskt återupprepas av andra musiker. Markus konst liksom annan figurativ konst är abstrakt såtillvida att betraktaren själv kan fantisera kring motivet. Vad döljer hon, Mona Lisa, där bakom sitt finurliga leende? Eller: varför ligger svärdet på stengärdsgården, som den gör på Markus tavla ”Nordiskt svärd”? Därmed kan man KONSTatera, att ditt påstående om att klassisk musik är ”fullkomligt abstrakt” till skillnad från Markus konst inte håller streck.

    I övrigt får en, som lekman från Västgötaslätten, säga att ”Kärret” har en släng av både Kröyer och Dan Andersson. Och det är inte illa!

   • Hans L

    Klassisk musik är iofs figurativ, precis som klassisk konst. Förhärligandet av modern konst och hiphop är uttryck för samma andliga kris.

 • zeno

  ”Man ska kanske tillägga att den beskrivna enkelheten i t.ex. färgval ingalunda gör det lättare att måla. Tvärtom är det mer krävande att behärska en sådan teknik.
  Men man vinner både frihet och kunskap på att till fullo behärska sina verktyg och material.”
  doch; ubnung macht den meister

 • Nordkorp

  Det där är väldigt intressant! Synd att folk inte får lära sig sådant i skolorna mer.
  Hur kan man få grönt utan blått? Och blått borde väl inte gå att blanda till alls eftersom det är en grundfärg. Vad har du för hemligheter riktigt?

  • Markus Andersson

   Bra fråga. Grönt blandar jag helt enkelt med ockra och svart, eventuellt lite röd också. Har man färger som innehåller mycket pigment per volymsenhet så går det bra. Den blå färgen blandar jag med elfenbenssvart och vit och en aning cinnoberröd. Placerar man den färgen på en vit bakgrund blir den grå, men ställd mot varmare färgtoner kan den få en blå ton. Det jag gör är alltså att använda komplementfärger för att få fram en blå effekt av en grå färg.

   • Nordkorp

    Väldigt fascinerande! Jag hade inte en aning om att man kunde göra så. Undrar hur många av dagens konstnärer som kan sådant. Knappast många.

    • keyvan

     Alla som målar kan det. Det är inget konstigt. Problemet är väl bara att den samtidskonst gemene man exponeras för (via skräpmedia) oftast är allt möjligt trams utom just måleri. Internationellt sett finns det 100-tals väletablerade samtidskonstnärer (dvs sådana som ställer ut på etablerade gallerier/konsthallar) som arbetar mer eller mindre traditionellt. Det är en myt bland oinsatta att all, eller nästan all, samtidskonst skulle vara ”urartad”. Gå på några utställningar vettja, du kommer att få se mycket skräp, men säkert något vackert med.

  • zeno

   borde kanske inte lägga mig i men eftersom jag uppfattar din fråga som uppriktig och inte retorisk så…
   Goethe har skrivit en bok om färglära och i korthet går det ut på att man ”lurar” hjärnan
   Goethe kom fram till sin lära genom att observera att om man tittar på t.ex. en illröd bil och sen blundar så kan man konstatera att man då ”för sin inre blick” ser samma föremål fast med en annan färg – vilken Goethe kallar ”komplementfärg”
   boken finns nog att låna på bibblan

   • Goethes färglära kan vara intressant. Här är en engelsk dokumentär, ”Light, Darkness and Colours”. Rätt så pedagogiskt och lätt att följa.

    http://www.youtube.com/watch?v=MmhSXTMTtJM

    Goethes idé om komplementfärger ser man ofta tillämpad i moderna filmer (från det stora landet i väster): blågrönt är t.ex komplementärfärg till orange och detta har satt sig på hjärnan hos scenograferna. Som att ha ”gul ljuskälla i blåtonat rum”, Fantastiska fyrans blå dräkter mot The Things brandgula uppenbarelse osv.

    Återgår man till den högre konstens värld så anser jag att John-E Franzéns ”Twilight” som jag bloggade om nyss har Goethes färglära i bakgrunden:

    http://www.motpol.nu/lennartsvensson/2014/01/16/john-e-franzen-teknikens-skonhet-i-oljemaleriets-form/

    Vi ser ju här en blågrön nejd under en gul sol, och den effekten (plus målarens mästerskap i övrigt) bidrar till denna bilds magi.

    • zeno

     en riktig liten youtube-pärla – tackar

 • PlebisPlebojis

  Vad tycker du om animerad film?

  • Markus Andersson

   Är inte insatt i de nyare animeringsteknikerna. Syftar du på någon särskild film eller animeringsteknik? Bland ”traditionellt animerad film” dvs tecknad film, finns en del som jag gillar, bland annat de gamla Tintinfilmerna från 60-talet.

   • PlebisPlebojis

    Tänker på det senaste årtiondet framförallt, och om du ser någon relation till de ”traditionella” konsterna.

    • Markus Andersson

     Jag har knappt sett någon animerad film från det senaste årtiondet. Men frågan är intressant, så du får gärna rekommendera någon film.

     • keyvan

      Jag skulle rekommendera Studio Ghiblis animerade filmer om du vill se något intressant från den senaste 30-årsperioden. Exempelvis Laputa – Slottet i himlen, Min granne Totoro eller Prinsessan Mononoke.

      Kan tilläggas att jag endast sett filmerna på japanska, jag vet inte huruvida de är klippta eller om de svenska/engelska dubbarna är något att ha.

 • Janne

  Mycket intressant, det Markus här beskriver om konstens hantverksaspekt.
  Dock är denna asketiska metod inte ett krav för att producera mycket anslående bilder. Målaren Emile Bernard blev chockad över mängden färger på Cezannes palett och hans råd att bredda färgpigmentsurvalet. Trots detta är Cezannes alster knappast ett resultat av ett frikostigt användande av obrutna pigment. Skicklighet och begåvning har varit konstens odelbara duo genom historien tills modernismen urartat till just den ”Entartete Kunst” som nämndes tidigare.

  • Markus Andersson

   Den som målar ska naturligtvis prova sig fram, och använda den palett som passar ens eget sinne för färg och ljus. Viktigast är att man lär känna de färger man använder. För den som prioriterar ljuset i målningen rekommenderar jag som sagt att använda få färger.Men en annan bra palett som också underlättar när man vill hitta naturens färger är ultramarinblå, bränd Sienna, ockra, Alazarin Crimson röd, och vit. Då kan man blanda ultramarinblå och bränd Sienna för att få svart, blanda ockra och blå för att få grön, Alazarin Crimson röd med ockra för att få en varmt röd eller orange. Om man till den paletten också vill ha ett starkt grönt pigment, skulle jag rekommendera smaragdgrön. Men den är ganska obehaglig i sin rena form, och skär sig lätt mot de övriga färgerna om man inte bryter den ordentligt med till exempel ockra eller bränd Sienna.

 • Oscar Saxen (VfB Stuttgart)

  Alternativ nr.9 är den jag, i synnerhet, förespråkar allra främst. Att skriva anonymt, som många gör, är den arsenal som etablissemanget har svårast att tackla. Ju modigare fler blir, ju enklare blir det att rasera barriärerna.

 • Tobbe

  Skitbra tips. Tack!

 • Anna49

  Helt underbart bra! Bojkottar EXpressen sedan igår!

 • TM

  Suveränt bra, vettiga tips. Skulle jag däremot få besök åker hagelsprutan fram, jag har lätt för att känna mig hotad och tycker jag ser vapen lite överallt. Jag tar det säkra före det osäkra och blåser av båda piporna. Mitt hem är heligt och min borg! Dagens samhälle har blivit så våldsamt och kriminella klär till och med ut sig till poliser. Får väl nästan hoppas att de börjar hos mig, sen blir det nog inte mer.

 • Alfa49

  Mycket bra! Skriver ut och ramar in.

 • Antisemit

  Alla vänsterjournalister är välkomna hem till mig på en kopp kaffe och krossad skalle, HELT GRATIS! =)

 • Antisemit

  Alla vänsterjournalister är välkomna hem till mig på en kopp kaffe och krossad skalle, HELT GRATIS! =)

 • raberget

  SD:s uteslutning av medlemmar börjar likna ”marxistisk celldelning” som var så populärt på 70-talet då man tävlade i att vara mest rättrogen. Högre i tak än så här måste det få vara.

 • marmorhall

  Här kan man inte undvika att tänka på Robert Conquest’s Second Law of Politics:
  ”Any organization not explicitly right-wing sooner or later becomes left-wing.”

  • EvigtRegn

   Kanske inte ens då. Får mig ju att tänka på SD som tveklöst var väldigt ”right wing” (tyvärr på ett mindre idealt sätt) en gång i tiden men som gått alltmer åt vänster. Oroväckande mycket åt vänster.

 • MICKEYM0USE

  Om folk bara slängde av sig ängslighetsoket på en given signal…
  Tänk om man kunde få ut budskapet att den 23 mars, när vi borde haft nyval, så skriver alla 800000 SD-sympatisörer inlägg med grejor fritt från hjärtat.
  Ska Åsiktspolisen och det bruna Expo hänga ut 800000 svenskar?

 • Fredochtrygghet

  Morgonen efter SD-mötet i Stockholm där William Hahne med god marginal valdes till ordförande har ännu inte kommenterats av SD-ledningen eller SD-lojala medier. Samtiden skriver nu på morgonen att skid-VM i Falun blev en succé. Var är gratulationerna till Hahne?

  Istället för att gratulera Hahne har de maktfullkomliga politrukerna i partiet beslutat sig för att fortsätta kampanja mot Hahne och flera andra genom att hota med uteslutning och ogiltigförklara mötet.

  Henrik Vinges ovilja att gratulera och istället uttala en möjlighet att ogiltigförklara mötet är ett slags patraskbeteende som inte hör hemma i en demokratisk organisation, men väl i en totalitär sekt. Kent Ekeroth, Maria Danielsson mfl. lämnade mötet när det såg hur stort stöd Hahne hade. Dåliga förlorare är vad de är.

  • zeno

   det värsta med denna soppa är att den ger ny demokrati-vibbar och jag är säker på att svinmedia gnuggar händerna i detta nu
   sen – att säga på förhand att de eventuella efterspel som kanske kommer komma per definition är -odemokratiska, -kommer att leda till, -bevisar att etc etc ger inte mig ett speciellt seriöst intryck
   vad är det som är så jävla bråttom om allt gått rätt till – har man rent mjöl i påsen välkomnar man väl en genomlysning som reder ut och stoppar framtida ryktesspridning och konspirationsteorier(så gott det nu låter sig göras?)
   och vad är det för jävla barnsligheter att kläcka ur sig ”see you in Court”?
   OM säger OM, det nu blir så att SDs ledning kommer agera så kan man nog vara tämligen säker på att dessa eventuella åtgärder som kommer vidtagas i efterhand kommer ske enligt konstens alla regler – och jag skulle hävda att något rättsligt efterspel i någon tingsrätt eller förvaltningsdomstol är uteslutet – man kan inte bedriva seriös politik genom att plädera för och emot i Sveriges rättssalar

   • Laurentius

    Ser man till extremvänsterns store propagandaminister Mattias Wåg (guldfiske) och hans frenetiska twittrande om #sdsthlm15 samt den utstötte kvinnomisshandlaren Kim Fredrikssons (pernillamarcos) twittrande så förstår man att detta var en ren och skär vinst för SD.

    • zeno

     låt oss hoppas att du har rätt

 • Storinkvistorn var hemma hos mig och knackade på i slutet av november. Öppnade inte dörren eftersom jag såg liten nytta med det. Har hans utpressningsbrev i en förseglad plastpåse att användas vid behov. Enligt brev som kom en vecka senare så skulle materialet filmat i min trapp användas i nästa säsong (den nuvarande). Ännu verkar det inte ha sänts dock. Ser själv ingen större poäng med att sända det eftersom han inte lyckats få några personliga kommentarer från mig. Oroar mig mest för att han skall dyka upp oförhappandes ute på stan med sitt kamera-team när man inte är beredd på det. Vilket gör att man blir lite paranoid. Skulle vara obehagligt att konfronteras med honom när man är ute och handlar eller vad ärende man än råkar ha. Man kommer förmodligen bli behandlad som något katten har släpat in efter det, eftersom han är känd från tv och förmodligen har större förtroende från Svenne Banan än mig.

 • Storinkvistorn var hemma hos mig och knackade på i slutet av november. Öppnade inte dörren eftersom jag såg liten nytta med det. Har hans utpressningsbrev i en förseglad plastpåse att användas vid behov. Enligt brev som kom en vecka senare så skulle materialet filmat i min trapp användas i nästa säsong (den nuvarande). Ännu verkar det inte ha sänts dock. Ser själv ingen större poäng med att sända det eftersom han inte lyckats få några personliga kommentarer från mig. Oroar mig mest för att han skall dyka upp oförhappandes ute på stan med sitt kamera-team när man inte är beredd på det. Vilket gör att man blir lite paranoid. Skulle vara obehagligt att konfronteras med honom när man är ute och handlar eller vad ärende man än råkar ha. Man kommer förmodligen bli behandlad som något katten har släpat in efter det, eftersom han är känd från tv och förmodligen har större förtroende från Svenne Banan än mig.