Vila i frid, Dominique Venner

Okategoriserade

Den 21 maj gick en 78-årig man in i Notre Dame, steg fram till altaret, tog fram en pistol, och sköt sig själv. Mannen var Dominique Venner, en av den franska nya högerns mest kända intellektuella, en ”fransktalande europé” och hedning. Den bok Venner arbetat med när han tog avsked av jordelivet bar namnet A Samurai of the West: The Breviary of the Unsubued, vilket ihop med hans sista handling för tankarna till både Yukio Mishima och Julius Evolas artikel On the Right to Suicide. i Ride the Tiger. I kristen tradition betraktas normalt självmordet som en synd, men i andra traditioner kan det bland annat vara en utväg ur en meningslös situation och ett sätt att kritisera överheten. I Venners fall rör det sig om det senare, då han i sitt avskedsbrev skrev:

It certainly will require new, spectacular, and symbolic gestures to stir our somnolence, shake our anesthetized consciousness, and awaken the memory of our origins. We are entering a time when words must be authenticated by deeds.

Venner har efter sin död hyllats bland annat av Marine Le Pen och Bruno Gollnisch från Front National, hans död har också nämnts i flera etablerade medier och de såkallade feministerna i FEMEN har hånat både den döde och Notre Dame med en av sina typiska ”aktioner”. Om hans liv kan mycket sägas, då det var rikt både i ord och handling. Venner var veteran från kriget i Algeriet och den underjordiska motståndsrörelsen OAS, han var en expert på både vapen och historia, en respekterad intellektuell och historiker. Idag minns vi hans verk för Europa och hennes folk.

DV

Relaterat

Alternative Right – His Name is Dominique Venner
Varg Vikernes – Dominique Venner
Srdja Trifkovic – Dominique Venner, a French Samurai
France: Topless Activist Stages Fake Suicide at Notre Dame in Dominique Venner Protest
Nouvelles de France

Dominique Venner – The Rebel
Dominique Venner – Nihilism och Tradition
Evola on the Right to Suicide