Metapedia från A till Ö: W som i Wigger

Metapolitik

Wigger (eller wigga) är ett slangord som betecknar en vit person som uppträder på ett sätt som anses stereotypt för den svarta kulturen, främst den svarta hiphopkulturen. Ordet wigger används särskilt för att beskriva en ung, vit person som försöker efterlikna sina svarta förebilder inom den svarta kulturen främst hiphop och gatukultur. Ordet kommer från de två engelska orden ”wannabe” och ”nigger” ihopsatt till ”wigger”.

Wiggerns subkultur är vanligast i USA, Storbritannien och Västeuropa. De lyssnar oftast till rap, hip-hop och disco musik, man klär sig i löst sittande kläder, bär Nike skor och kepsar, guldkedjor och talar en enkel och uppblandad form av amerikansk slang uppblandad med sitt modersmål. På grund av sin kollektivistiska natur är det inte ovanligt att en wigger muntligt eller genom våld angriper personer som han uppfattar som annorlunda. Den manliga wiggern har ett starkt hat gentemot kvinnorna i samma grupp, ofta kallade wiggettes av utomstående, de förolämpar dem ofta genom att kalla dem bitches och hoes (slynor och horor). En nederländsk wigger kallas Fopneger, – (falskneger eller skämtneger). Den nederländska wiggern införlivar ofta marockansk och turkisk kultur i sitt sätt att leva, lyssnar ofta på turkpop och den islamiska rapparen Ali-B.

Fenomenet med att vita människor att efterapar stereotypa svarta uttrycksätt, slang och kläder har förekommit i flera generationer. Konceptet har dokumenterats i USA, Storbritannien och andra länder med en vit majoritet. En tidig form av detta var den vita negern i jazz och swing scenen på 1920-talet och 1930-talet, som även granskas i Norman Mailer bok ”The White Negro: Superficial Reflections on the Hipster”.

En wigger strävar efter att bli en ”gangsta”: en afrikanskättad man som tillhör ett kriminellt gäng och begår kriminella handlingar som i sin tur kommer att ge honom högre status i gänget.

Artisten Eminem har kallats för wigger. Rapbandet Insane Clown Posse har av kritiker kallats för wiggers. The Offsprings låt Pretty fly for a white guy handlar även den om en wigger. Kända sverigedemokratiska wiggers är riksdagsledamoten Linus Bylund, och den f.d. SDU-ordföranden och riksdagsledamoten William Petzäll som avled 2012 efter en överdos.

http://sv.metapedia.org/wiki/Wigger