Ilya Glazunov

Okategoriserade

När ett folk återfinner sina rötter och sin identitet efter en lång tids historielös dvala, spelar ofta konstnärer och författare en central roll. I Sverige är dvalan orsakad av liberal konsumtionskapitalism och socialdemokrati, i Östeuropa var det istället kommunismen som låg bakom. En inspirerande konstnär även för oss är ändå den ryske målaren Ilya Glazunov (född 1930).

Glazunov har levt större delen av sitt liv under det realsocialistiska systemet, då konstnärer med hans inriktning inte var särskilt väl sedda. Hans talang gick dock inte att ignorera, och han fick redan på den tiden ett antal viktiga uppdrag, priser och utställningar.

Efter Sovjetsystemets fall har Glazunov kommit att bli en viktig gestalt i det ryska folkets sökande efter sina rötter. Han inspireras tydligt av den rysk-ortodoxa traditionen, och har illustrerat flera händelser och gestalter med anknytning till folkets historia. I en serie målningar har Glazunov till exempel skildrat slaget vid Kulikovo, där en samling ryska prinsar och stridsmän inspirerade av helgonet Sergius av Radonezh försvarade Europa mot tatarkhanen Mamais horder. Glazunov har också illustrerat flera verk i den odödliga skatt som är Rysslands litterära arv, med författare som Dostojevskij och Pusjkin.

Ett besök på den internationellt framgångsrike målarens hemsida rekommenderas därför varmt var och en som är intresserad av konst som både är av hög kvalitet och har ett värdefullt grundtema.

Glazunov

I sammanhanget kan även nämnas den svenske målaren Markus Andersson och konstresursen Ewiges Europa.