OM – Advaitic Songs

Okategoriserade

Stoner rock, doom metal et cetera är ett antal besläktade musikgenrer som inte sällan berör intressanta områden, bland annat Lovecraft, psykedelia och ockultism. Musiken lämpar sig också väl till att bygga upp suggestiva ljudlandskap. Ett exempel på detta är det legendariska bandet Sleep, vars drygt timlånga Dopesmoker bygger upp en samtidigt episk och meditativ atmosfär. Kring Sleep har ett antal intressanta projekt sett dagens ljus, från tidvis lovecraftianskt inspirerade High on Fire till OM.

Sångaren och basisten Al Cisneros har i sin fortsatta musikaliska och personliga utveckling närmat sig traditionell andlighet och musik, på ett sätt som inte tycks influerat av Guenon eller Schuon men ändå överlappar mycket av den perenniella filosofin. Detta gäller både distinktionen mellan det exoteriska och det esoteriska, liksom det Schuon kallade ”the transcendent unity of religions” och livet som ”journey” eller ”path”.

…it’s not limited to Judaeo-Christian traditions; they all correspond to the inner core of those different traditions, be them Hindu traditions, Judaeo-Christian traditions or Sufi tradition they correspond to the inner core of them, not the outer ritual ceremony, but the inner mystical, contemplative, philosophical core of those different schools of thought and some of the lyrics resonate with some of the teachings of the saints and of the thinkers in those school of thought that have inspired me in my life, have helped me in my journey.
– Al Cisneros

Med OM har Cisneros närmat sig den traditionella musiken även till formen, på ett sätt som torde vara av intresse både för traditionalister och gamla ”stoners”. Ett bra exempel på detta är skivan Advaitic Sounds:

Relaterat

Steve Von Till
Woven Hand

Några intervjuer med Cisneros

The Quietus
Arthur Mag

Tipstack till herr H.