Turistinformation Vännäs

Okategoriserade, Rekommenderat, Satir

Det har varit ”trakasserier” i Vännäs, och en ”lynchmobb” har angripit ett antal flyktingfamiljers hem. Givetvis har ingen lynchats, men det har tagit hus i helvete uppe i Norrland. Problemet hade dock kunnat förebyggas genom att tillämpa turistinformationens enkla principer!

En ”lynchmobb” har angripit flyktingars hem uppe i Vännäs, Västerbotten. Undertecknat har rotat lite i incidenten, men eftersom jag knappast kan gillas som trovärdig källa avstår jag från att ta upp den biten. Man kan nöja sig med att påpeka att lokaltidningens rapport är… Ofullständig. Låt oss tills vidare dock konstatera, att oavsett hur många gånger man ser Jägarna är det inte en särskilt träffande beskrivning av Norrland, och att norrlänningar överlag har tämligen stort tålamod. Man bildar inte ”lynchmobbar” (vilket är ett lustigt begrepp för en grupp personer som inte ens varit nära att faktiskt lyncha någon) för skojs skull.

Hur som haver skulle jag vilja komma med ett litet tips till envar som är ansvarig för svensk flyktingsamordning, ett tips baserat på turistinformationens principer. Om man reser i mellanöstern eller annorstädes får man ofta veta när man måste visa kulturell hänsyn. Det kan innebära att ta på sig slöja som kvinna, att avstå från pilsner om man är man, eller avstå från surströmming och snaps om man är norrlänning. Vill man ägna sig åt dylika kulturspecifika nöjen, får man hålla sig inom väl avvägda gränser. Det finns särskilda områden för ”foreign nationals” i Saudiarabien, och på närmare håll har vi ju enorma turistorter i exempelvis Turkiet, där man kan leva ut sina olika drifter och begär som ett berusat hjon. ”Svenne banan”, sjunger Loop-Troop.

Hur som helst: det man alltså borde göra är, att likt en reseledare upplysa nykomlingar om var i Sverige man kan eller inte kan bete sig på vissa vis. Vi har nämligen större frizoner än lyxreservaten i Saudiarabien, vilket gör att missförstånd av helgens typ egentligen borde vara onödiga. Vill tre killar misshandla en liten tjej (exempel taget helt ur luften) bör de hålla sig i storstan. Detsamma gäller dem, som vill begå överfallsvåldtäkter – till och med om de åker till annan ort för att göra det. I mindre byar, där folk känner varandra, finns nämligen en oerhörd risk att det uppmärksammas. Och på dessa mindre orter, där intoleransen härskar oinskränkt, finns även risk för att folk tar illa upp. Precis som muslimer kan ta illa upp om man super och äter fläsk i deras hembyar – en kulturell kuriositet, som dock bör respekteras. Detta borde man upplysa nyanlända nysvenskar om – olika svenska platser är i behov av olika typer av kulturell berikning. De efterblivnare orterna, som Vännäs, är inte riktigt redo för den mest intensiva kulturella mångfalden. Än – märk väl.

Nej, vill man leva rövare i Sverige ska man hålla sig i de större städerna, där folk tar reda på vad som hände hos grannen igår kväll genom att läsa tidningen. Där har media full kontroll över vad som är sant och inte, och där kan man i lugn och ro göra vad som helst utan att det spiller över på ens oskyldiga landsmän, eller kanske ens på en själv. Alltså: vill man besöka pittoreska orter i Norrland måste man som resenär och blivande svensk föra sig försiktigt, vilket tyvärr innebär att man får stoppa undan lusten att slå flickor på käften, precis som vi nordbor får lämna fläskkorven hemma om vi åker till vissa platser i arabvärlden. Men friskt mod! Som tidigare sagts: det finns alltid svenska storstäder, där acceptansen och toleransen är större. Där – i Malmö, Stockholm och Göteborg – där kan man räkna med effektivt medialt kamoflage, och där kommer ingen någonsin att kasta sten på ditt fönster. Kanske lämpligare destinationer än Vännäs?