Bävergäll

Okategoriserade

Idag lägger vi teorierna på hyllan och tar en snaps istället. Bävergällskryddat brännvin är en synnerligen intressant svensk tradition, utbredd bland både jägare och andra gourmeter.

Det är ju fredag, och antagligen en av de sista helgerna för surströmming. Alltså tänkte jag använda dagens inlägg till att slå ett snabbt slag för en snapskrydda av lite speciellare art, vanlig inte minst i Norrland. Jag talar förstås om bävergäll. Detta ämne utvinns ur bäverns doftkörtlar och har genom historien använts till en hel del olika saker. Tinkturer och oljor har framställts med bävergäll, och den har tillskrivits ett stort antal medicinska kvalitéer. Dessutom är doften tillsammans med ambra, mysk och sibet ett av de fyra animaliska ämnen som brukas inom parfymindustrin. Nu ska vi dock ta upp dess något mer kontroversiella användning som brännvinskrydda. Att framställa bävergällsmaksatt snaps "bäverhojt" är inte allt för svårt, och om inte annat finns det många jägare som har en flaska eller burk med förberedd bävergällsessens.

 

För att framställa sådan essens själv måste man först skära ut den körtel som producerar gällen (dess placering överlåter jag åt hugade forskare att ta reda på själva, för att bibehålla nivån på min blogg). Därefter avlägsnar man hinnorna, och i vissa fall kan man klyva den. Därefter lägger man ner körteln i ungefär tre deciliter starksprit och låter blandningen stå ett ganska bra tag (vissa hemproducenter talar för några veckor, andra för flera månader). När man känner att man väntat färdigt, filtrerar man slutprodukten grundligt, och har då en extremt smakrik essens. Cirka en matsked av denna räcker för att kraftigt smaksätta 70 cl starksprit mer rutinerade konsumenter kan ju alltid ta i lite mer. Smaken kan beskrivas som tjärig, möjligen som någon svårdefinierad ört, och är synnerligen speciell. Det är definitivt inget för den som vill bälga i sig stora mängder alkhol, men smaken är lindrigt sagt intressant, och något som alla borde se till att prova när tillfälle bjuds.

 

Mer information om själva körteln och dess tidigare användningsområden:

http://www.shenet.se/ravaror/eobavergall.html

Den som inte är benägen att skjuta bäver själv, eller känner någon som gör det, verkar kunna komma över en kommersiell version via detta företag:

http://www.jjnordic.se/sprit_9.php