Folkmusikfavoriter

Kultur, Musik, Rekommenderat

Sverige har drabbats av ett brott i den historiska kontinuiteten, banden med tidigare generationer har på många sätt klippts av. Ett sätt att återknyta dessa band är att fördjupa sig i historia, släktforskning, hembygdsföreningar och liknande. Folkmusik kan också vara ett värdefullt sätt att återstifta bekantskapen med det genuint svenska, det kan dessutom vara riktigt bra musik.

Dagens inlägg består därför av ett par exempel på folkmusik jag själv uppskattar. Båda har en underton av vemod, ett inte alldeles ovanligt inslag i den svenska folksjälen. Den hugade får gärna ge egna förslag på god musik.

Den första låten är Låt till far, som youtubeanvändaren med det trivsamma namnet Nationalromanten delat med sig av:

Den andra låten är Strand Rands tolkning av Ekorrvalsen. Strand Rand är ett intressant projekt, där musik från Östersjöns stränder spelas: