16 Horsepower – Black Soul Choir

Okategoriserade

16 Horsepower var ett alternativt countryband som bland annat förmedlade ett äkta religiöst och existentiellt engagemang och en känsla för historien både i texter och musik. Namnet tog de inspirerade av en folkvisa där sexton hästar drar en älskads kista till graven, och de spelade också in flera versioner av traditionella visor. Bland dessa kan nämnas Outlaw Song och Wayfaring Stranger. Känslan för historien uttrycktes bland annat även genom valet av instrument, och i bildspråket. Inte minst hästen spelade en viktig roll i det senare.

16H

16 Horsepower är intressanta inte minst då de vann en delvis ny publik för countrymusiken, och även gjorde det egna arvet intressant för denna publik genom låtar som Red Neck Reel. De medverkade också på bonus-cd:n till radikaltraditionalistiska tidskriften TYR:s andra nummer (huruvida titeln på deras tredje album Secret South, var en lekfull hyllning till radikalkonservativa begreppet Geheimes Deutschland är en annan fråga). Dagens inlägg blir därför en länk till en av deras mest populära låtar, Black Soul Choir, som både är rent musikaliskt medryckande och traditionell, och förmedlar en genuint kristen känsla för ondskan i världen och i oss själva.

16 Horsepower – Black Soul Choir

ain’t none ever seen the face of his foe no
he ain’t made of flesh & bone
he’s the one who sits up close beside you
an when he’s there you are alone
every man is evil yes an every man is a liar
an unashamed with the wicked tongues sing
in the black soul choir
yes an no man ever seen the face of my lord no
not since he left his skin
he’s the one you keep cold on the outside girl
he’s at your door let him in
o i will forgive your wrongs
yes i am able
an for my own i feel great shame
i would offer up a brick to the back of your head boy
if i were cain

Medlemmarna i 16 Horsepower har efter att bandet upplöstes 2005 fortsatt med projekten Woven Hand och Lilium.