Lästips: Intervju med Jan Myrdal

Okategoriserade

En av Sveriges mest intressanta offentliga röster är Jan Myrdal. Han har gått till angrepp mot den försämrade äldrevården, i fildelningsdebatten tagit ställning för en ”kulturell allemansrätt”, och beskrivit Hizbollah som en folkligt förankrad motståndsrörelse. Aldrig rädd för kontroverser har han också konsekvent försvarat historierevisionisters yttrandefrihet, och på sin tid både den albanske ledaren Enver Hoxha och de indiska naxaliternas uppror som antiimperialistiska.

Mycket värdefull är därför Mohamed Omars intervju med Myrdal, ”Inte ett skit liberala”, där den senare visar hur man som vänster inte nödvändigtvis behöver stå på samma sida som liberalerna och postmodernisterna i sådana frågor som abort, homosexuella äktenskap och synen på mer traditionalistiska rörelser i Tredje Världen. Han visar också hur man som vänster mycket väl kan försvara nationalstaten. I en mycket trist och likriktad svensk debatt tillhör Omars intervju därför det mest intressanta som stått att läsa på länge, och den rekommenderas varmt.