Neofolk – Varunna

Okategoriserade

Varje historisk rörelse har, åtminstone vid en tillbakablick, sitt eget soundtrack. Vad gäller den identitära rörelsen finner man detta inte minst i den musikgenre som kallas neofolk. Ett av de mer intressanta neofolkbanden är sardiska Varunna, som dock inte är ett av de mer kända.

Varunna hade redan vid sin debut en mer militärt marschbetonad ljudbild, tydlig exempelvis i odödliga spår som Fuoco, ofta ihop med balladliknande inslag. Effekten är svår att beskriva, men överlag effektiv och suggestiv.

Demokratin är det nya idealet, men den aktuella demokratiska modellen är den amerikanska kolonialismen.

– från intervju, fritt översatt

V

Som många andra neofolkband undviker Varunna den rena politiken, men uttrycker ändå kärleken till hemtrakterna och Europa som något självklart, liksom intresset för europeiska musiker och tänkare (från Wagner till Piaf). Detta är exempelvis fallet i den italienska intervju som återfinns på Darkroom Magazine (och som kan översättas till svenska med hjälp av google.se).

Något större antal Varunnavideor finns inte på internet, den hugade hänvisas till Piombo ’70 på Youtube, eller de kortare klippen på Last.fm.

Äldre inlägg på temat:

Von Thronstahl

VNV Nation – Honour/Kingdom