Illa dolt vänsterbjäbb

Okategoriserade

SvD valde nyligen att ge gratisreklam till ett projekt ämnat att ”putta ner Sverigedemokraterna från toppen av googles sökresultat”. Projektet är ganska pinsamt överlag, men värst är nog försöket att verka politiskt obundet.

Under rubriken ”Kampanj på nätet för att utmana SD” redovisar Svenska Dagbladet av obegripliga orsaker ett internetprojekt, vars huvudsakliga mål är att bemöta ”medveten propaganda från SD” (tänker man lämna den omedvetna propagandan därhän, eller vad menas?). Målet är för det första att putta ner Sverigedemokraternas egen hemsida från googles förstaplats, och för det andra att skicka ut folk som tror att Sverigedemokraterna är farliga i olika kommentarsfunktioner och på facebook. Vidare vill man se fler ”anti-SD”-filmer på youtube, och fler kommentarer i Twitter.

Initiativtagaren är en anonym person ”i 20-årsåldern” som påstår att han skulle kunna råka illa ut om han gick ut med namn (när nu någon senast blev misshandlad för att han eller hon var emot SD). Den implicita poängen är förstås att sidan är ”politiskt obunden”, och enbart vill skydda Sverige och svenskarna från risken att ett pissljummet populistparti begränsar invandringen till något som åtminstone bara tangerar smärtgränsen. Man är också noga med att påpeka att man ”tar starkt avstånd från politiskt våld och censur”. Tonen i bjäbbet, begränsad som den är av någon sorts försök att imitera en mer allmänt ”demokratisk” hållning, känns dock igen.

Lite taktisk PR-hjälp tycks sidan också ha fått från något håll – den ursprungliga topbannern hämtade sitt namn från en bok publicerad av Expo och skrev ”Sverigedemokraterna” med tysk frakturskrift (finns än så länge att beskåda i SvD-artikeln, men utifall den skulle försvinna finns den också här). Sedan kom kanske någon på att spontant bekymrade 20-åringar varken läser Expo-skrifter eller känner till att tysk fraktur minsann är det mest nazistiska som finns, så nu använder man istället en obscent ful variant som uppmanar folk att ”ta debatten”, för att ge en något mer ideologiskt obunden framtoning. Undertecknad är inte övertygad.

Avsaknad av diskussioner om strukturell rasism, klasskamp och patriarkat lurar ingen – something smells fishy. Skämd röding, för att vara exakt.

Ful fisk, ur Iduns Kokbok