VNV Nation – Honour/Kingdom

Okategoriserade

Ett av de mer intressanta samtida banden är VNV Nation, som både i sin estetik och sina texter ofta berör teman som ligger traditionalismen och en indo-europeisk världsbild relativt nära. Deras inspirationskälla beskrevs ursprungligen som ”the clash of modern and classical European cultures, where mythology and technology live in an uneasy fusion”, vilket i kombination med deras ”teutoniska beats” kan ses som en sorts arkeofuturistisk infallsvinkel. Även förkortningen VNV (”Victory not Vengeance”) kan kopplas till en affirmativ, mer eller mindre nietzscheansk, livssyn (”one should strive to achieve, not sit in bitter regret”). Enligt en längre intervju ska de också inspireras av både den europeiska alkemiska traditionen, och kabbalan, även tankarna kring det inre och det yttre kriget påminner om traditionens. Så trots att det inte är vare sig identitärt eller traditionalistiskt, är det ofta både bra och intressant.

VNV

Dagens inlägg blir därför en länk till ett par youtubeklipp med VNV Nation, närmare bestämt Honour och Kingdom.

Stand your ground this is what we are fighting for
For our spirit and laws and ways
Cry havoc and let slip the dogs of war
For heaven or hell we shall not wait
Shall I think of honour as lies?
Or lament it’s aged slow demise?
Shall I stand as a total stranger
On this day in this stone chamber?

Texten till Honour i sin helhet

Our domain, this kingdom come
now godless lands whose ways are lost.
Without the strength to carry on.
All values lost all virtue none.
Did you think you would be saved
by burning flags to cleanse yourselves of shame?
Or are you afraid as you stare back at your face?
are you ashamed, are you afraid,
by destroying what the gods had made?
Did you think you would be saved?

Texten till Kingdom i sin helhet