Etnisk stolthet och psykiskt mående

Okategoriserade

Nästan dagligen rapporterar svenska media om hur dåligt de unga mår. Normalt serveras man i samma nummer eller TV-program också något inslag om den fasansfulla rasismen i Sverige, och hur hiskelig svensk nationalism är. Vi har på webblogg Oskorei länge misstänkt att det finns ett samband mellan dessa två fenomen, alltså att svenska unga mår dåligt eftersom de sedan tidig barndom programmeras att se sin egen nationella/etniska grupp med skuld och skam.

Denna misstanke bekräftades delvis av en liten studie som visade att norska invandrarungdomar mådde mentalt bättre än etniskt norska unga (vilket ju är rakt motsatt vad etablissemangets socio-ekonomiska världsbild kommer fram till). Nu har den även bekräftats av en studie av psykologen Lisa Kiang. Lisa har gjort en studie med mexikanska och kinesiska ungdomar, och upptäckt att unga med etnisk stolthet lättare hanterade stress och problem. Slutsatsen är alltså att etnisk stolthet är ett försvar mot dåligt psykiskt mående. Ett försvar som etniskt svenska ungdomar konsekvent förvägras av den svenska maktapparaten (samma maktapparat som sedan storögt frågar sig varför de mår dåligt).

Mer om studien finns att läsa här: Adolescents get daily happiness boost from ethnic pride.