Die Weiße Rose

Okategoriserade

Den vita rosen var namnet på en tysk motståndsgrupp under Hitlers tid vid makten. De tryckte upp sex upplagor av flygblad, men när den sjunde var på väg greps de av Gestapo. Det var i München den 18:e februari 1943. Redan den 22:a februari blev flera medlemmar avrättade med giljotin.

En av medlemmarna, Hans Scholl, hade gått med i hitlerjugend 1937. Hans syster, Sophie Scholl gick samtidigt med i Bund Deutcher Mädel. Men Hans Scholl insåg så småningom att hela syftet med Hitlerjugend var att göra soldater av Tysklands unga pojkar. Därför bestämde han sig, tillsammans med sin syster, för att göra motstånd. Den Vita rosen bildades i juni 1942. Deras motstånd mot Hitlers regim hade kristen grund.

Vad kan deras gärning säga oss idag? Här följer några reflektioner:

1) Så här skrev de i sitt första flygblad, i engelsk översättning: ”Nothing is so unworthy of a civilised nation as allowing itself to be governed without opposition by an irresponsible clique that has yielded to base instinct. It is certain that today every honest German is ashamed of his government.”
Hur är det med dagens Sverige? Styrs inte vi också av en oansvarig klick som har gett efter för sina lägsta instinkter? Vi sysslar inte med folkmord, men allt handlar om konsumtion och pengar. Vi lever under ett slags ”den snöda vinningens diktatur”, där allt som kan säljas ska säljas och där penningen är det enda värdet. Jag skäms över Sverige och klarar inte av att lyssna på våra politiker längre. Det är alldeles för pinsamt.

2) ”Who among us has any conception of the dimensions of shame that will befall us and our children when one day the veil has fallen from our eyes and the most horrible of crimes – crimes that infinitely outdistance every human measure – reach the light of day? If the German people are already so corrupted and spiritually crushed that they do not raise a hand, frivolously trusting in a questionable faith in lawful order of history; if they surrender man’s highest principle, that which raises him above all other God’s creatures, his free will; if they abandon the will to take decisive action and turn the wheel of history and thus subject it to their own rational decision; if they are so devoid of all individuality, have already gone so far along the road toward turning into a spiritless and cowardly mass – then, yes, they deserve their downfall.”

Det här tycker jag också är träffande för vår tids Sverige. Jag menar inte att våra makthavare är nazister som bygger dödsläger, men de är helt klart lögnare och manipulatörer som förråder sitt folk, sitt land och sin civilisation. De är inte några dunungar när det gäller krig heller. Bara de sista åren har de varit inblandade i att skapa kaos och lidande i Libyen, Syrien och Ukraina. Jag tycker dessutom att det svenska folket är mycket likt det tyska folket, så som den vita rosen fruktade att det tyska folket var: ”a spiritless and cowardly mass”. Min övertygelse är att när fjällen faller från ögonen i framtiden så kommer vår tid också vara ett skamligt minne, något att skämmas över.

3) De här orden sände en kall kåre längs min ryggrad. ”… by means of gradual, treacherous, systematic abuse, the system has put every man into a spiritual prison.” Det är ju precis som i dagens Sverige!

4) Den vita rosen vände sig mot totalitarismen, där staten ska reglera allting. Om hitlertyskland var ett hårt totalitärt samhälle, där staten invaderade civilsamhället för att upplösa eller åtminstone styra och ställa och där dissidenterna blev avrättade med nästan omedelbar verkan så kan dagens Sverige beskrivas som ett mjukt totalitärt samhälle, där antingen staten invaderar civilsamhället på samma sätt som i hitlertyskland, eller så låter man ”marknaden” ta över allting. Därför skulle jag säga att det knappt finns något samhälle i Sverige längre: det finns bara stat och marknad (ja ok, det finns församlingar och fotbollsklubbar etc, men staten har reglerat och marknaden har tagit över väldigt mycket). I Tyskland avrättades dissidenter, men hos oss nöjer man sig med att karaktärsmörda och frysa ut dem. Om statens mål under Hitler var att frambringa en likformig massa av lydiga soldater så är målet med dagens Sverige att frambringa en likformig massa av lydiga konsumenter.

4) Den Vita rosen hänvisade till kinesisk visdom: ”The wise man will accordingly forswear excess, he will avoid arrogance and not overreach.” (Lao Tzu). Men gränslöshet och excesser genomsyrar hela det västerländska systemet i vår tid. Besinningslös konsumism, curlade barn, arroganta politiker och en disneyfierad och infantil medelklass som tror att allt blir bra bara man är ”snäll”. Den moderne svensken kallar ju sin flathet och hållningslöshet för ”snällhet”.

6) ”For us there is but one slogan: fight against the party! Get out of the party organisation, which are used to keep our mouths sealed and hold us in political bondage! Get out of the lecture rooms of the SS corporals and sergeants and the party bootlickers! We want genuine learning and real freedom of opinion. ” Det här tycker jag också känns träffande för dagens Sverige. Vi har ett antal partimaskiner som spottar fram likformiga karriärpolitiker på löpande band. Det systemet behöver överges, eller åtminstone reformeras ordentligt. Jag skulle gärna se en Schweizisk modell, med direkt demokrati istället för det toppstyrda systemet i Sverige. Så, lämna 7-partiet! Strunta i politrukerna! Jag tror inte att SD är lösningen, men de gör i varje fall ett visst motstånd mot det värsta tramset, så jag skrev inte 8-partiet. De är ganska nya och de har ett hoppingivande och vitalt ungdomsförbund.Så jag har inte gett upp hoppet om att SD kan komma att spela en viktig roll ännu.

Det finns ett danskt neofolkband som kallar sig Die Weisse Rose. Jag avslutar med en video från dem med en dikt av Friedrich Nietzsche:

”Ja, ich weiß, woher ich stamme,
Ungesättigt gleich der Flamme
Glühe und verzehr’ ich mich.
Licht wird alles was ich fasse,
Kohle alles, was ich lasse,
Flamme bin ich sicherlich.”

Och här läser någon upp Nietzsches dikt på tyska med en engelsk översättning: