The Weight of Chains

Okategoriserade

Vem ska dominera världen? The Weight of Chains är en dokumentär som handlar om hur det gick till när Jugoslavien förpassades till historien. En sak som inte tas upp i filmen, men som jag vill påminna om här, är Halford Mackinders diktum. Det lyder så här:

"Who rules Eastern Europe commands the Heartland;
Who rules the Heartland commands the World-Island’
Who rules the World-Island commands the World ."

"The heartland" syftar på de centrala delarna av eurasien som inte kan nås från havet. Både britterna och amerikanerna är ju till stor del havsmakter. "The world Island" syftar på Europa och Asien.

Mackinder var en brittisk geograf och geopolitisk analytiker som funderade på hur britterna skulle kunna dominera världen. Hans teorier har senare influerat amerikanska teoretiker, exempelvis de analytiker i Pentagon som planlade angreppet mot Jugoslavien. Jag menar alltså att Jugoslavien bara var en bricka i ett större spel som inte handlar om något mindre än världsherravälde. Jugoslaviens betydelse framgår av Mackinders diktum och det faktum att exempelvis Kosovo idag i praktiken snarare är en amerikansk militärbas än ett självständigt land.

Att USA eftersträvar världsherravälde är ingen hemlighet eller "konspirationsteori". Om man läser Pentagons "Defense planning guide" från 1992 framgår det exempelvis att den enda möjligheten för USA är "complete world domination." Inga konkurrenter får utmana den amerikanska makten, inte ens på en regional nivå. "Finally, we must maintain the mechanisms for deterring potential competitors from even aspiring to a larger regional or global role.”
Zibgniev Brzezinski formulerade lite senare en amerikansk geostrategi för eurasien i "The Grand Chessboard" från 1998 med hjälp av Mackinders teori om "the heartland". I den kan vi läsa följande: ”It is imperative that no Eurasian challenger emerges capable of dominating Eurasia and thus of also challenging America. The formulation of a comprehensive and integrated Eurasian geostrategy is therefore the purpose of this book.” Återigen visar sig alltså samma attityd: ingen får utmana USAs dominans. USA ska vara herre på täppan och tål inga konkurrenter, inte ens på regional nivå. Jugoslavien var dock ett väl fungerande land och en regional maktfaktor som dessutom låg i Östeuropa som är så viktigt för att dominera "the world Island". USA hade alltså ett geostrategiskt intresse att få bort den regionala konkurrenten.
Filmen, "The weight of Chains", nämner inte så mycket om den geopolitiska bakgrunden som jag lyfte fram här. Men det finns mycket att lära sig om hur USA arbetar för att krossa sina konkurrenter. Banker, framför allt Världsbanken, och olika NGOs, som exempelvis NED spelar en viktig roll. NED står för National Endowment for Democracy och är en fristående organisation som jobbar med att sprida vad som marknadsförs som "demokrati", men som snarare borde kallas ett amerikanskt kolonialt system.

I filmen medverkar bland annat Michel Chussodowski, som är professor i ekonomi och grundare till "Global Research." Den konservativa tänkaren och historikern SrÄ‘a Trifković finns också med på ett hörn. Dem två kände jag till sedan tidigare, men det finns många fler som medverkar: Lewis Mackenzie ”Major General of the UN Army”, journalisten Scott Taylor, den fd kanadensiska ambassadören i Jugoslavien James Bissett mfl mfl.

Mitt intryck av filmen som helhet är att den varken står till höger eller vänster, utan att röster från olika läger kommer till tals. Sammantaget ger de dock en helt annan bild av vad som hände i Jugoslavien än den vi fick från “gammelmedia".

Att se filmen är två väl spenderade timmar. Rekomenderas.