John Allen Muhammed och en glömd detalj

Okategoriserade

Svensk media rapporterade i natt om John Allen Muhammeds avrättning. Som vanligt utelämnades vissa detaljer.

I natt avrättades John Allen Muhammed med giftinjektion i Greensville Correctional Center, Jarrett, Virginia. Han och en tonårig kumpan, Lee Boyd Mavo, hade skjutit ner och dödat åtminstone tio personer under en månads tid i Washington, Virginia och Maryland. Svensk media har rapporterat om ämnet på några ställen, givetvis har fokus varit dödsstraff i allmänhet, och artiklarnas faktarutor bjuder på information om dödsstraffets historia, följda av länkar till information om misslyckade avrättningar. När det gäller motiv har det varit förvånansvärt lugnt – åklagarens underkända teori att morden hade att göra med att få vårdnaden om sina barn tas upp av Aftonbladet, annars råder tystnad.

Att Muhammed varit medlem i radikalt svart nationalistiska Nation of Islam anses tydligen irrelevant, och att hans kollega i utförliga teckningar beskrivit morden som ”jihad”  lika så. Men eventuella religiösa motiv är i sammanhanget det sekundära. Det mest fascinerande i det här sammanhanget är att det framkommit att Muhammeds plan ursprungligen var att döda ”sex vita personer om dagen i trettio dagar” (länken en krönika som skyller på samhället, men även wikipedia tar upp det). Jag vet att jag är tjatig och blandar ihop äpplen och päron som bara vi högerextremister kan, men allvarligt talat: hur hade rubrikerna sett ut om en vit människa med bakgrund i vita nationalistkretsar gått lös i Washington och mördat eller skottskadat dussintals personer, och det sedan kommit fram att planen varit att ”döda sex svarta om dagen”? Hade hans avrättning följts av diskussioner kring dödsstraffets vara eller icke vara?

Svaret är tröttsamt och uppenbart.