STF:s Årsskrift

Okategoriserade

För den som vill gräva fram information om vårt lands historia, kultur och landsbygd är Svenska Turistföreningens Årsskrift en utmärkt källa.

STF har givit ut sin årsskrift i över hundra år i dagsläget, under det uppmuntrande mottot ”Känn ditt land”. Skriftens historia har varit brokig, och dess innehåll varierande. Efter ett par timmar och välsmakande öl på en lokal krog där några exemplar av denna tidsskrift finns att läsa, måste undertecknad rekommendera den varmt. Genom tiderna har årsboken publicerat arkeologiska redovisningar (i ett nummer kan vi läsa om runlejonet i Venedig), personliga betraktelser av varjehanda svensk skribent, samt diverse intressanta krönikor. Mellan 1915 och 1940 tillägnades varje nummer ett av de svenska landsskapen – vackra och ofta lokalpatriotiska krönikor blandas med stilrena (om än svartvita) bilder.

40-talets utgåvor bjuder på ett temanummer om varje århundrade i Sveriges historia. Det handlar om en minst sagt blandad kompott, men en jag verkligen vill rekommendera. Årskrönikan går decennium för decennium igenom vårt lands politiska historia, vilket kan vara ett utmärkt sätt att fräscha upp historiekunskaperna.

I synnerhet de äldre utgåvorna, vilka liksom de nyare finns tillgängliga via bibliotek landet över, utgör kulturskatter som knappast kan överskattas. En text som särskilt stimulerade mig var artikeln "Resa till Hembygden" i 1949 års utgåva (ett nummer som i övrigt avhandlar det svenska 1000-talet, vikingatid och kristnande med alla sina slitningar och motsättningar, och de spår som lämnats därav till arkeologernas ansträngningar). I denna artikel får vi möta en infödd Ångermanlänning, som beskriver sin kärlek till hembygden och dess traditioner, samtidigt som han talar om sina resor i utlandet. Utan att gå in allt för mycket på mitt personliga ursprung kan jag säga att skildringen fann viss resonans hos mig.

De nyare numren kan jag inte svara för, men Runeberg erbjuder de flesta nummer äldre än sjuttio år, vilket torde innebära en hel del fin läsning för hugade spekulanter. Övriga nummer kan man som sagt hitta på sitt lokala bibliotek.

Besök Runeberg för Svenska Turistföreningens Årsbok 1886 till 1937

Antikvariat.net, om second-handbokhandlarna sviker