Grattis Victoria Kawesa

Feministiskt initiativ valde nyligen in Victoria Kawesa som ny partiledare jämte Gudrun Schyman. Detta får ses som en positiv utveckling både för partiet och för Sverige.

Aktuellt, Feminism, Politik, Samhälle, Vänstern

 • 1
  Dela

Victoria Kawesa är lektor i genusvetenskap på Södertörns högskola, nyvald partiledare för feministiskt initiativ och ensamstående mamma. Hon har bidragit med många viktiga inlägg i samhällsdebatten, som att påpeka att hon inte använder begreppet identitetspolitik eftersom ”… det är snävt. Identiteter är mångfacetterade. Att vara en svart transperson eller vit transperson innebär olika positioner i makthierarkin.”

Nyligen uppmärksammades också hennes viktiga uttalanden om utvisningar vid brott. Hon menar bestämt att sådana inte ska ske, eftersom vita svenskar ju inte blir utvisade. Så sant, det blir de faktiskt inte. Kritikerna hävdar då att inga personer som är svenska medborgare utvisas, men de missar här poängen. Poängen är, som Kawesa säger, att vita svenskar faktiskt inte blir utvisade.

Feministiskt initiativ valde in Kawesa för att vara partiledare tillsamman med Schyman, och de kommer att åka på valturné tillsammans. Detta eftersom ”Vi ska dela på ansvar och ledarskap, vi tror inte på bara en ledare i toppen. Som kvinnor står vi inför många utmaningar, jag är till exempel ensamstående mor.” Ledarstilen delas på sätt och vis med Miljöpartiet, som ju också har två partiledare.

Feministiskt initiativ kunde inte, från ett högerperspektiv, valt en bättre partiledare. Få personer skulle som Kawesa kunna klart och tydligt visa för de breda folklagren vilket parti Feministiskt initiativ är. Eftersom de antagligen kommer komma in i Riksdagen efter nästa val så kommer detta de närmsta åren bli mer och mer tydligt. Jag önskar nu att Feministiskt initiativ verkligen trycker på för att föra upp sin politik. Som att införa ett genusgranskningsråd, till exempel, och utlysa ”allmän asylamnesti”

Galenskaper

Det är ibland fördelaktigt för högern när vänstern blir mer extrem. De flesta människor utanför vissa områden i storstäderna anser fortfarande att mycket av det Feministiskt initiativ står för är vansinnigt. Tillåts det då komma mer upp till ytan kan det driva fler människor åt högerns håll. Detta har onekligen varit en framgångsfaktor den senaste tiden, inte minst i att Donald Trump blev vald. Det är helt enkelt så att många vanliga människor inte uppskattar att bli kallade för rasister och förtryckare. Det skapar motreaktioner, ibland sämre sådana och ibland bättre.

Men det är också farligt att ett så extremt parti som Feministiskt initiativ får mer makt. Trots allt så finns det många människor som uppskattar dem och de kommer ta mer plats i takt med att Feministiskt initiativ växer. Det här kan antagligen ofta röra sig om människor som arbetar med barn, på bibliotek eller liknande. Människor som trots allt kan påverka samhället och bildas det inte ett starkare och mer självsäkert motstånd mot dem kan de flytta fram sina positioner ytterligare. Men förhoppningen är då att detta motstånd bildas i högre grad nu.


 • 1
  Dela
 • Palnatoke

  Jag kan bara instämma även om det förstås finns en risk att FI kommer in i Riksdagen 2018. FI är själva essensen av den vänstergalenskap som förstört Sverige under hela efterkrigstiden.

  • Maximus

   Hoppas dom gör det. Ifall så bjuder jag på minst fyra Guinness.
   https://www.youtube.com/watch?v=C1W8KKPmlm4

  • Odysseus Ingen

   Du kan nog vara lugna även om partiet kommer in i riksdagen (vilket jag för övrigt starkt betvivlar), med tanke på att moderaterna tycks ha genomgått en lätt högervridning som gör att ett regeringssamarbete där de ingår blir en omöjlighet. Inte för att jag har några illusioner om borgarna, men knäppa nog att gå i regeringssamarbete med F! är de knappast.

 • Mike E

  Det finns dumskallar, knäppskallar och obildade personer i alla länder. Skillnaden mellan Sverige och andra länder är att i Sverige har dessa i stort sett tagit makten.

  • Parsifal

   Det var vad Kjell Albin Abrahamson konstaterade straxt innan han gick bort. Han noterade att det fanns gapiga vänsterextremister i både Tyskland och Sverige. Skillnaden var att i Tyskland var de marginaliserade men i Sverige så dominerade de samhällsdebatten!

 • Maximus

  Jag vinner hennes blivande post enkom positiv. Må hon följa sedvanlig svensk vänsterfeministisk anda med att fortsätta spy ut sitt bottenlösa hat emot etniskt svenska heterosexuella män, konstant slå dövörat till eller rent subtilt försvara när icke etniskt svenska män begår grova sexbrott i massiva antal och för med sig en ickevästlig och sexistiskt och kvinnofientlig machokultur samt cementerar sin rätt att fortsätta leva som i sina hemländer där kvinnor får betala ett högt pris. Må hon även fortsätta jaga nazistiska glassar, kinapuffar och kräva könslösa toaletter och mynta tvåhundra olika sexuella bokstavskombinationer.

  Vi behöver mer abnormt galenskap på ett sätt. Vallen är spräckt för länge sedan. Det nordiska folklynnet är djupt tålmodigt, långsiktigt, introvert och impulskontrollerat – det bästa av rasliga egenskaper i ett etniskt homogent samhälle – men även det har sin gräns. Mer och mer folk tycker denna absurda och extremt infantila feminism är helt abnorm utan en tillstymmelse till verklighetsförankring.

  Mer galenskaper. Den äter upp sig själv och tvingar folk ta ställning.
  https://uploads.disquscdn.com/images/ed00941227c949b7901d847e65836589560b34edb873e1749115a65cba08afc0.png https://uploads.disquscdn.com/images/ed00941227c949b7901d847e65836589560b34edb873e1749115a65cba08afc0.png https://uploads.disquscdn.com/images/16bcc440c38eea1b1a09abaffec47f4ed37a8ed8ad27be260d4eda013590ea7a.jpg

 • PETER NYMAN

  Jag ser ingen skillnad på om partiledaren är vit,svart,röd eller grön.Politiskt sett är jag mer orolig för politiken som förs,jag hoppas verkligen inte att dom kommer in i Riksdagen.Där har vi redan för många knäppskallar.

 • Oskorei

  Bra text. Jag misstänker att valet av Kawesa på ett sätt är taktiskt vettigt. Många batikhäxor i varierande ålder skulle ha svårt att rösta på en svart partiledare, oavsett vad de själva intalar sig, men ihop med Schyman blir det precis rätt färgkombination/PK-dos. Som du resonerar befinner vi oss dock i en annan historisk fas än för bara några år sedan, så Kawesas utspel kommer inte falla i lika god jord som de skulle gjort exempelvis 2010.

  • Robert Rönngren

   Hennes uttalanden kommer också, för oss, vara en stor källa till underhållning.

 • Kenneth Jacobson

  Subtilt skrivet.. Svidande kritik under tros-linningen ?
  Men komma in i Riksdagen ? Förhoppningsvis inte…

 • Jo-Jo

  Jag hoppas att allt fler jubelidioter röstar på vederbörande och hennes parti. Det betyder mindre makt åt de andra två, redan existerande riksdagspartierna, som befinner sig på samma jubelidiotnivå.

 • Parsifal

  Nu har djupsinnigheterna börjat levereras: ”ryssar är inte vita människor” . Kawesa i debatt med Hanif Bali i går.

 • maravanthe

  Detta är en marginell företeelse på universiteten. Det har inget med
  samhällsutvecklingen att göra. Eller?

  I underklassen växer sig traditionella
  värderingar starkare i form av islam exv. Majoritetsbefolkningen i Europa är
  kommersialiserade och har numera amerikanska värderingar och det innebär
  total sexualisering exv. Således måste Sverige har de sämsta feministerna. DDR och Pippi Långstrump är ju så långt borta man kan komma..

 • Parsifal

  Victoria Kawesa är kompis med islamister på Facebook rapporterar Fria Tider som i sin tur hänvisar till artikel på Flashback. När FT efter många om och men får tag på en talesperson för FI vägrar de att kommentera och avslutar samtalet och kopplar därefter in en telefonsvarare!
  Av någon anledning hade jag en föraning om att vi skulle få ta del av en massa spektakel med anledning av det nyvalda språkröret.