Krönika: kulturkriget 2009-2013

Okategoriserade

Jag brukar ibland posta inlägg på forumet Flashback. Det nedanstående postade jag tidigare i år. Det var i tråden ”början på ett mediakrig om mångkulturen”. Jag sammanfattade där de avgörande händelserna i detta kulturkrig. Här har jag uppdaterat det hela, redigerat och reviderat. Mycket nöje.

– – –

Inledning

Vi befinner oss i ett mediakrig om mångkulturen. Sedan SD kom in i riksdagen 2010 har den metapolitiska kampen om massinvandring och mångkulturism intensifierats. Det må vara att ”eliten” inte vill att det hela ska debatteras. Men nu går det inte att förtiga problemen längre.

Härmed alltså en krönika över händelser i detta mediakrig. Visst fokus ligger på den spin händelserna får i media. Det är metapolitik det handlar om, inte realpolitik, även om gränsen mellan de båda ibland är diffus. Det hela blir en minst sagt fascinerande tidsrevy, med deltagare som Mohamed Omar, Stellan Bojerud, Oskorei, John Järvenpää, Jan Guillou, Ruben Östlund, Fredrik Ekelund, flashbackaren "Stig-Britt", Mille Markovic, en viss norrman, Åsa Linderborg, Karin Olsson, Kawa Zolfagary, Behrang Miri, Johan Lundberg, Lisa Bjurwald och Henrik Arnstad. Jag har även infogat mig själv, på grund av en viss mediahändelse som blev riksnyhet hösten 2011. Med alla dessa plus några till (Jalving, Wolodarski, Ullenhag, Reinfeldt, Suk, Carlqvist, Sandelin, Arnstberg, Norberg och Segerfeldt) så blir det hela ett mångskiftande galleri som speglar vår tid.

Om inlägget har en polemisk udd så är den riktad mot dem som säger "inget har hänt i mediakriget om mångkulturen, allt är som det var 2010, bara tystare". Nåväl, MSM existerar än och jag avstår från vidlyftigare analyser i inlägget, men enligt mig är det tydligt att den svenska debatten för och emot invandring och mångkulturism är vital. Det är inte så lätt som att bara be invandringskritikerna hålla käften längre.

Innan jag drar igång vill jag säga: reservationer för eventuella fel. Om du har rättelser att komma med är du välkommen att posta dem i kommentarsfältet. Liksom synpunkter och kommentarer i övrigt.

– – –

2009

. januari poeten Mohamed Omar blir radikal muslim och börjar bland annat stödja den islamiska revolutionen i Iran. Detta, plus hans kritik av ett visst land i Levanten, gör Mohamed Omar till persona non grata i kultureliten. Tidigare har han fått en rad stipendier och priser, som Uppsala kommuns kulturstipendium och Samfundet De Nios stora pris. Jämte Johannes Anyuru och Jonas Hassen Khemiri var han kulturlivets stora "mångkulturella alibin". Nu blir Omar i ett slag tabu: they dropped him like a dead rat.

. oktober Lundaförlaget Historiska Media slutar anlita Stellan Bojerud som skribent i sin tidning Militär Historia. Det har endast ideologiska skäl. Bojerud har nämligen just gått med i det invandringskritiska partiet Sverigedemokraterna. Redaktionen trodde att allmänheten skulle koppla tidningen till SD om detta fortsatte, trots att Bojerud skrev opolitiska, krigshistoriska artiklar.

. 24 oktober Jan Guillou, som är bra på att svartmåla sverigedemokrater, får idag sin egen heder ifrågasatt. Expressen avslöjar att Guillou åren 1967-72 haft samröre med KGB. Guillou kapitulerar inför denna dokumentation och medger att allt är sant: åren ifråga kultiverades han av KGB. Men han har inte nämnt något om det hela i den 2009 utgivna memoarboken "Ordets makt och vanmakt". För Expressens Micke Ölander erkänner Guillou nu att han bland annat mot ersättning skrivit en PM som analyserar den svenska socialdemokratins inställning till Vietnam. Han har även bjudits på flotta middagar. Att inte meddela Säpo när man utsätts för ett dylikt värvningsförsök är straffbart.

– – –

2010

. vår och sommar valkampanjen är intensiv. Förutom den sittande borgerliga Alliansens kamp mot den röd-gröna koalitionen är medias fokus på SD stort. Media gör allt de kan för att kritisera partiet.

. september SD kommer in i riksdagen med över 5,7% av rösterna. 300.000 svenskar beräknas ha röstat på partiet. Eliten får frispel av denna händelse. Parlamentariskt blir SD isolerade av de sju andra partierna, men SD nyttjar riksdagen bland annat för utredningar och utspel, som en debatt om svenskfientlighet. Varför gäller inte Hets mot folkgrupp om en svensk är offer? är en fråga SD lyfter.

. november det identitära förlaget Arktos ger ut Henrik Johanssons "Vattnet under broarna". Det är en mörk men intrikat samling noveller med udden riktad mot mångkulturismen. I Tidningen Kulturen 25/1 2011 skriver Nikanor Tetralogen bland annat detta om boken: "Att Henrik Johansson inte kommer att recenseras av de "etablerade tidningarna" kan man nog lugnt utgå ifrån. Tyvärr råder en förljugen och kvasi-moraliskt självgod intolerans gentemot oliktänkande i krampaktigt politiskt korrekta kulturkoftekretsar." Johansson debuterade 2005 med romanen "Sista steget".

. 11 december attentatsmannen Taimour Abdulwahab spränger sig till döds på Drottninggatan i centrala Stockholm. Det hela framställs i hans e-postmeddelande till Säpo och TT som en muslimsk hämnd för Lars Vilks Muhammedteckningar och Sveriges militära närvaro i Afghanistan. Ingen förutom attentatsmannen dör i dådet, men det skedde i julruschen mitt i centrala Stockholm med avsikt att skada svenskar. Enligt Avanza banks hemsida 13/12 säger sig statsminister Fredrik Reinfeldt vara oroad för ökad främlingsfientlighet i dådets kölvatten.

– – –

2011

. januari Fredrik Ekelund kritiserar i Aftonbladet vänsterns "halalhippies": "Islam är vänsterns nya heliga ko" säger han. Fredrik Ekelund föddes 1953 och är känd som en Malmöbaserad arbetarförfattare. Debutromanen heter "Stuv Malmö, kom!" och är från 1984. [Definition av ”halalhippie”.]

. 3 januari Lennart Svensson startar Motpolsbloggen Rent Principiellt, vilket är den blogg ni nu läser. Motpol är då ett sedan länge existerande nätverk av identitära, radikalkonservativa bloggar som Oskorei, Solguru, Jonas De Geer, Gudomlig komedi och några till. Motpols startsida.
Författare och filosofer som diskuteras på Motpol är till exempel Ernst Jünger, Julius Evola, Guillaume Faye och Alain de Benoist. Den ofta uppdaterade Oskorei har funnits sedan juni 2005. Den torde ha spelat en viss roll i att flytta fokus i den svenska debatten, från ”lagomhöger” till radikalhöger.

. 25 januari DN:s förre chefredaktör Hans Bergström har kolumnen "Sjunga med änglarna" i DN. Han angriper den religiösa helgd som svensk invandringspolitik omges av: "Illegala invandrare benämns med en eufemism "papperslösa". Hela världen ska få komma och bo i Sverige och ska också få gratis sjukvård här. Idealistiska vänstermänniskor, libertarianska folkpartister (som vill slopa alla gränskontroller), frikyrkligt motiverade kristdemokrater de förenas i synen att Sverige i realiteten inte ska ha någon invandringskontroll alls. Och de har starkt stöd av alla massmedier. Den som inte sjunger i total harmoni med änglarna utpekas som rasist, eller i vart fall icke-humanist."

. april det invandringskritiska partiet Sannfinländarna fyrdubblar sina röster och får 19% i det finländska riksdagsvalet. DN:s ledarsida är chockad.

. maj Ruben Östlunds film "Play" har premiär på filmfestivalen i Cannes. Den visar hur invandrarungdom trakasserar svenskar med trick, som "min bror blev av med sin mobiltelefon, den såg ut som din, får jag kolla". Och när mobilen överräckts är stölden fullbordad; svennen är blåst och han är rättslös. Lena Andersson i DN 3/12 hyllar filmen för dess klarsyn. Östlund har tidigare gjort filmerna "Gitarrmongot" (2004) och "De ofrivilliga" (2008).

. augusti norrmannen Anders Behring Breivik mördar 77 personer i Oslo centrum och på Utöya. Det är det värsta massmordet i Nordens historia. Breivik gör det som led i en kampanj mot PK-ism och kulturmarxism, utvecklat i ett över 1000 sidor långt dokument som läggs upp på internet. "Breivik" blir ett tacksamt begrepp att smeta på invandringskritiker. SD får det tufft i opinionen ett tag.

. 11 november bloggaren Lennart Svensson, som tar avstånd från politiskt våld, skriver sedan augusti inlägg som analyserar Breiviks dåd och text. Ett av dessa inlägg skriver han denna dag, under en lunchpaus på jobbet som praktikant på Mittuniversitetet i Härnösand: "Breivik var för otålig". Svensson anser att Breivik borde ha handlat metapolitiskt istället för att döda människor. Samhällsklimatet är ju ändå på väg att gå i invandringskritisk riktning. Detta är inläggets kontenta men MIUN:s ledning ogillar det och avskedar honom. TT anser detta så intressant att man sänder ut ett telegram om det. Mittnytt gör även ett reportage. Allt detta resulterar i att bloggen ifråga Svenssongalaxen får besöksrekord.

. november John Järvenpää ger ut boken "För livets skull arkeofuturism som ny politisk inriktning". Som motvikt mot materialism, tillväxtdyrkan och miljöförstöring målas en vision av ekologisk hållbarhet, helhetssyn och traditionella normer. En förebild är den franske tänkaren Guillaume Faye som lanserat termen arkeofuturism.

. november ledaren för Sveriges hembygdsförbund, Jan Nordwall, debatterar i radio med SD:s Mattias Karlsson. Nordwall förnekar att det finns någon särpräglad svensk kultur. Dock hävdar han att det till exempel finns en kurdisk kultur. Här är Youtubevideon om det hela.

. december i en artikel i Axess kritiserar Svante Nordin massinvandringen: den har gjort "själva idén om Sverige och svensk kultur så problematisk att man numera bara vågar tala om "svensk kultur" inom citattecken." Nordin är professor i idéhistoria i Lund och har bland annat skrivit "Filosofernas krig" (1998) och "Det politiska tänkandets historia" (1999).

. december via användaren ”Stig-Britt” avslöjar Flashback gangstern Mille Markovics föregivna bild av kungen på sexklubb, som terjats från en film med kungen från 1976. Expressen hade dessförinnan, som ett angrepp på det traditionella Sverige, symboliserat av kungahuset, låtit trycka bilden som äkta. [Att terja en bild" är att med Photoshop eller annat verktyg förfalska ett fotografi och hävda att det är äkta. Termen myntas tidigare samma år, i september, då fotografen Terje Hellesö avslöjas på Flashback för att ha fejkat bilder på lodjur i vildmarken.]

. december Erik Ullenhags regeringshemsida som ska "krossa myter om invandring" visar sig istället gå regimkritikens ärenden, bland annat med påståendet "vi har inte massinvandring, bara 15% är utrikes födda". I jämförelse vore förstås, säg, 15% arbetslöshet lika med massarbetslöshet. Här är en Flashbacktråd i ämnet.

– – –

2012

. 21 februari DN har en artikel av Fredrik Ekelund där han visar på hur PK-propagandan förlorat styrfart: "Något som kan ha bidragit till SD:s framgångar är flirten i mångkulturalismens namn med islamismen. Denna hade också kunnat undvikas om våra politiska ledare hade vågat. En nyckelscen är invigningen av Stockholms moské (Za yeds moské) med Mona Sahlin och Lena Hjelm-Wallén iklädda ett slags sjalar bredvid Mahmoud Aldebe, ordförande i Sveriges muslimska förbund (SMF). Det var förmodligen ett strategiskt misstag från socialdemokratins sida."

. vårvinter och vår TV:s Uppdrag Granskning gör ett avslöjande reportage om reaktionära imamer, Bengt Ohlsson i DN kritiserar vänsterismen inom kulturlivet, TV:s Belinda Olsson ifrågasätter MSM:s halalhippies.

. april rättegången mot Anders Behring Breivik inleds i Oslo. Hans vansinnesdåd gås igenom i detalj. Till skillnad från vad media förväntar sig bryter dock inte gärningsmannen samman inför alla dessa blodiga fakta.

. 15 maj Fredrik Reinfeldt omnämner "etniska svenskar" i ett neutralt sammanhang. Helle Klein säger då i TV att detta är ett "oerhört farligt språkbruk". Men begreppet tas väl emot i de breda lagren.

. 16 maj Åsa Linderborg hyllar i Aftonbladet diktatorn Lenin ("Schack med Lenin"): Hon skriver bland annat: "Min poäng är att Lenin öppnade för en ny kultur, att han inledningsvis försökte skapa en dialog mellan alla radikala kretsar. Konstnärer, författare, skådespelare, pedagoger, arkitekter… deltog i samtal om hur revolutionen skulle genomföras och förvaltas. Socialismen, förstod han, skulle aldrig lyckas utan kulturarbetarna." Till detta kan anföras att även en Mussolini hade "kulturarbetare" på sin sida, men att i media hävda något sådant skulle medföra en oanad skitstorm. "Historien är komplex" medger Linderborg i texten, men det svenska kulturlivet är aldrig komplext i dessa frågor. Det är svart mot vitt, gott mot ont, när vänster ställs mot höger.

. 9 juni Herman Lindqvist skriver i Aftonbladet att Sveriges nationaldag är svenskarnas dag ("Dags att sluta kräkas på vår nationaldag"). Han går till hårt angrepp på vänstermedia som på nationaldagen släpar Sverige i smutsen på alla möjliga sätt. Lindqvist anser gentemot detta att man ska vara stolt över att vara svensk. Hans text gillas av sajten Nationell.nu som 14/6 intervjuar honom om detta med etniska svenskar (som Lindqvist självklart anser existerar) och om nationell stolthet (som Lindqvist ser som lika självklar). DN ogillar att Lindqvist medverkat på denna sajt, men Lindqvist står på sig och säger att han har rätt att låta sig intervjuas av vem han vill.

. augusti en somalisk invandrare i Forserum sägs i SVT ha tvingats hälla mjölk över sig "för att bli vit". Det hela var dock påhittat.

. 24 augusti Breivik döms till 21 års fängelse för morden på 77 människor, utförda i augusti 2011. De anhörigas sorg går inte över i första taget, men politiskt sjunker Breivik efter denna dom under horisonten. Han blir mer eller mindre historia. Han var de facto en ensam galning. Att svärta ner SD, eller sådana som Svenssonbloggaren, med Breivik går inte eftersom båda tar avstånd från våld.

. hösten Anna Dahlberg börjar skriva mångkulturkritiska inlägg i Expressen.

. 25 september Behrang Miri rensar ut alla Tintinalbum från barn- och ungdomsbiblioteket Tiotretton på Kulturhuset. Han anser att de är rasistiska. Miri avsåg sedan att gå vidare med utgallring av böcker med "homofobiskt eller utlänningsfientligt innehåll" (DN 25/9, "Kulturhusets konstnärlige ledare kastar ut Tintin"). Men beslutet möter skarp kritik, både i media och av Kulturhuspersonal, så pass att beslutet om utrensning av Tintin tas tillbaka.

. september Ingrid Carlqvist startar Dispatch International, en vecklig regimkritisk nyhetstidning på papper.

. 28 november Åsa Linderborg vill via sin tidning Aftonbladet anmäla sajterna Avpixlat, Nationell.idag, Nationell.nu, Realisten och Fria Tider, detta på grund av vad hon upplever som rasism i respektive kommentarsfält. Med hjälp av två anonyma jurister ska uttalanden granskas för att, som det formuleras, se var gränsen för Hets mot folkgrupp går. Resultatet ska presenteras på en blogg. Men kampanjen kommer av sig när juristerna inser att denna blogg, genom att citera "olagliga" citat från nättidningar, i sig skulle komma att bryta mot Hets mot folkgrupp-paragrafen. Källa. – Linderborgs kampanj fick även kritik av Expressens Karin Olsson som anser att denna metod, att lagstiftningsvägen komma åt vissa åsikter, skulle strypa kulturlivet. Linderborg hade ju i en intervju i Medievärlden sagt att projektet kunde breddas till att även titta på formuleringar av en sådan som Karl-Ove Knausgård i hans romanserie "Min kamp". Då får vi ju rena rama inkvisitionen menar Olsson. ("När skiten når fläkten", Expressen 4/12)

. 4 december den svenska översättningen av Mikael Jalvings ”Absolut Sverige” kommer ut på förlaget PCD Ltd. Jalving kritiserar mångkultur och massinvandring och intervjuar dissidenter som Aje Carlbom, Thomas Jackson och Thomas Nydahl. Han går även hårt åt etablissemangsfigurer som Mona Sahlin, Nalin Pekgul och Jan Guillou. Den första upplagan av boken säljer slut på tre veckor.

. december "Järnrörsgate". Expressen offentliggör en privatfilm som visar hur två SD-politiker, berusade på stan, beväpnade med järnrör, ber några invandrare fara och flyga. Man kan tycka att detta är ett renommémässigt grundskott mot SD, men uppståndelsen kring det hela ökar istället för att minska stödet för partiet. Efter detta tycks eliten försöka sätta SD på "ignore" genom att förtiga partiet. Det görs exempelvis genom att bara redovisa block, inte enskilda partier i opinionsmätningar; detta syndrom blir tydligt 2013.

. december den veckliga alternativa nyhetstidningen Nya Tider börjar utkomma. Redaktör är Vávra Suk som tidigare redigerade Nationell.idag.

. december antalet beviljade permanenta uppehållstillstånd detta år, 2012, är enligt Anna Dahlberg 111.000. Invandringen är därmed på en fortsatt hög nivå sedan Alliansen tog över 2006.

– – –

2013

. januari Thomas Nydahls "Black Country" utkommer på eget förlag. Nydahl har sina rötter i vänstern men visar här hur mångkulturen i Birminghamregionen fullständigt havererat. Boken säljer snabbt slut. Till Nydahls tidigare böcker hör "Lissabon" (2008) och "Långsamhetens nej" (2010).

. 5 februari Kawa Zolfagary stänger ner sin Facebooksida "Kränkta vita män". Hans svenskfientliga sajt har mötts av för mycket protester för att det ska vara lönt att fortsätta. (SvD 5/2, "Vita kränkta män stänger ned")

. februari Lisa Bjurwald angriper så kallat "näthat" i boken "Skrivbordskrigarna". Allt som är till höger om Moderaterna kallas "extremism" och är lovligt byte för Bjurwalds censuriver. Men hennes bok får kritik. Och i en vidare debatt om internets former framkommer att vänstern är lika bra om inte bättre på näthat. Här lyfts den förre S-politikern Marcus Arnesson fram som en kvinnofientlig aktör med hundratals hotfulla mail på sitt samvete. Han har för polisen erkänt dessa.

. mars Johan Norberg och Fredrik Segerfeldt ger ut "Migrationens kraft". För att bereda plats för fortsatt massinvandring i Sverige föreslås bland annat inrättande av kåkstäder.

. mars Karl-Olov Arnstberg och Gunnar Sandelins ”Invandring och mörkläggning” utkommer på Debattförlaget. Boken har teman som invandringskostnader, invandrad kriminalitet, vansinnestexter av regimkramare som Stefan Jonsson, Mattias Gardell och Henrik Arnstad, Miljöpartiets extrema invandringspolitik samt mångkulturism som ”religiös” ideologi.

. 10 mars på Folkpartiets riksmöte föreslår Jasenko Selimovic att grundlagen ska ändras för att förhindra invandringskritiska partier.

. 17 mars Peter Wolodarski blir chefredaktör på DN. Hans agenda är att propagera för mångkultur genom snyftartiklar om zigenska tiggare och angrepp på svenskar. Det sista görs bland annat genom Jonas Hassen Khemiri som anser sig kränkt av det svenska samhället ("Bästa Beatrice Ask", 13/3 2013). Khemiri har skrivit romanerna "Ett öga rött" (2003) och "Montecore" (2006), han nominerades till Augustpriset 2006 och 2008 vann han Sveriges Radios Novellpris, så hur han kan se sig illa behandlad av det svenska samhället är en gåta.

. 18 mars Khemiris protest är föranledd av projektet REVA, polisens spaning efter och utvisning av illegala personer. Protesterna är högljudda men att projektet ska överges dementeras av polisen i Fria Tider. "Nej vi har inte gett upp Reva och kommer inte att göra det", skriver kommissarien Anders Persson i ett mail till nättidningen. Man kommer bara att ändra taktik, från tillslag i samband med färdbeviskontroller i tunnelbanan till något annat, ännu hemligt sätt.

. 18 mars migrationsminister Tobias Billström omnämner inom diskussionen kring REVA människor som är "blonda och blåögda", vilket får till stånd en svenskfientlig reaktion på Twitter.

. 21 mars i Sentios opinionsundersökning för väljarstöd får SD 12,3%. I Demoskop tidigare under månaden får man 11%. Det är tydligt att SD växt rejält sedan valet 2010, då man fick 5,7% av väljarnas röster.

. 24 mars Christoffer Hurtig, Ung Vänsters ordförande i Luleå, tvingas avgå sedan han sagt: "Jag vill skjuta Tobias Billström. Jag kommer verkligen att glädjas den dagen han dör. Från djupet av mitt hjärta, jag menar det verkligen."

. 28 mars Norstedts förlag ger ut "Älskade fascism" av Henrik Arnstad. Arnstad fasciststämplar allt som kommer i hans väg: Mannerheim, Svenska frivilligkåren och SD, allt ska i Arnstads svart-vita värld defameras. Men hans bok får mothugg, även av en vänsterhistoriker som Markku Jokispilä, intervjuad i det finländska Hufvudstadsbladet 29/3.

. 7 april islamisten Omar Mustafa väljs in som suppleant i Socialdemokraternas partistyrelse. Men redan den 13 april sparkas han. Han visar sig nämligen hysa radikala åsikter om kvinnor, HBT-personer och Israel. Denna S-partiets islamkritiska ådra röner uppståndelse i MSM. Partiet kallas islamofobiskt. I TV:s Agenda, strax efteråt, känner sig ordföranden för Unga muslimer kränkt på grund av denna islamkritiska uppvisning. – I samma program, samt i en debatt på Publicistklubben i mitten av april, upprepar Ali Esbati (V) att man inte ska debattera ämnen som invandring och mångkulturism. Det ska vara locket på. annars händer antagligen Något Hemskt. Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, säger sig i samma debatt vägra debattera med radikalhögern. Det kan misstänkas att Linderborg, som hon själv antyder, har slut på argument. Invandringskritiker kan inte besegras i en debatt. Därför beslutar hon sig för att sluta debattera dessa frågor.

. 27 april den svenske författaren Henrik Arnstad har kallat Norge, med sin nationalistiska yra, fascistiskt. Han får i tidningen Klassekampen svar på tal av författaren Karl-Ove Knausgård som kallar Arnstad en historielös figur som ser allt i svart och vitt. Knausgård hävdar att norsk nationalism handlar om befrielse från ockupation. Klassekampen skriver [min övers]: "En viktig konsekvens av den norska modellen är att meningsmotståndare de som är för invandring, och de som är mot även fortsättningsvis kan tala med varandra, enligt Knausgård: – I Sverige är temperaturen mycket högre, det haglar beskyllningar om fascism och nazism, och avstånden mellan dem som har ordet och kulturen i sin makt, och dem som inte har det, växer för var dag som går." Och tillfrågad i GP 27/4 om han vill debattera med Knausgård säger Arnstad nej. Han vågar väl inte. Att bli intervjuad i Kunskapskanalen av en undergiven Ulrika Kärnborg går dock bra. Användaren Tjyvas på Flashback kallar Arnstad träffande för en hund som skäller men inte bits.

. 29 april förre S-märkte kulturministern Bengt Göransson förnekar i GP att det finns en specifik svensk kultur. I gengäld torde många betvivla att Bengt Göransson har alla hästar i stallet. Göranssons tvivelsjuka är ett eko av den Jan Nordwall, ordförande för Sveriges hembygdsförbund, som hösten 2011 förnekade existensen av en särpräglad svensk kultur (se 2011 ovan).

– – –

Kulturkampen går sakta men säkert framåt. Mångkulturismens förespråkare är idag på defensiven. Mångkultur som strategisk, positiv vision för Sverige – den finns inte längre. Idag är det bara locket på och ”vägran att debattera” som gäller för eliten. Rasiststämpeln är förbrukad.

Det går sakta men säkert framåt. Många segrar har vunnits. Till exempel är det inte lika lätt idag att spela ”drabbad invandrare” à la Baksi, Miri och Hassen Khemiri. Svensken har satt ner foten och sagt nej. Mer eller mindre har denna attityd etablerats i folkdjupet: det här är svenskarnas land. Vi svenskar existerar. Genom sedvanerätt är Sverige vårt.

Mångkulturen som strategisk vision är död. Mångkulturen vinner inga val; det har den i och för sig aldrig gjort. Svensken är trött på mångkultur och vill ha sitt land tillbaka. Det är, som jag ser det, den förändring i det tysta som skett de senaste åren. Det speglas inte direkt i denna kulturkrigskrönika, men indirekt.

– – –

Relaterat
Herman Lindqvist om Sverige
Sveriges historiska existens
Tal på nationaldagen 2012
Heidenstam: Svenskarna och deras hövdingar (1908)
Moberg: Svensk strävan

Bild: Sörmland