Mellanösternlänkar

Okategoriserade


Få torde ha undgått att märka Jasminrevolutionen, upprorsvågen som dragit fram över hela Mellanöstern nu i vår. I skrivande stund är det mest Libyen som figurerar, där är det tekniskt sett en kontrarevolution som rasar, men i övrigt har det förekommit protester ända från Västsahara till Afghanistan, från Syrien till Egypten, från Bahrein och Jemen till Algeriet och Tunisien.

Hela Mellanöstern är indraget i en svårbedömd process. Dock, för vad det kan vara värt har jag bloggat en del om detta sedan 29 januari på min andra blogg, Svenssongalaxen. Så härmed några länkar till mina inlägg i denna fråga. Min allmänna utblick är privatmannens; någon distinkt höger- eller vänsterståndpunkt har jag inte, jag försöker se realpolitiskt på det hela. Objektiv kan ingen vara men målet för mig är att se krisen i vitögat och fråga sig vad som är att vänta. Re islam som är en faktor i sammanhanget har jag föga emot att de odlar denna religion där, i Mellanöstern, även om jag är en mostståndare mot islamism på svensk botten. Utöver det tror jag den utveckling vi ser i Mellanöstern idag är början på något större, något krisartat för hela världen.

Nåväl, vad har jag då att komma med i omvärldsbevakning och kommentarer för denna arabiska vår?

Den viktigaste händelsen hittills är möjligen Mubaraks fall. Om Egyptens framtid skriver jag här.

Egypten har cirka 70 miljoner invånare. Det har Iran också, således ett annat nyckelland i regionen. Om Irans optioner för framtiden talar jag här.

Ett mer allmänt inlägg som i sin tur länkar till diverse Svenssontexter om sexdagarskriget och andra krig i regionen finner ni här.

Så vad är Mellanöstern? Hur kan man geografiskt och historiskt definiera regionen? Detta skriver jag om här.

Varje år är det pilgrimsfärd till Mekka. Miljontals muslimer samlas för bön och ceremonier i sin heliga stad. Vad betyder det i år i ljuset av de upplopp som varit? Det berättar jag här.

Och vad betyder Israel i sammanhanget? Om det spekulerar jag här.

Jag sitter ibland ner och siar över framtiden, agerar profet. Jag har en svaghet för profetior, förutsägelser och annat. Om Mellanösternprofetior i synnerhet och spådomar i allmänhet talar jag här.

(Tahrirtorget, Kairo)