Lästips: Alain Finkielkraut och den franska sjukan

Aktuellt, Åsiktskorridoren, Filosofi, Konservatism, PK, Rekommenderat

Alain Finkielkraut är en av Frankrikes många intressanta intellektuella, en egenskap han delar med bland annat de Benoist, Soral, Faye och Zemmour. Pierre Le Vigan har sagt att ”alla intellektuella som faktiskt tänker blir förr eller senare arga på det media-politiska systemet”. Finkielkraut är inget undantag och irritationen är dessutom ömsesidig.

I själva verket är det mycket bekvämare att vara ett samvete än att ha ett.
– Finkielkraut

Vi har tidigare på Motpol tagit upp Finkielkraut, några av hans böcker har översatts till de skandinaviska språken. Dialogboken Världens hjärtslag, skriven ihop med den tyske filosofen Sloterdijk, är väl värd att läsa. Detta gäller i synnerhet Finkielkrauts skoningslösa bemötande av filosofin om ”den Andre” (i Sverige bland annat förevigad genom Kamalis tankar om ”andrafiering”). Ett kärnfullt exempel på detta är följande citat:

Strangely, the champions of the Other yell “scandal!” when you dare to say that the Other isn’t the same and that this heterogeneity may have consequences.

Samtidigt kan det vara svårt för den som inte läser franska att ta del av Finkielkrauts analyser och tankar. Detta råder Ann Sterzinger bot på i en artikel på Motpols systersida Right On. Artikeln är betitlad Alain Finkielkraut: Another French Cassandra, Sterzinger går där igenom hans nyktra samtidsanalys.

Sterzinger har också samlat och översatt några av de mest träffsäkra styckena i Finkielkrauts senaste böcker. Bland dessa finner vi små pärlor som det följande stycket:

Under the prism of romanticism for the other, the new social norms of diversity create a France where one’s origins have no right to be mentioned unless they are exotic, where only one identity is stricken with unreality: the national identity.

Vi läser Sterzingers artiklar och citatöversättningar här:

Alain Finkielkraut: Another French Cassandra
Alain Finkielkraut vs. the End of Civility
Alain Finkielkraut’s Latest Book-That-Will-Probably-Never-Appear-in-English… Excerpts
Repository of Finkielkraut quotes

Äldre inlägg om Finkielkraut på Motpol

Sloterdijk och Finkielkraut – Den vänsterradikala mentaliteten
Sloterdijk och Finkielkraut – Världens hjärtslag
Alain Finkielkraut och den Andre