Lästips: Robert Fisk

Okategoriserade

Det ekonomiska system som sprids genom bland annat amerikanska interventioner riktade mot suveräna stater är i grunden felkonstruerat. Det koncentrerar ekonomisk och politisk makt i händerna på grupper som varken är folkvalda eller särskilt lämpliga att inneha sådan makt överhuvudtaget, och det leder också till den typ av kriser som vi idag bevittnar både i USA och Europa. Kort sagt befinner vi oss i en situation där de stora bankerna bland annat kan privatisera vinsterna men socialisera förlusterna, påverka det politiska till den grad att Obama kan beskrivas som en Wall Street-president, och agera utan att bevakas på ett sätt som ens kommer i närheten av medias intresse för pseudo-makthavare som den svenske kungen.

För att denna situation ska kunna förändras måste vi börja betrakta både bankirerna och deras lojala politiker med nyktra ögon. Det talades för några år sedan ofta om de mäktiga ryska ”oligarkerna” som med tvivelaktiga metoder lagt beslag på landets rikedomar, och i rapporteringen om för USA misshagliga diktatorer i Tredje världen görs liknande beskrivningar. Vad man måste fråga sig är på vilket sätt de styrande kretsarna i USA skiljer sig från de ryska oligarkerna, frånsett att de ligger bakom betydligt fler krig och kontrollerar ett rikare land.

Ett steg på vägen mot ett sådant realistiskt perspektiv är artikeln Bankers are the Dictators of the West av Robert Fisk. Den återfinns här: The Independent

WWJD

Relaterat

Kerry Bolton – Revolution from Above
Inside Job
The Corporation
Gudomlig Komedi – Goldman Sachs invaderar Europa
Nordisk nationalekonomi – fragment
Ockupera Wall Street