Winglord – Heroica

Okategoriserade

Intresset för neofolkgenren ger i Sverige intryck av att vara litet men växande. Då genren bygger på ett intresse både för ett europeiskt arv och europeiska teman, och för kvalitet framför kvantitet, är det senare av värde. Positivt är då också att bandet Winglord i dagarna ger ut en skiva, med det passande namnet Heroica.

Heroica karaktäriseras musikaliskt av en betydande bredd. Öppningsspåret, Intraverunt Principes, för tankarna till bandet H.E.R.R. och deras Fall of Constantinople, med en storslagen ljudbild uppbyggd av flera instrument och körsång. Några spår för tvärtom tankarna till Enya, inte minst avslutande Island of the Blessed. Överhuvudtaget befinner sig musiken nära en neoklassisk tradition där en samtidigt vacker, närmast transcendent, och vemodigt sorgsen atmosfär skapas. I några spår förs också tankarna till såkallad martial neofolk, medan de talade partierna i To Suffer Woes bidrar till att likheter kan urskiljas med neofolkbandet Rome. Skivans tio spår bildar tillsammans en organisk, väl sammanvävd, helhet. Ett trevligt inslag är också användandet av ett flertal instrument, närmast gregoriansk körsång och en eterisk kvinnlig stämma, för att skapa den rätta atmosfären i de olika spåren.

Intressant är också att spåren tillsammans kan sägas bilda en handling. Från inledande, närmast transcendenta Intraverunt Principes över de mer handlingskraftiga Hope & Glory och Hird, via de mer vemodiga For the Love of a Mother och To Suffer Woes, till den naturliga avslutningen, Island of the Blessed, kan skivan sägas följa en europeisk krigares liv och död. Om detta är avsiktligt eller inte spelar här mindre roll, det ger en extra dimension till det hela.

Heroica

Sammantaget är det alltså en bra skiva, musiken är samtidigt episk och vacker och passar väl en europeisk sensibilitet. Mina personliga favoriter är Intraverunt Principes, mycket för den storslagna ljudbilden och körsången, liksom den vackra Hammer Stone med sin musikaliska handling uppbyggd kring ett ensamt piano, dramatiska To Suffer Woes, och den passande avslutningen Island of the Blessed. Men skivan håller genomgående god kvalitet, och spåren borgar tillsammans för en episk upplevelse. Heroica rekommenderas därför varmt, det kommer också att bli spännande att följa Winglords kommande projekt.

Heroica släpps den 16 december och kommer då vara tillgänglig genom Arktos.com. Mer information och ett smakprov finns på hemsidan, Winglord.com, och på kulturföreningen Rubikons hemsida.