Carl Milles

Okategoriserade

Bland vårt folks mer kända söner och döttrar finner vi skulptören Carl Milles (1875-1955). Milles föddes i Lagga socken som son till löjtnanten Emil ”Mille” Andersson och dennes hustru Walborg Tisell (hans mor dog dock i barnsäng). Den begåvade Carl erhöll tidigt ett stipendium och reste till Paris för att bli konstnär. Han kom där i kontakt med Rodin, som han också inspirerades av. Under sin karriär vann han stor popularitet i Sverige, där han skapade sådana kända verk som Poseidonstatyn i Göteborg, och Gustav Vasa utanför Nordiska muséet. Milles uttryckte också beundran för de kontinentala ledare som under 1930-talet reorganiserade bland annat Italien och Tyskland, även om han inte alltid uppskattade deras metoder. Han kom under sitt liv bland annat att leva som professor i USA, och lära känna kung Gustav VI Adolf.

Folke Filbyter

I Milles konst kan man identifiera flera positiva drag. Teman från europeisk mytologi är återkommande, såsom Poseidon, Orfeusgruppen, Människan och Pegasus, och Lilla Tritonen. Motiv ur svensk historia och legend finner vi bland annat i statyn av Gustav Vasa och Folke Filbyter. Flera av Milles skulpturer hämtar också motiv från den kristna tron och den europeiska djurvärlden. Många av hans statyer har ett vattentema, bland annat fontäner som Poseidon, Lilla Tritonen, Europa och tjuren, The Meeting of the Waters och Sjöguden. Samspelet och relationen mellan människa och djur är återkommande, liksom sådana hybrider mellan dem som tritoner och sjöjungfrur. Flera av statyerna uttrycker en existentiell livssyn, där människan framträder som ensam och vilsen (exempelvis Folke Filbyter). Bara ibland antyds en möjlighet till frälsning (som i Guds hand och änglastatyerna). Där människan inte är ensam är det ofta antingen i sällskap med naturen eller det gudomliga. Milles verk utmärks också av en närmast hednisk inställning till den nakna människokroppen, en inställning som ibland orsakade problem under hans amerikanska karriär men idag framstår som tämligen oskyldig.

Sammantaget rör det sig i varje fall om en av vårt lands verkligt begåvade skulptörer, väl värd en närmare bekantskap.

Europa och tjuren

Relaterat

Lästips: Caspar David Friedrich
Theodor Kittelsen
Szukalski

Meeting of the Waters

SG