Det sägs ibland att den nordiska hedendomen dog ut för länge sedan. Detta är en sanning med stora modifikationer, vilket både Jakob Grimm och Jan Ekermann visat i sina skildringar av nordeuropeisk folktro, etnologer har också beskrivit hur Torkulten i Lappland överlevde in på 1700-talet.
Intressant i sammanhanget är även beskrivningen av en hednisk kult i Tivedens djupa skogar, som i folkminnet levde kvar in på 1940-talet. Folklivsforskaren B.G. Carlshult stötte på den när han på 1940-talet studerade lokala traditioner och folktro, och fick höra kvädet om det hedniska blotet vid Trollkyrka.
Intressant information om Trollkyrka, med kvädet i sin helhet, finns på engelska och svenska wikipedia, liksom ett försök till tolkning på bloggen Howl from the North.
Joakim Andersen driver sedan 2005 bloggen Oskorei. Han har akademisk bakgrund med samhällsvetenskaplig inriktning och ideologisk bakgrund som marxist. Denna bakgrund kommer idag till uttryck i ett intresse för idéhistoria och ett fokus på strukturer snarare än personer och grupper (motståndaren är kort sagt den nya världsordningen, inte muslimer, judar eller andra grupper). Under årens lopp har inflytandet från Marx kompletterats med bland annat Julius Evola, Alain de Benoist och Georges Dumezil, då marxismen saknar både en hållbar teori om det politiska och en antropologi. Idag identifierar Joakim sig inte fullt ut med någon etikett överhuvudtaget, utan betraktar fixeringen vid bland annat den tänkta konflikten mellan ”höger” och ”vänster” som något som skymmer vår tids verkliga frågor. Hans blogg har även fortsatt ett idéhistoriskt fokus, och introducerar gärna utländska strömningar för en svensk publik.