God Jul!

Okategoriserade

Det fornnordiska julfirandet, Yule, inföll på vintersolståndet, vilket innebär att denna julhälsning är några dagar i senaste laget. Men i mångt och mycket är det samma teman som återkommer i dagens julfirande som i våra förfäders. Det rör sig om ett år som tagit slut, och den ”magiska” perioden innan det nya året tar sin början. Att det är en magisk period märks bland mycket annat genom att många är lediga från jobbet, och återgår i en sorts ”drömtid”, eller mytisk tid (för att låna begrepp från australiska aboriginer och Mircea Eliade). Många passar under denna period på att äta gott, umgås med familj och vänner, eller rentav bruka alkoholhaltiga drycker i kopiösa mängder. Det är i varje fall ett avbrott från den vanliga vardagen, och det var det även för våra förfäder.

När det gamla året tagit slut, så är det också dags att återknyta och förnya släktskapens och vänskapens band inför det nya, så att de är färska och intakta. Det är därför vi träffas och umgås med nära och kära, det är därför vi ger varandra julklappar och skickar julkort (den flitige läsaren av webblogg Oskorei har nog läst ordet ”reciprocitet” till leda, men utbyte av julklappar är ett exempel på just sådana ömsesidiga gåvor som håller ett samhälle och en familj levande).

Det finns också spår av gamla nordiska figurer och sedvänjor i bland annat figurerna Jultomten (som både har spår av tidiga kristna helgon, och av Oden eller Tor), Julbocken (som kanske kan härledas ända tillbaka till de indo-europeiska mannaförbunden) och julgranen.

Dessa likheter innebär naturligtvis att det är lättare att återskapa ett hedniskt julfirande, eftersom man kan utgå från det som redan finns och fördjupa det med en hednisk dimension, där man också vördar gudarna och julfirandet också får andliga inslag.

En riktigt God Jul önskas alla läsare och Motpolkollegor! Både kristna, hedningar och ateister!

God Jul!

Länkar med julinformation:

God Jul – fas om julens traditionella kristna bakgrund

Jól, Solen vender tilbake – AUTONOM om julen som ljusfest

The Eight Great Festivals of Asatru – Asatru Folk Assembly

Wikipedia: Yule