Kassören hotad till livet – anklagar journalisterna

Okategoriserade

MALMÖ. Trots att den förre kassören för Tryckfrihetssällskapet friats från hatbrott och att Malmö tingsrätt konstaterat att de muslimska kvinnornas anklagelser om grov misshandel inte stämmer, fortsätter journalisterna att påstå att han dunkade den ena kvinnans huvud i väggen.

– I dag har hoten vällt in mot mig. Och det är journalisternas fel, säger kassören tillDispatch International.

I går kunde den förre kassören i Tryckfrihetssällskapet andas ut. Ett och halvt års ångest och oro var äntligen över, och han var lättad för att han inte dömts för hatbrott och inte till fängelse.

I dag började ett nytt helvete. Hoten har vällt in via hans mobiltelefon, hemtelefon och Facebook och nu fruktar han för sitt liv. Hoten är polisanmälda och tas på stort allvar.

”Man attackerar inte kvinnor din [SIC] fega as”

”Din jävla gris”

Det började redan halv nio på morgonen när kassören anlände till den arbetsplats där han arbetat prickfritt i 17 år. I dörröppningen stod hans chef och meddelade att han skulle arbeta hemifrån i dag.

–Det började redan för ett år sedan när Researchgruppen gick ut med uppgifterna om händelsen utanför akutmottagningen. Det var de som kopplade mitt namn till Tryckfrihetssällskapet och fick åklagaren att i sista minuten ställa in rättegången och börja undersöka hatbrott.

Antagligen ringde de också kassörens arbetsplats, för plötsligt ville inte chefen att kassören skulle arbeta kvar. Även den gången skickades han hem med diverse ”projektuppgifter” och efter en tid försökte man lösa ut honom.

–Men det gick jag inte med på. Jag har aldrig misskött mitt arbete och vid det laget var jag ju inte ens dömd för någonting.

Efter sex veckor fick kassören komma tillbaka till jobbet – ända fram till i morse alltså. När Dispatch ringer upp hans chef säger denne:

–Jag har inga kommentarer alls till detta. Du får tala med min chef.

Denne chef svarar inte alls. Senare under eftermiddagen fick kassören veta att han är avstängd från sin arbetsplats, tills vidare. Förhandlingar ska inledas med facket.

På vägen hem till Malmö talade kassören i telefon. Plötsligt piper det till som av ett sms. Men pipen upphör inte, det väller in så många sms att kassören inte kan höra vad som sägs i telefonen.

–Jag fick köra in till vägkanten och titta vad det var frågan om. Det var då jag såg meddelandet ”din jävla gris”. Samma meddelande 200 gånger.

Skärrad anlände han till sitt hus. Så fort han kommit innanför dörren ringde hemtelefonen. Dottern svarade och någon sa på felfri svenska: ”Är NN hemma?” Hon svarade nej och då säger mannen i telefonen: ”Vi vet att han är hemma, vi ser honom just nu!”

– Jag blev jätterädd och lade direkt på luren. Men det bara fortsatte ringa, säkert tio gånger till, berättar kassörens dotter.

De ringde polisen som kom inom loppet av några minuter och tog upp en anmälan. De såg allvarligt på hoten och lovade att rycka ut snabbt om något skulle hända.

Efter det loggade kassören in på Facebook – och fick en ännu värre chock. En muslimsk man hade lagt upp hans fullständiga namn och adress och följande budskap:

”Jag hopas att jag får träffa dig din lilla hund, jag kommer lägga koppel runt din nacke och dra dig igenom Malmös gator så att alla andra som funderar på att ens titta snett på våra systrar vet vad som väntar dom.

Denna smutsiga hund misshandlade två av våra systrar för att de bar hijab. Han dunkade huvudet på den ena mot marken så hårt att hon svimmade!”

–Det är otäckt att den felaktiga historien om huvuddunkningen fortsätter spridas. Och det är journalisternas fel. Trots att det tydligt framgår av domen att kvinnorna inte hade några som helst skador som kunde härledas till huvuddunkningar eller sparkar, så fortsätter journalisterna i stora medier som Dagens Nyheter och Aftonbladet och TT att sprida den bilden.

– Jag håller framförallt Niklas Orrenius på DN och Oisin Cantwell på Aftonbladet ansvariga för hoten mot mig. Cantwell var till och med närvarande på rättegången och vet att kvinnornas beskrivning av misshandeln är lögnaktig, ändå väljer han att fortsätta sprida den.

Om något händer mig är det deras fel.

Dispatch International har sökt Niklas Orrenius, men han har valt att inte ringa tillbaka.

 

FAKTA/Ur Malmö tingsrätts dom:

Angående den påstådda huvuddunkningen och sparkarna:

”Det kan dock konstateras att de skador som noterats i de rättsmedicinska utlåtandena är förhållandevis lindriga och stämmer inte med att målsägandena skulle råkat ut för så omfattande våld som [målsägandena] men även vittnet [NN] beskrivit.

Angående rasistiska uttalande, :

”Enligt tingsrätten ska dock [den tilltalades] motiv helt och hållet bedömas utifrån vad som framkommit om själva händelsen. Det är i det sammanhanget inte visat att [den tilltalade] ropat något till målsäganden, i samband med att han angrep dem, som syftade på deras etniska ursprung eller trosbekännelse. Det lösryckta uttalandet ”ni förstör landet” kan inte ges en sådan vid tolkning. Det kan också konstateras att redan när [den tilltalade] lämnar bilen och ännu inte har sett målsägandena förefaller han ha varit våldsamt upprörd och obalanserad. Uttalandet som vittnet [NN] hör om att [den tilltalade] ska ”döda alla” ligger väl i linje med det. …

Det har i målet inte framkommit att [den tilltalade] särskilt angripit målsägandenas slöjor, den tydliga yttre symbolen för deras trosbekännelse.”

 

Ingrid Carlqvist 

 

Texten har tidigare publicerats i Dispatch International.