Asma al-Assad

Geopolitik, Islam, Kristendom, Politik, Religion, Samhälle, Utrikespolitik

Asma al-Assad föddes den 11 augusti 1975 som dotter till den syriske kardiologen Fawaz Akhraz och hans hustru och landsmaninna Sahar som då tjänstgjorde som diplomat på syriska ambassaden i London. Båda föräldrarna var sunnimuslimer från Homs. Asma växte upp i Acton i västra London där hon gick på ett anglikanskt gymnasium. Därefter tog hon kandidatexamen vid King’s College med datavetenskap som huvudämne. Hon studerade även fransk litteratur och talar också flytande franska vid sidan av engelskan och det arabiska modersmålet. Efter sin examen fick hon arbete som ekonomisk analytiker vid den tyska bankkoncernen Deutsche Bank. Efter några år bytte hon arbetsgivare och arbetade därefter med inriktning på investeringar i bioteknik- och läkemedelsföretag.

Sin blivande make Bashar al-Assad träffade hon när han studerade till ögonkirurg i London, och därefter höll de kontakten. Efter det att att Bashars far, den syriske presidenten Hazef al-Assad gick bort år 2000 så tog Bashar över presidentskapet. Asma flyttade till Syrien i november samma år gifte sig med Bashar i december. Sedan dess är hon Syriens ”first lady”.

I sin roll som presidentfru har hon framförallt engegerat sig i utbildnings- och kvinnorättsfrågor, och som sunnimuslim, men gift med en alawit, har hon hjälpt till att stärka presidentens relationer med med landets sunnimuslimska majoritetsbefolkning.  Hon har också samverkat med Förenta Nationernas utvecklingsorgan UNDP, och på hennes initiativ grundades Syrias Trust for Development, en paraplyorganisationen med tydliga sociala programmål.

Hennes ambitioner för Syrien fick ändra fokus då Saudi- och USA-stödda rebeller inledde ett försök till statskupp som snart utvecklade sig till ett fruktansvärt krig där den syriska armén fick bekämpa den islamistiska terrorgruppen IS försök att bilda en islamisk stat i på irakiskt och syriskt territorium. I engelsk media kritiserades till en början den i London födda Asma för att inte visa förståelse för rebellernas krav. I ett brev till the Times svarade hon att ”The President is the President of Syria, not a faction of Syrians, and the first lady supports him in that role.”

Västeuropas oförståelse för skeendet i Syrien ledde till att EU den 23 mars 2012 tog beslut om att utfärda ett inreseförbud i EU för Asma al-Assads. Tack vare sitt brittiska medborgarskap gäller förbudet inte Storbritannien. Efter att tidigare varit en högst offentlig person har Asma fokuserat på färre publika framträdanden och då för att ingjut mod i det syriska folket och dess kamp mot IS-terroristerna. När västlig media försökte anklaga henne för att hålla sig undan och kanske till och med fly landet svarade hon att ”Jag var här igår, jag är här idag och jag kommer att vara här imorgon.” I mars 2011 publicerade modetidningen Vogue ett smickrande reportage om Asma med rubriken ”A Rose in the Desert”. Bara några månader senare försvann artikeln från tidningen hemsida med kommentaren ”as the terrible events of the past year and a half unfolded in Syria, it became clear that [Syria’s] priorities and values were completely at odds with those of Vogue”. Efter detta svarade Newsweek med att beskriva Asma al-Assad som ”first lady of hell”. Idag några år senare förstår nog de flesta att Syrien och dess presidentpar är nödvändiga allierade i kampen mot den islamistiska terrorismen.