Neuschwanstein

Okategoriserade

För den identitäre resenären finns det många platser där Europas historia är särskilt starkt närvarande. En av dessa, som samtidigt är intimt knutet till ett tragiskt livsöde och till den romantiska strömningen, är det bayerska slottet Neuschwanstein. Slottet byggdes av den bayerske kungen Ludwig II (1845-1886). Han kallas ibland ”den galne kung Ludwig”, men bland bönderna var han långt efter sin död känd under smeknamnet Unser Kini, ”vår kung”. Andra namn har varit svankungen och sagokungen.

Alas, he is so handsome and wise, soulful and lovely, that I fear that his life must melt away in this vulgar world like a fleeting dream of the gods.
– Wagners omdöme om kung Ludwig

Neuschwanstein

Ludwig var som person en drömmare, som påverkad av tidens romantiska strömningar fann inspiration i den tyska historien och mytologin. Han var en beundrare av kompositören Wagner, och utan sin kunglige väns frikostiga stöd är det tveksamt om denne kunnat skapa flera av sina verk. Kungen reste gärna runt på landsbygden, och hälsade på bönder och arbetare. Detta, ihop med hans vinnande yttre, gjorde honom till en populär monark. Han elektrifierade också sitt rike tämligen tidigt. Ludwig beundrade den absoluta monarkin, men insåg att den var ett ogenomförbart ideal under hans egen tid. Han kallade sig själv ”månkungen”, som en hyllning till den franske ”kung Sol” och färdades gärna genom sitt rike i månskenet. Hellre än en estetiskt och andligt förfallen samtid omgav han sig med svanar, riddare och hjältar från den tyska historien.

It is my intention to rebuild the old castle ruin at Hohenschwangau near the Pollat Gorge in the authentic style of the old German knights’ castles… the location is the most beautiful one could find, holy and unapproachable, a worthy temple for the divine friend who has brought salvation and true blessing to the world.
– kung Ludwig i ett brev till Wagner

Det kung Ludwig idag är mest känd för är de sagoslott han lät bygga, Neuschwanstein, Herrenchiemsee och Linderhof. Dessa inreddes med skulpturer och målningar hämtade från tyska sagor och Wagners verk, men också från bysantinska miljöer. En känd miljö är inte minst den upplysta Venus Grotto.

Venus Grotto

Kungen var en drömmare, som spenderade mycket av sin tid i de sagolika miljöer han låtit skapa. Han hade betalat för dem med sin egen förmögenhet, och alltså inte med den statliga kassan, men sagokungens ekonomiska excesser ledde ändå till reaktioner från hans närmaste. Ludwig förklarades därför utan undersökning sinnessjuk och avsattes, och dog därefter under suspekta former.

Efter sig lämnade han dock ett antal sagoslott, som lockat turister under lång tid. Hans bidrag var också avgörande för Wagners karriär. Ludwigs slott inspirerade Disney i hans filmer, och var ett naturligt resmål för Völkischperiodens romantiker (bland annat besöktes Neuschwanstein av en ung Karin Göring). Lika fascinerande som tragiskt är hans eget livsöde, och försöket att leva i en vackrare värld. Hans liv har också skildrats av Visconti i filmen Ludwig. För den som har vägarna förbi Bayern kan alltså Neuschwanstein vara ett givande resmål.

Neuschwanstein.de

Youtubefilmer

Ricke Steves – Germany’s Neuschwanstein

Schloss Neuschwanstein – Cinderella Castle

Interiör

Relaterat

Nilrik – Gudahagen och alltings förgänglighet

Nilrik – Alpbach – Källa till inspiration

Externsteine

Trollkyrka

Månkungen på slädtur