Bukowski – Excerpter

Okategoriserade

En av 1900-talets mest intressanta och läsvärda amerikanska författare var Charles Bukowski. Till skillnad från många andra fick han sitt genombrott sent i livet, och visade i självbiografiska verk som Faktotum och Postverket att det gick att göra fängslande litteratur av den amerikanska arbetarklassens liv och erfarenheter, att det går att beskriva livet på botten på ett sådant sätt att läsaren inte kan slita sig. Detta innebär att hans självbiografiska verk bör vara obligatorisk läsning för varje nutida proletärförfattare. Hans förhållande till alkohol och andra droger var tämligen osunt, och hans förhållande till de kvinnor som passerade hans väg var inte heller särskilt föredömligt. Han beskrev det själv som att han var skadad för livet efter en kärlekslös barndom.

Efter sitt genombrott kom Bukowski, trots att han var en försupen, trasig och tämligen ful femtioåring, att omges av mer eller mindre vackra kvinnor. Han beskrev sina ändlösa cykler av möten, sex och konflikter med dessa i boken Kvinnor, som trots det repetitiva anslaget är märkligt fängslande. Bukowski super, kräks, träffar nya kvinnor, beklagar sig över hur illa han tycker om människor i allmänhet och andra författare i synnerhet, detta pågår sida upp och sida ner i 400 sidor men det blir aldrig tråkigt.

Bukowski var varken någon samhällsfilosof eller någon ideologiskt intresserad person, och definitivt inte något föredöme i sin livföring, men det stycke i Kvinnor där han beskriver sin syn på den sexuella ”revolutionen” och nedärvda moralsystem är ändå ganska intressant och påminner något om en annan kontroversiell samtidsskildrare, Michel Houellebecq.

…det hade inte varit någon känslolös affär, som dött kött parande sig med dött kött. Jag avskydde den där hippa frigjorda stilen, det slags könsliv som dominerade Los Angeles, Hollywood, Bel Air, Malibu, Laguna Beach. Främlingar när man möttes, främlingar när man skildes åt – en gymnastiksal full av kroppar som namnlöst onanerade varandra. Folk utan moral ansåg sig ofta friare, men för det mesta saknade de förmågan att känna och att älska. Så blev de hippa och frigjorda. De döda knullade de döda. De tog inga chanser och hade ingen humor i sitt spel – de var lik som knullade lik. Moralsystem verkade återhållande, hämmande, men de var grundade på mänskliga erfarenheter genom seklerna. En del moralsystem hade en benägenhet att förslava folk i fabriker, i kyrkor och i trohet mot Staten. Andra former av moral var helt enkelt sunt förnuft.

Bukowski

Äldre inlägg om Bukowski:

En svensk Bukowski?