Bjurwald vs. Serbien

Okategoriserade

För tillfället kan jag inte göra annat än häpna över den svenska antirasismens plötsliga uppslutning bakom Gert Fylkings märkliga utspel om serber i radio. Fylking sade:

”Vi har fått tag på många andra [krigsförbrytare] också. Vi har fått tag på de här serberna som betedde sig som ena jävla svin och hade ihjäl hundratusentals människor på flykt. Dem har vi fått tag på. Men tror du att de döms av serberna? Nej, serberna hyllar dem som hjältar. Vilka är då psykopater? Är det den större delen av den serbiska befolkningen som är dum i huvudet eller är det bara de här människorna som nu är dömda för krigsförbrytelser som är dumma i huvudet?”.”

Så: serberna är psykopater. Nu kunde man förstås förvänta sig att reaktioner skulle komma, vilket de gjort så smått. Man hade däremot inte riktigt väntat sig att halva Expo-kåren skulle rycka ut till Fylkings försvar. Bisarrast är Lisa Bjurwald (numera DN), som helt plötsligt blivit yttrandefrihetens vän och i princip säger att man får räkna med en grabbig ton i Aschbergs radioprogram. Dessutom kommer hon med följande godbit:

”Att Serbien saknar politisk vilja att ställa sina krigsförbrytare till svars är ju välkänt, likaså att dessa krigsförbrytare hyllas som nationella hjältar och att folkmordet av många ses som en myt ”

Här skulle man förstås kunna påpeka att Serbien vid det här laget inte bara ”haft vilja” utan faktiskt skickat sina krigsförbrytare till Haag, och att Bjurwald i objektiv mening snackar skit (hetsen mot Serbien har i dagsläget en hel del gemensamt med hetsen mot Ungern; man ogillar länder som inte underkastar sig de senaste dumheterna i form av ”europeisk” integrering och globalisering). Men det behövs inte, för vi diskuterar inte hur det ligger till.

Det borde nämligen i rimlighetens namn inte spela minsta roll för Bjurwald vad som är ”välkänt” eller sant och inte. Det är rätt mycket som är ”välkänt” vad gäller romers kriminalitet, muslimers inställning till judar och förintelsen, liksom judars <infoga i stort sett korrekt stereotyp här> – listan kan göras längre. Bjurwald tycks ha glömt bort att hon under normala omständigheter förespråkar total frikoppling av språket från verkligheten. Hon kan inte rimligen tro att varje enskild medlem av alla hennes favoritgrupper på något sätt är mindre moraliskt förkastlig än varje enskild serb, och alltså borde i konsekvensens namn regeln att man aldrig får generalisera om någon grupp gälla även här. Försvarar man överlag tanken att enstaka undantag ogiltigförklarar varje generellt omdöme (så till den grad att det är en ogiltig och rent rasistisk generalisering att ens utvärdera invandringen till Sverige i annat än panegyriska ordalag), kan man inte helt plötsligt börja yra om att saker är ”välkända”. Vi ljuger om allting Lisa, så det inte blir strukturell rasism, har du glömt det? I annat fall undrar jag vad du någonsin gjorde på Expo.

Alltså: säg efter mig:

”Även folk som inte är serber försvarar folkmördare.”
”De allra flesta som begått folkmord eller försvarat folkmördare är inte serber, och förresten kan ingen säga vem som är serb och inte.”
”För att säga att serberna gör någonting måste man omfatta en uppfattning om kulturell essentialism, där serbers egenskaper är medfödda och aldrig kan förändras.”
”Det var, ytterst sett, den här typen av idéer som vägledde Anders Behring Breivik.”
”Gert är inte skyldig till mord, våld, död och förintelse – men han har ett ansvar.”

Inte det? Nej, håll i så fall fortsättningsvis käften.

 

För övrigt:
http://uk.reuters.com/article/2008/03/11/uk-warcrimes-gotovina-krajina-idUKL1187232120080311
http://www.savekosovo.org/?p=6&sp=8