Expo och norsk våldsideolog i samarbete

Okategoriserade

När det gäller att hålla rågången mot våldsamma vänsterextremister har den demokratiska tidskriften Expo haft problem redan inom Sverige. När man letar internationella samarbeten har det överlag sett ännu värre ut.  I synnerhet Norge verkar lida brist på välkammade Daniel Poohl-karaktärer, och man får därför söka vänner hos den våldsamma ”antifascismens” intellektuella försvarsadvokater. För några månader sedan fick man från sin hemsida plocka bort en artikel av Tor Bach, efter att Avpixlat påvisat att han försvarat militant våld och att ”banke nazisvin.”

Nu är det dags igen. Expo inleder ett samarbete med den norska organisationen Vepsen. Ordförande för den är sociologen Henrik Lunde, som enligt Expo arbetat i flera år med att ”kartlägga och granska den norska extremhögern.” Den informationen har sannolikt hamnat lite här och var. Lunde är nämligen en flitig försvarare av våldsverkarna i norska Blitz, liksom svenska AFA. Dessutom förespråkar han direkt samarbete med den typen av grupper – det framstår rent som något självklart.

I artikeln ”Verdige antirasister”, publicerad på Antirastisk Senters hemsida, låter Lunde meddela att våld har en självklar plats i ”antirasistiskt” arbete. Så här skriver han bland annat:

”Militante antirasisters aksjoner har spilt en vesentlig rolle i arbeidet mot høyreekstremisme i Norge. Man kan like det eller ikke, men nynazister i Oslo blir møtt med håndfast motstand fra bl.a. Blitz/AFA.”

Han vill inte påstå att samarbetet med Blitz, som han i en annan artikel anser varit viktiga för demokratin, varit oproblematiskt – folk från Blitz har varit arga på vissa saker han själv tagit sig för, och själv har han och hans organisation varit ”like oppgitte over enkelte aksjoner som Blitzmiljøet har gjort.” Däremot, och här är Expos norske samarbetspartner tydlig, ska sådana småsaker inte ”hindre konstruktivt samarbeid når vi er enige.”

Läs det igen, om ni har det lite svårt med norskan. Enstaka motsättningar ska inte hindra konstruktivt samarbete. Vidare skriver norrmannen:

”I antirasismens lune favn finner vi alt fra rollespill til slagsmål; fra løpesedler til TV-debatter. En dynamisk, mangfoldig og bred antirasistisk bevegelse har vært det beste bolverk mot organiserte rasisters mulighet til å vokse seg sterke. Det har vært og skal være plass til alle – nye som gamle. Mangfoldet er ingen trussel, men en styrke.”

Leve mångfalden ännu en gång, alltså! Slagsmål (och, givetvis, hot och våld mot enskilda, kvinnor som män, vilket förstås är AFAs/Blitz främsta verksamhet vad gäller antirasism) återfinns i ”antirasismens lune fave”, och så ska det också vara. Eller, som Expo uttrycker saken: ”Norge och Sverige står inför liknande utmaningar och därför är det viktigt att vi har ett tätt och konstruktivt samarbete mot extremism och för mänskliga rättigheter och demokrati. ”

Några frågor inställer sig förstås. Har Expo för avsikt att låta Lunde och Vepsen ta del av sitt omfattande personregister för att effektivt kunna koordinera våldsinsatser mot norska och svenska högerextremister? Ska våld även användas mot Fremskrittspartiet och Sverigedemokraterna, eller anser man att det är strategiskt oriktigt? Tänker Expo dela med sig av Vepsens material till svenska ”aktivister”? Exakt hur ska samarbetet Expo/Vepsen-Blitz/AFA se ut?

Och när fan ska svensk säkerhetspolis förstå vad det är för banditer som leker nationalsamvete i svensk massmedia?

(säg till om länken till Lundes charmiga artikel försvinner, den är givetvis sparad)

Post scriptum: Vid närmare genomläsning av Expos artikel ser jag att ”[p]artnerskapet är en viktig formalisering av det samarbetet som har pågått i flera år”, så tempusformen på frågorna ovan kan ändras med gott samvete. Är det en slump att Expos norske samarbetspartner även tycker om att samarbeta med människor som använder våld mot folk de inte tycker om – öppet, därtill?