Släpper proppen?

Aktuellt, Åsiktskorridoren, Politik, Samhälle

Det kanske är svårt att avgöra hur det kommer gå i höstens amerikanska presidentval men en konsekvens av valet kan vi dock förutse; att pk-proppen släpper.

Säg vad man vill om Donald Trump, men politiskt korrekt är han inte. Det kanske mest slående med honom är att han totalt bryter med det mönster tidigare presidentkandidater följt, och det politiska etablissemanget hatar honom för det. De har i årtionden kunnat härja fritt i Washington, med stöd från media. Trump kommer utifrån och utmanar allt och alla och trots en massiv mediekampanj mot honom så verkar han kunna lyckas. Trump står utanför det internationella kotteriet bestående av toppolitiker och storfinans. Han är deras största existentiella hot just nu.

Hillary Clinton är kanske den mest korrupta och minst lämpliga kandidaten i mannaminne och det vet de flesta om, men eftersom Trump inte följer reglerna så tystas Clintons skandaler ner så mycket det bara går. De e-postmeddelanden och de videos som släppts de senaste dagarna borde innebära döden för hennes karriär. Det Nixon gjorde framstår som en bagatell i sammanhanget. Men Hillary kommer antagligen gå ostraffad. Lagen gäller bara oss andra, inte makteliten.

En av de största effekterna Trump kan ha internationellt, förutom att inte starta krig med Ryssland, är att undanröja pk-proppen. Den har stoppat all seriös debatt om några av vår tids viktigaste frågor under lång tid nu. Den gör att kampen knappt kan börja på någon större skala. Det vore en enorm seger för oss om den försvann. Säga vad man vill om vänsterns språkpolis, men den har varit effektiv på att undertrycka nationalistiska strömningar. Den förhindrar många människor som har mycket att förlora att säga vad de egentligen tycker. Trump-tåget har på många sätt redan sprängt den vallen och om han vinner kan den försvinna helt ur stora delar av befolkningens huvuden.

Vad händer då om Hillary vinner? Hon kan ju göra det, då både demokraterna och republikanerna har importerat demokratiska väljare under lång tid. Proppen släpper antagligen ändå. Hillary kommer vara hatad av halva amerikanska befolkningen på ett sätt som få, kanske ingen, president varit. Det kommer att göra att pk-proppen inte klarar trycket. Så många kommer att vara oerhört trötta på det de möts av från politiken dagligen att protesterna kommer dränka ut den politiska korrektheten.

Men Trump kommer nog att vinna, förutsatt att valfusket inte blir för stort. USA:s system är nämligen uppbyggt för att maximera risken för valfusk verkar det som. Ett möjligt scenario är att Hillary vinner, varefter ett stort valfusk uppdagas. Det skulle vara väldigt positivt på sätt och vis, eftersom det skulle innebära att hennes totala korruption inte längre kan förnekas av någon. Hur som helst, Trump vinner förhoppningsvis och skulle han nu inte göra det så kom ihåg att kampen är metapolitisk. Vinner vi den så vinner vi förr eller senare den politiska också.