Lästips: En annan bild av USA

Okategoriserade

I takt med att tidsandan förändras i en sundare riktning kommer även intresset för ”fattiga vita” att växa, och även medelklassens journalister och författare kommer att söka sina rötter i den egna under- och arbetarklassen. Den arketypiska representanten för denna grupp är amerikan, med mer eller mindre nedsättande namn som redneck, white trash, poor whites, även om den också växer snabbt i dagens Sverige och Europa. Med förändrade sensibiliteter i medelklassen kommer vi att allt oftare få se denna grupp stå i centrum bland annat i böcker, filmer och fotoutställningar. En bieffekt av att det rör sig om en symbolisk återgång till de egna rötterna är att det främst är de fattiga vita som bor på landsbygden som kommer vara av intresse. Sannolikt kommer vi också att få se ett ökat intresse för dessa sociala skikts kultur och musik, exempelvis country och metal. Man kan också misstänka att vi kommer se ett ökat intresse, tidvis utan moraliseringar, för fenomen som amerikanska miliser och vita fängelsegäng. Föraktet kan snabbt vändas i intresse, parallellt med detta kommer vi att se ett minskat intresse för förortskultur, hiphop och liknande fenomen och frågor.

Ett exempel på denna tendens är artikeln En annorlunda bild av dagens USA i SvD. Artikeln bygger på en fotoutställning från det lilla samhället Hungry Horse i Montana. Den är intressant och välskriven, och tar upp sådant som fattigdom, synen på det politiska systemet, viljan till frihet och oberoende, livet nära vildmarken, och det hot droger som meth utgör för denna typ av samhällen. Artikeln rekommenderas därför.

Stereotyp

För den som är intresserad av de amerikanska fattiga vita, de såkallade rednecks, och deras länge så föraktade kultur, rekommenderas även Jim Goads klassiska bok Redneck Manifesto. Goads bok har tagits upp i flera tidigare blogginlägg, som kan ge en viss känsla för hans tankar:

White Trash ur ett marxistiskt perspektiv
Jim Goad/Sh*t Magnet
Vitt slaveri – utdrag ur Redneck Manifesto

Relaterat

Reigning in Hell
Media som makthavare – fallet Journolist som exempel
Dansband och etnomasochism
Implicit whiteness
Flogging Molly – Tobacco Island
Eastbound & Down

Avslutningsvis rekommenderas den kanadensiska serien Trailer Park Boys, som ger en överdriven men samtidigt underhållande och kärleksfull skildring av livet i en trailer park.