Lästips: In Stahlgewittern

Okategoriserade

Den tyske veteranen och författaren Ernst Jünger tillhör den högerradikala traditionens odödliga. Han är inte politiskt oproblematisk, varken med ungdomens Arbeiter– eller sitt senare anark-begrepp, men i framväxten av en alternativ, genuint europeisk, kultur spelar han ändå genom sin aristokratiska grundsyn och klarsynta författarskap en given roll. Det är därför positivt att intresset för Jünger växer. I borgerliga Axess Magasins marsnummer finns en fyra sidor lång recension, och även på vänsterkanten kan man identifiera ”vänsterjüngerianer”. Både Psykonauterna och I stålstormen har också relativt nyligen givits ut på svenska.

För den intresserade av jüngeriana kan det då vara intressant att besöka Nils Fabianssons temablogg, stahlgewittern.blogspot. Bloggen är egentligen ett antal fotnoter till Fabianssons bok Das Begleitbuch zu Ernst Jünger ”In Stahlgewittern” (Läsarens guide (bredvidläsningsboken) till Ernst Jüngers ’I stålstormen’). Oavsett om man planerar att införskaffa Fabianssons bok eller inte innehåller temabloggen en del intressanta artiklar och kuriosa, inte minst recensionen av I stålstormen.

Junger kallades också silverräven

Relaterat

Lästips: Ernst Jüngers dagboksanteckningar

Ernst Jünger – Psykonauterna (med länkar till äldre Jüngertexter nederst)

Vae Victis – Baronen och aristokraten