Chuck Palahniuk – Choke

Okategoriserade

Chuck Palahniuk är mest känd för kultklassikern Fight Club, men har skrivit flera andra bra böcker. Även dessa har på olika vis varit samhällskritiska, men inte träffat en samtidshistorisk nerv på samma sätt som Fight Club. De har därför inte blivit kultklassiker på samma sätt, trots att de ofta varit bra böcker. Ett av dessa verk är Choke, som nu också filmatiserats.

Skuld och offrets makt

Do anything to cement this new bond. This adoption. Remember to add details. Stain their clothes with snot so they can laugh and forgive you. Cling and clutch. Really cry so they can wipe your eyes. It’s ok to cry as long as you’re faking it.
– Victor Mancini om konsten att grunda ett parasitärt förhållande med någon som just räddat ditt liv

I Fight Club följde Palahniuk en växande grupp manliga löneslavar som återerövrar sin manlighet genom att åter bli fysiska varelser i ordets fulla mening, genom att återstifta bekantskap med sin natur som krigare. I Choke utforskar han istället andra arketyper. Huvudpersonen, Victor Mancini, är en sexmissbrukare med ett trasigt förhållande till sin psykiskt sjuka och politiskt radikala mor. Han är anställd på en turistattraktion där man återskapar 1700-talets koloniala Amerika, ett tämligen meningslöst arbete. En sida av det moderna lönearbetet, att man tar på sig en roll och en personlighet som är främmande för ens autentiska jag, är extra tydlig i Palahniuks val av arbete för sin huvudperson. Just denna schizofrena sida av senmoderniteten återkommer också när de äldre på Victors mors boende ständigt blandar ihop andras identiteter.

Det tema Palahniuk utforskar i Choke är skulden och offrets makt, ett tema som kan sägas vara endemiskt i vårt senmoderna samhälle. Victor Mancini extraknäcker nämligen genom att besöka restauranger och lokalisera rika besökare på dem. I närheten av dessa rika individer sätter han sedan maten i halsen, och låter dem rädda honom. Detta skapar en relation mellan dem. Ofta är det det mest dramatiska dessa rika individer gjort under hela sitt liv, och Victor kan därför se till att få pengar, presenter och annan hjälp från dem under lång tid efteråt. Ytligt betraktat är det alltså Victor som är den beroende, den tacksamme, men under ytan är hans ”räddare” minst lika beroende av honom för att kunna återuppleva den stund då de var hjältar. Medvetet eller ej, här sätter Palahniuk fingret på en central sida av det senmoderna samhället, där den bildade medelklassen är beroende av ständigt nya ”offer” att ”rädda”. ”Offer” vars makt därigenom ständigt växer (tills de ersätts av nya, i varje fall).

Vem utnyttjar egentligen vem, är en fråga som går som en röd tråd genom boken. Riktigt komiskt blir det hela när Victor i ett desperat försök att övertyga sig själv om att han inte är den nye Jesus går med på att ”våldta” en kvinna. Mängden av regler som han måste följa gör det snabbt uppenbart vem det egentligen är som blir utnyttjad.

1700tal

Mellan radikalitet och tomhet

What would Jesus not do?
– Victor Mancini

I Fight Club beskriver Palahniuk det radikala upproret på ett relativt attraktivt sätt. I Choke tar han istället upp det ur barnets perspektiv. Victors mor var under hans barndom en amerikansk radikal i hippie/weatherman-traditionen, och de befann sig ständigt på flykt genom ett USA där de utsatte ”the Man” för olika upptåg. För den unge Victor var detta dock bara grogrunden för att han skulle bli trasig inombords, och som vuxen hoppar han av en läkarutbildning för att försörja sin psykiskt sjuka mor när hon bor på ett dyrt sjukhus.

A lot of people would say it’s a bad idea, on your first day out of prison, to go right back to stalking the tranny hooker that knocked out five of your teeth. But that’s how I roll.
– Phil, sexmissbrukare

När han blivit vuxen försöker han fylla sin inre tomhet genom att bli sexmissbrukare. Läsaren av Fight Club känner igen de självhjälpsgrupper som förekommer redan där. Victor besöker nämligen grupper för anonyma sexmissbrukare, men inte för att bli frisk utan snarare för att hitta nya partners.

En verkligt innovativ vändning tar handlingen när Victor övertygas om att han är Jesus. Palahniuk utforskar här än djupare temat kring skuld och offer, men nu ur förlåtelsens perspektiv. Genom att ta på sig andras skuld lyckas Victor, mer eller mindre frivilligt, förlösa dem. För mycket ska inte ordas om detta, men Palahniuk skildrar i varje fall det hela på ett intressant sätt, som inte ens är särskilt respektlöst mot religiösa människor.

Kort om filmen

Vad gäller filmatiseringen av Choke är den överlag riktigt lyckad. Den fångar stämningen från boken, och är både komisk och träffsäker. Valet av Sam Rockwell för rollen som Victor är lysande, vilket man kan förvänta efter att ha sett honom i en snarlik roll i Confessions of a Dangerous Mind. Samhällskritiken i både boken och filmen är mer subtil än i Fight Club, men de rekommenderas båda varmt. De är både roliga, intelligenta, och välgjorda.