Bloggtips II

Okategoriserade

En utförlig och läsvärd beskrivning av mediadrevet mot Metapedia har nu lagts upp på Metapedia. Där bemöts de osakliga och rent lögnaktiga påståenden som förekommit i det mediadrev som de senaste dagarna förekommit i etablerade media. Vi lägger därför för tillfället etablissemangets senaste moralpanik bakom oss, men kommer framöver att ta upp det hela ur ett mer teoretiskt perspektiv med utgångspunkt i hur ny teknik/internet skapar nya möjligheter för människor att göra sig hörda. Detta innebär ett hot mot den ”mjuka totalitarism” som media, universitet och myndigheter tillsammans upprätthåller, och det är i det ljuset man bör se mediadrevet mot Metapedia (det framtida inlägget blir alltså den artikel som Copyriot borde skriva om etablissemangets angrepp på små wikis och på bloggosfärens anarkiska ordning, men sannolikt inte vågar eller vill).

Dagens inlägg blir istället en guidad tur genom den svenska bloggosfären, och ett urval av de intressanta inlägg man där kan hitta. Givetvis kommer vi att missa en hel del, men här följer i varje fall några guldkorn.

Bloggtips
Café Exposé har inlett en serie om Ernst Jünger som lovar att bli intressant. Ernst Jüngers uppgörelse med nihilismen del I. Den första delen utgår till stor del från Jüngers sorgliga, men vackra och insiktsfulla, bok På marmorklipporna. Om man missat det så har Motpolbloggaren Aequitas et Libertas också nyligen länkat till en av de kanske bästa sammanfattningar av Jünger jag läst, dessutom skriven av den Nya Högerns andliga mentor Alain deBenoist. Den finns här:
Ernst Jünger
(något är fel med länkarna, så man får skriva in adresserna för hand, men detta manuella knappande är väl värt mödan)

Ett äldre inlägg på webblogg Oskorei, med länkar till andra Jüngertexter, hittar den hugade här:
Ernst Jünger och Eumeswil

Motpolbloggaren fas har också skrivit en intressant och initierad artikel om den bredare ideologiska tendens som Jünger tillhörde, och som kallas Konservativ revolution.

Bloggaren Engelbrekt fortsätter sina studier av det mångkulturella samhället ur ett vänsterperspektiv, dels med inlägget Varför arbetsköparna vill ha mångkultur, och dels med en tvådelad serie om socialdemokraten Ellen Key. Key tillhörde en annan tids socialdemokrati, och hennes tankar om att ena nationen reellt utifrån arbetarklassen istället för att ”ena” den till förmån för borgarklassen, och enbart genom flaggviftande och svulstig punchpatriotism, borde vara av intresse för många även idag, inte minst för de som betraktar sig själva som tillhörande en nationalistisk vänster. Del ett och del två.

I den sverigedemokratiska undervegetationen, närmare bestämt i Morgoths Rike, finner vi en synnerligen roande liten filmsekvens angående statsminister Reinfeldts syn på det barbariska svenska folket.

På den kvalitativa bloggportalen/kollektiva bloggen Nordsol har assk skrivit en läsvärd blogpost om Sven Delblanc och Moria land. Det återfinns där ett längre citat av Delblanc där han beskriver det som utländska samhällsteoretiker kallar framväxten av den Nya Klassen och den terapeutiska staten. Moria land.

Nordsolskribenten grimner har också skrivit en betraktelse över metalgenren, och varför den spelas så förtvivlat sällan på etablerad radio och TV. grimner beskriver metalmusikens två filosofiska stadier (vilket han påpekar är idealtyper, och alltså inte ett stadium som automatiskt följer på ett annat i en given artists karriär), från nihilistisk motreaktion mot mycket av moderniteten, till idealistiskt skapande av en egen kultur (ofta hednisk, till skillnad från den första fasens mer vanliga satanism). Det är en klart läsvärd text: The Gods Made Heavy Metal

Den engelskspråkiga bloggen Facing the Sun har skrivit flera läsvärda inlägg den senaste tiden, men ett urval skulle kunna börja med en betraktelse över bristen på verkliga kontrarevolutionärer i modern politik. ”Varför är det vår förbannelse att tvingas stödja småborgerliga invandringskritiker och populister?” skulle man kunna sammanfatta tanken bakom texten, och det är väl en fråga de flesta ställt sig någon gång. Are there no more Counter-revolutionaries? De andra två texterna är The Importance of Family, och Flags

Bloggaren Robsten har också skrivit ett flertal bra inlägg sedan sist, men av dessa är det två som sticker ut. Den ena är en Systemkritisk ordlista (man saknar kanske ”etnomasochist”, men man kan inte få allt). Den andra är en betraktelse över något som de allra flesta svenskar idag är medvetna om, och ser som ett återkommande minus i vardagen, men som vi aldrig kommer att få läsa om i etablissemangsmedia. Nämligen hur det kan kännas för ett folk som håller på att trängas undan, när det tvingas bege sig ut i Det offentliga rummet. Det personliga är politiskt, och när fler svenskar inser att de har samma vardagsproblem, så kan det börja hända saker.

Bland övriga bloggar så hittar vi också en Intervju med nihilisten, och ett försök till psykoanalys av kommunisten som människotyp.

Likaså hittar vi en favorit i repris, Traditionalists smakfulla text om cigarrer, betitlad Cigaraficionado. Det läses med fördel ihop med AUTONOM:s The Chap Manifesto.

Har man missat Svenska Nihilistsällskapet, så har man också kvalitativ och givande läsning ett bra tag framöver. Några artiklar som kan vara av särskilt intresse är Svart och vitt, som tar upp ungefär samma tema som grimners metalartikel, likaså de många recensionerna av film och musik.