Nationalsyndikalismen i Portugal

Fascism, Historia, Okategoriserade, Samhälle

Helgen har ägnats åt att översätta en artikel från det gamla OriginalDissentforumet om den portugisiska nationalsyndikalismen. Då den är i längsta laget för att sluka utrymme på bloggen, återfinns den på Skadi:

http://forum.skadi.net/showthread.php?t=48369

Texten kan förhoppningsvis demonstrera att ”höger” och ”vänster” är ointressanta och föråldrade begrepp (och var så redan 1932), och att inspirerande synteser är möjliga för den som hellre tänker själv än upprepar invanda fraser. Den pekar även på ett problem som jag saknar en bra lösning på, nämligen att ”revolutionen äter sina egna”. Detta tycks vara ett återkommande fenomen, och drabbar särskilt de mest idealistiska, från Evola, bröderna Strasser och nationalsyndikalisterna till Makhno, de kubanska syndikalisterna och rådskommunisterna. Hur bemöter man detta på bästa sätt?