Monetär traditionalism

Okategoriserade

Mike Maloney är värd att lyssna på eftersom hans prognoser tenderar att vara korrekta. Han kallar sig inte för en traditionalist, såvitt jag vet. Men i den första videon här nedanför förespråkar han vad jag vill kalla monetär traditionalism. Guld, silver och koppar har varit pengar sedan urminnes tider. Det är viktigt att det inte bara är guld som accepteras, utan även silver och koppar, vilket folk (marknaden) väljer historiskt sett när de själva får avgöra vad som är pengar. Vissa förespråkar att vi bara ska använda guld, men min invändning är att det riskerar att ge alldeles för mycket makt åt vissa särintressen. Det finns inte mycket guld. Därför är det möjligt för bankirer och andra plutokrater att lägga beslag på guldet och på så vis tillskansa sig själva en väldig makt. Att även använda silver och koppar gör att det blir betydligt svårare för plutokrater att usurpera makten över systemet.

I den andra mycket välgjorda videon (se den!) talar Maloney om ett möjligt framtidsscenario. Han tror att när den amerikanska ekonomin faller så kommer alla andra ekonomier i världen falla med den. Det finns nog goda skäl att tro att han har rätt, men det är möjligt att Ryssland, Kina, Brasilien och möjligen Eurozonen kommer att lyckas koppla loss sina ekonomier (decoupling) från den amerikanska ekonomin så att de inte faller lika mycket och kan återhämta sig snabbare än USA. Framtiden får utvisa vad som väntar oss. De som tror att krisen är över tror jag hursomhelst är ute och cyklar.

Jag har följt Maloneys och andras råd och köpt guld och silver. Det förvaras nu bakom en ordentlig ståldörr. Ett litet bankfack kostar bara 300 kronor/år. Problemet är att om krisen slår till snabbt och hårt så kan det bli svårt att få ut sakerna ur banken.

Den riktiga bankskeptikern kan istället använda metoden "midnight gardening". Gräv ned guldet och silvret någonstans en mörk natt. Men om du talar om för någon var du gräver ner det så riskerar du att hemligheten sprids och att någon smyger dit och lägger beslag på din skatt. Om du å andra sidan inte talar om var den ligger och du råkar ut för en olycka och avlider så kommer dina nära och kära inte att kunna finna den. Det finns alltså inga säkra metoder. Men om kritikerna av det nuvarande systemet har rätt så är ett garanterat sätt att förlora sin köpkraft att samla på papperspengar. Den som bara har sig själv att tänka på behöver kanske inte oroa sig så mycket över det. Men vi som har barn tenderar nog att tänka mer på hur olika faror kan undvikas.

Hittills har både mitt silver och guld stigit ganska mycket i värde. Det finns inga garantier, men jag tror att Maloney mfl har rätt i att det kommer att fortsätta uppåt. Jag är ointresserad av de dagliga fluktuationerna. Det är långsiktigt jag tänker.