– Jag minns en händelse som inträffade för några år sedan. 6 år sedan tror jag att det var. Det handlade om folk som beställt böcker.
– Beställt böcker?
– Ja. Och sen var det några andra som inte tyckte om att de gjort det.
– Att de beställt böcker?
– Ja, precis.
– Varför det?
– Jag vet inte riktigt. Det kan tydligen vara farligt att läsa böcker. Särskilt om böckerna inte är godkända av staten. Man kan ju få idéer och börja tänka själv.
– Jo, det förstås.
– Jag hade en bekant som var en av de som beställt böcker. Han stod med i ett register.
– Vad var det för ett register?
– Ett kundregister över de som beställt böcker. Icke-godkända böcker. Vissa som stod med i registret blev tydligen uthängda också. De ansågs vara ett hot mot samhället.
– För att de läste böcker?
– Ja. Det kallades visst för en ”antifascistisk offensiv”.
– Ojdå. Det låter som en rejäl kampanj.
– Tydligen var det ett allvarligt brott att läsa böcker. Det sågs väl som lite udda. De flesta läser ju inte så mycket böcker nuförtiden. Folk tittar mest på TV eller spelar dataspel.
– Så bokbeställarna hängdes ut för att de var annorlunda, att de inte riktigt passade in i samhället?
– Jo, så kan man nog säga. Antifascisterna och de styrande i samhället ville väl helst att alla skulle ägna sig åt mer ”normala” och godkända sysslor. Som att äta på McDonalds, titta på Melodifestivalen eller på sin höjd läsa Aftonbladet eller Expressen. Om man läser böcker kan man ju råka börja tänka och fundera över saker och ting. Att man får nya perspektiv och börjar drömma.
– Drömma? Om vad?
– Ja, exempelvis om man läser historia, filosofi eller poesi kan man ju få för sig saker. Som att det finns något bortom detta vi har nu. Att det går att skapa ett bättre samhälle. Att det går att sträva högre.
– Jaha, då förstår jag.
– Men det slutar inte där. Man kan tydligen bli ”högerextremist” också.
– Jaså, blir man högerextremist av att läsa böcker?
– Det sägs så.
– Jaha… ja men då ses vi väl på biblioteket då!
– Det gör vi!