Böcker

Tankesmedjan Motpol har givit ut ett flertal böcker på svenska i samarbete med bokförlaget Arktos. Dessa boktitlar är en bra utgångspunkt för dig som vill fördjupa dig i våra idéer.

Höger om åsiktskorridoren: Motpol i urval 2006–2016

Höger om åsiktskorridoren: Motpol i urval 2006–2016

Av Joakim Andersen, Daniel Friberg, Patrik Ehn, Jonas De Geer, Marcus Follin, Henrik Johansson med flera

362 sidor. 174,90 kr (pocketbok) och 259,70 kr (inbunden)

Under tio års tid har tankesmedjan Motpol analyserat, kritiserat och provocerat i den svenska samhällsdebatten. Ur en mångfald av infallsvinklar har man gisslat svensk kulturrelativism, migrationspolitik, jämställdhetsiver, vänsterradikalism och nyliberalism. Samtidigt har ambitionen funnits att erbjuda alternativa perspektiv — de flesta med utgångspunkt i den traditionella, i egentlig mening konservativa, högern. Bitsk kritik har varvats med eftertänksam spekulation och halsbrytande humor, rakt argumenterande debattartiklar med sakliga och resonerande texter.

Ur det som en gång var en enkel så kallad bloggportal, har vuxit en bredare verksamhet, som genom seminarier och publikationer haft och har ett inflytande på det svenska debattklimatet som svårligen kan överdrivas. En växande skara anhängare har hyllat verksamheten, en betydligt större skara tysta sympatisörer har låtit sig influeras av den främsta intellektuella motpolen till Sveriges politiska etablissemang.

I denna bok finner läsaren ett brett urval av texter ur bloggportalen, sedermera webbtidskriften, Motpols mångfacetterade historia. Politisk analys, religionsvetenskap, filosofi och historia möter bitande satir och sarkastisk humor. Med en inledning av Motpols mest namnkunniga skribent, Joakim ”Oskorei” Andersen, ett förord av författaren Lars Holger Holm och efterord av den svenska nya högerns grand old man, förlaget Arktos VD Daniel Friberg.

Höger om åsiktskorridoren kommer inte att bli årets julklapp i Sverige detta år, kanske inte heller nästa. Vilket bara ytterligare understryker hur mycket Motpol behövs.

Ur ruinerna: 2000-talets höger växer fram

Ur ruinerna: 2000-talets höger växer fram

Av Joakim Andersen

300 sidor. 185,50 kr (pocketbok) och 259,70 kr (inbunden)

Den liberala ordning som präglade 1900-talets senare del håller nu under trycket av sina växande motsättningar och kriser på att bryta samman. Den riskerar att dra den europeiska civilisationen och de folk som skapat denna med sig i fallet. Detta är inte tiden för liberal reformism, detta är snarare en tid som kan liknas vid en gordisk knut av kriser. Mycket av vår civilisation ligger idag i ruiner, om än inte alltid fysiska sådana. Men det finns skäl till optimism, för bland ruinerna har ett antal utmanare av den sönderfallande liberala ordningen tagit form.

Denna bok är både en skildring av det tidiga 2000-talet som ett ruinlandskap och en beskrivning av de utmanare som kan leda vår civilisation och våra folk genom kriserna och skapa en ny historisk ordning. I kapitel om allt från italienska Casa Pound, Alexander Dugin och danska Tidehverv till den nya högern, den amerikanska althögern och Donald Trump tas upp både inspirerande framgångsfaktorer och möjliga fallgropar. Målet är att läsaren både ska kunna förstå sin samtid och ta del i skapandet av en bättre framtid.

Den nya högern: Antiliberalism i det postmoderna Europa

Den nya högern: Antiliberalism i det postmoderna Europa

Av Michael O’Meara

378 sidor. 195 kr (pocketbok)

Den nya högern är den första svenska översättningen av Michael O’Mearas klassiska studie av de identitära rörelser som sedan decennier omformat konturerna i europeisk politik. Här möter vi Alain de Benoists GRECE (Groupement de Recherche et d’Etude pour la Civilisation Européenne), som av Paul Piccone i Telos kallats den intressantaste intellektuella sammanslutning som funnits på kontinenten sedan femtiotalets existentialister. Gruppen utgör idag den ledande skolbildningen inom samtida högertänkande. GRECE bildades av veteraner från nationalistiska, högerradikala, traditionalistiska och regionalistiska rörelser, och började sin bana som en mindre sammanslutning franska intellektuella, med målet att stärka den europeiska kulturens sönderfallande grundvalar. På grund av den höga kvalitet som utmärkte dess publikationer, och dess filosofiskt övertygande omformulering av högerns projekt, drog tankesmedjan omedelbart till sig anhängare. Redan på det sena 70-talet hade GRECE rekryterat en imponerande uppsättning kontinentala tänkare till sin verksamhet.

I Italien, Tyskland, Belgien och ett antal andra europeiska länder, har det sedan dess uppstått organisationer och förlag som antingen varit direkt kopplade till GRECE i Paris, eller varit engagerade i liknande projekt. Som en följd av denna utveckling, har idéer påverkade av GRECE börjat spela en allt större roll i formuleringen av alternativ till den rådande ideologiska ordningen i Europa. Den europeiska nya höger som GRECE skapat är dock inte nyskapande i modern mening, utan i traditionalistisk. Man vill förverkliga de möjligheter som fortfarande ligger latent i den europeiska kulturen. Ett sådant projekt är idag mer angeläget än någonsin, eftersom ett halvt århundrade under liberaldemokratiska, amerikanska lydregimer har gjort att Europas människor nu hotas av utplåning som distinkta folk och kulturer.

I direkt opposition mot de europeiska eliternas svek, vänder sig den nya högern till det ursprungliga hos den europeiska människan, i hopp om att väcka en vilja till motstånd och kreativitet. Resultatet, som dokumenteras i denna bok, är kanske den mest förödande kritik av det liberala projektet som formulerats.

Generation Identitet: En krigsförklaring mot 68-generationen

Generation Identitet: En krigsförklaring mot 68-generationen

Av Markus Willinger

96 sidor. 99,50 kr (pocketbok)

Att förneka de europeiska folken rätten till ett eget arv, en egen historia och till och med egna hemländer har blivit en central del av den moderna västvärldens kulturella grundvalar. Massinvandring, selektiv och demoniserande historieskrivning, och en ständig spärreld av pervers, eller som bäst meningslös, konsumtionskultur är alla faktorer som bidragit till att förminska Europa till en politisk icke-tillvaro. Hennes infödda befolkning består till största delen av atomistiska individer, som saknar minsta tendens till syfte eller mening, och blir allt mer offer för ett politiskt system som saknar allt intresse för sina egna undersåtar.

Det finns många perspektiv på hur det kunde bli så här, men Majrevolten 1968 var helt säkert av avgörande betydelse för att skapa den apolitiska, självdestruktiva situation i vilken det postmoderna Europa idag befinner sig. Det här är dock inte någon historiebok. Den handlar inte främst om hur detta läge uppkommit, utan om vad som kan och bör göras åt det, och mer precist vem som ska göra det. Efter de politiska, journalistiska och akademiska eliternas svek, och en hel europeisk generation vars medlöperi gjorde det möjligt, är det nu upp till de unga — de främsta offren för den västerländska civilisationens urspårning — att vända skeppet. I Generation Identitet presenterar aktivisten Markus Willinger sin syn på den spirande identitära rörelsens ideologi i 41 korta, raka kapitel. Willinger målar en kristallklar bild av vad som har gått fel, och pekar ut den riktning i vilken vi ska söka efter lösningar.

Generation Identitet rör sig smidigt mellan radikalt politiskt tänkande och existentiell filosofi, och förklarar på ett tydligt men poetiskt sätt vad unga européer ska eller bör säga till de korrupta representanterna för vår kontinents senila sociala strukturer.

Det här är inte ett manifest, det är en krigsförklaring.