Dragkampen om republiken fortsätter

Aktuellt, Politik, Samhälle

Dragkampen mellan de italienska valvinnarna och landets president fortsätter, eller mellan folket och etablissemanget om man så vill. Efter att president Sergio Mattarella obstruerat genom att vägra att godkänna EU-kritikern Paolo Savona som finansminister, gjorde Giuseppe Conte en rockad i den gul-gröna regeringsbildningen vilket innebär att Savona i stället får posten som EU-minister. Detta i kombination med att Mattarellas teknokratkandidat, den tidigare chefen för Internationella valutafonden, Carlo Cottarelli hade stora svårigheter att få ministrar till sin regering, fick Mattarella att tillfälligt ge upp sitt motstånd mot Ligan och Femstjärnrörelsen . Den italienska väljarkårens starka missnöje med presidentens olika manövrar var också en av de avgörande faktorerna till att Mattarella backade. Vi får dock räkna med att denna tiro alla fune är långt ifrån avgjord, men för närvarande har folket överhanden.