Baron Roman von Ungern-Sternberg i åminnelse

Historia, Okategoriserade, Traditionalism

 

Den 29 december är det årsdagen för Baron Roman von Ungern-Sternbergs födelse och jag tänkte därför ta tillfället i akt att uppmärksamma detta då det rör sig om ett mycket intressant och fascinerande levnadsöde.

Ungern-Sternberg var av balttysk adelssläkt, officer i det ryska imperiets armé och slogs sedan på den vita sidan i det ryska inbördeskriget där han samlade ihop en här bestående av kosacker, mongoler och japaner som stred tillsammans mot bolsjevikerna. Han var en krigare ut i fingersspetsarna men också andligt lagd och förenade influenser från buddhism, shamanism, tibetansk mysticism och ortodox kristendom.

Jag ska här inte bli långrandig utan vill ni läsa mer om Ungern har jag postat flera bra texter här nedan. Det kan dock konstateras att intresset för honom har börjat återuppväckas och att han idag är en inspiration för traditionalister, monarkister, eurasianister och radikalkonservativa världen över men särskilt i Ryssland. Hans födelsedag har till och med högtidlighållits av en eurasisk ungdomsorganisation och enligt initierade källor ska även den ryske försvarsministern Sergey Shoygu vara en beundrare av baronen. Yterligare kuriosa i sammanhanget är för övrigt att Shoygu har Rysslands största samling av antika samurajsvärd.

Baron Ungern var en mycket ovanlig man men han har också drag av en arketyp – någon som slåss mot en stor övermakt, någon som är en så kallad ”Man mot tiden” – och man kan finna en del likheter med andra ädla män som jag hyser en stor beundran för: Leonidas, Mannerheim och Mishima för att nämna några…

Den jämförelse som är mest aktuell idag är dock en annan. Även i vår tid har det nämligen dykt upp en representant för denna arketyp och någon som har flera likheter med Baron Ungern. Denne man är Igor Strelkov, en person som borde vara av högsta intresse för varje traditionalist.

Om honom kan ni läsa på följande länkar:

http://operationnovorossiya.wordpress.com/2014/12/15/igor-strelkov-en-hjalte-i-var-tid/

https://anarkotraditionalism.wordpress.com/2014/08/18/novorossiyas-heroiska-frihetskampar/

 

 

Här är ett citat av en rysk eurasier som behandlar likheter mellan Ungern och Strelkov som jag låter stå för sig självt:

Igor Strelkov – head of armed forces of anti-ukrainian militias in republics of Novorossia, resembles more a ”White Officer” from 1919 civil war posters. Leading military resistance to nihilist invaders from the West for months, retreating on some positions and continually advancing on others, every day of the war people awaken to new life and join the militias under his command, and without any military experience take life of dozens of enemies. And every life becomes a star on the heavenly roof of our victory.

Reading his summaries and reading how every day the traitorous Russian elite drains their legacy through inaction and apathy, a new vision comes across – he is as the last struggling warrior on far away front of a lost Empire, his name breaks down all our subhuman presentations about Honor and Loyalty and aspirations to political action. Doesn’t he already remind us of somebody? Lone warrior in the far-away steppes of Mongolia and Buryatia, leading the two thousand Asian Cavalry Division to battle against outnumbering bolshevik forces. Baron Ungern von Sternberg, ”Baron” in which is synonymous with Nobility and ”Stern” which means Star. A striking and mysterious analogy.

A.Bovdunov, in his text ”God, Tsar, Hero” has written about the Baron:
”His life and myth – a message, arrow, thrown through centuries and spaces”.
I believe it may be said rightly so about white-commander of Novorossia Igor Strelkov.

In fact, as I was re-reading Baron’s biography , some of the similarities turned out to be striking (I noticed it only after!) :

”The Chinese had tightened their control of Outer Mongolia by this time, strictly regulating Buddhist services in monasteries and imprisoning Russians and Mongols whom they considered ”separatists”.
According to memoirs by M.G. Tornovsky, the Asiatic Division numbered 1460 men, while the Chinese garrison was seven thousand men strong. The Chinese had the advantage in artillery and machine guns, and had built a network of trenches in and around Urga”

Isn’t Ungern’s ancestry of german-baltic knight order, and stories of Igor Strelkov’s apparent past as FSB and GRU colonel, remarkably similar in their presentation?

Isn’t Ungern’s struggle and unacceptability by both the Chinese from the East and Communists from the West, remarkably similar to treason of Russia from the East and Military aggression from the West? Communism then, or Capitalism now represent only different historical versions of decadence and nihilism, as Baron Ungern himself said. Igor Strelkov more than once voiced the will to retake all of Ukraine from the enemy.

 

Relaterat på Motpol:

http://www.motpol.nu/oskorei/2008/08/03/lastips-baron-von-ungern-sternberg/

http://www.motpol.nu/oskorei/2014/04/17/baron-ungern-mongoliets-harskare/

http://www.motpol.nu/oskorei/2010/02/07/ossendowski-beasts-men-and-gods/

http://www.motpol.nu/oskorei/2011/06/30/draklandets-konservativa-revolutionarer/

http://www.motpol.nu/oskorei/2010/03/07/paris-violence-ungern-sternberg/

Julius Evola om Baronen:

http://www.counter-currents.com/2011/02/baron-von-ungern-sternberg/

Video: