Lästips: Baron von Ungern-Sternberg

Okategoriserade

Den högerradikala och antimoderna traditionen innehåller ett flertal äventyrare och kapabla personer, från Ernst Jünger till Otto Skorzeny. Dagens inlägg kommer att beröra en av de mindre kända, men desto mer spektakulära, företrädarna för revolten mot den moderna världen, nämligen baronen von Ungern-Sternberg (1886-1921). När jag för ett antal år sedan började intressera mig för traditionalismen framstod han främst som en märklig kuriosafigur, detta beroende på att den information som då fanns tillgänglig byggde på bolsjevikisk propaganda. Idag är dock så inte längre fallet, och han har också kommit att bli något av en kultfigur i vissa kretsar (han dyker upp i figurspel, i datorspelet Iron Storm, rentav i en reseberättelse om en västsvensk som under samma period reste i det inre Kina).

Baronen tillhörde en tysk-baltisk adlig släkt med långa anor, och gjorde militär karriär i det ryska kejsardömet. Efter den ryska revolutionen kom han att kämpa på den vita sidan i inbördeskriget, och var snart en mer eller mindre oberoende krigsherre i det vidsträckta Sibirien. Mongoliet var då ockuperat av kineser, och 1921 stormade baronens styrkor dess huvudstad Urga. Han kom inbjuden av landets khan, men installerade sig snart som landets egentlige ledare.

Vad gäller baronens styre är det svårt att få fram tillförlitliga uppgifter, då bolsjevikerna senare spred diverse propaganda om honom. Bland annat hävdas det att hans familj var så genetiskt defekt att han hade ett ohyggligt litet huvud, detta motbevisas dock av de foton som finns. Att man spridit sådana felaktiga uppgifter om hans anatomi innebär att man kan ha spridit fler. Detta gör att även om det finns fascinerande information om baronens skräckvälde, och hur han utsåg ruttnande kadaver till ämbetsmän i sin byråkrati, måste dessa tas med en rejäl nypa salt.

vUS

Vad vi däremot vet med någorlunda säkerhet är att han var monarkist, och planerade att leda de östliga folken i en offensiv mot den kommunistiska läran som svept över Europa och Ryssland. Vi vet också att Mongoliet invaderades av röda styrkor redan samma år som han intog landet, och att han fångades och avrättades av dessa. Mongoliet blev sedan världens andra ”folkrepublik”.

The Brutal Buddha

Wikipedia