Gemytliga tidsskrifter

Okategoriserade

Det finns många tidsskrifter ute i världen, varav många faktiskt inte har så värst mycket alls med politik att göra. Idag tar vi upp några med teman som militärhistoria och friluftsliv, i syfte att inspirera läsarna till vidare egna efterforskningar.

Att kritisera media är populärt. Inte bara här på motpol, utan lite här och var i samhället ger man sig på media. Genomgående är att man oftast betraktar den som motsatt den egna ideologin. Vänstern lyckas allt som oftast hävda att borgerliga dagstidningar är fientliga och diskriminerande mot dem (med undantag för ett taffligt bojkottförsök riktat mot ETC, föga ambitiöst och än mindre framgångsrikt, är detta förstås renodlat bedrägeri). Borgerligheten påstår, med mer rätta men mindre insikt, att kulturklimatet i Sverige är vänsterextremt. En period var det till och med populärt att påstå att media medvetet betonade invandrares etnicitet (”om en svensk misshandlas av en invandrare står det direkt, men motsatsen ser man aldrig”). Det hör man förstås aldrig numera, eftersom det aldrig varit sant, och i dagsläget dessutom är spektakulärt jävla dumt.

Försöken att etablera alternativa mediakanaler till vilket motpol på sitt eget blygsamma sätt bidrar har varit och är centralt för alla försök att ifrågasätta den rådande ordningen i Sverige och Europa. Generellt är att fokus ofta ligger på exempelvis den etniska frågan. Som bäst handlar det om att definiera, stärka och diskutera den svenska och europeiska identiteten, som sämst handlar det om att rapportera om att någon amerikansk neger mördat någon (som om mord vore folkggruppsspecifikt), eller att någon i Pakistan gjort något knasigt.

Det man kan glömma är att det finns väldigt mycket mediautbud som har lite till intet att göra med tidens ödesfrågor. Som vare sig framställer vita människor som roten till allt ont, eller hittar rätt på någon annan att demonisera eller försöker nyansera bilden. Som helt enkelt rör andra saker helt och hållet. Givetvis kommer alltid politik och andra frågor in på ett eller annat hörn icke desto mindre behöver man inte befinna sig länge på pressbyrån för att förstå att 70-talets äckliga gamla slogan "allt är politik" är smörja, precis som det mesta från det decenniet utom Toto. För att exemplifiera har jag valt ut fyra favoriter som rör ämnen som åtminstone några av mina besökare torde ha intresse av.

Särtryck av Messer Magazin

Brittiska Military Illustrated påminner om att strikt skriven militärhistoria sällan lämnar utrymme för allt för många vinklingar. Tidningens intressesfär spänner över i stort sett hela krigföringens historia, och man kan läsa om allt ifrån medeltida krigföring och samurajer, till koloniala konflikter och Falklandskriget. Tidningen har en naturlig "pro-brittisk" twist, men det mesta av innehållet består av sakliga rapporter från olika slag och konflikter, kryddade med vittnesuppgifter och samtida källor. Tidningen är dessvärre fruktansvärt dyr att prenumerera på, och det billigaste är helt enkelt att hitta en Pressbyrå som saluför den (den finns i de flesta mer välsorterade butiker).

Om britterna är dyra är amerikanerna tvärtom väldigt billiga. En prenumeration på en tidsskrift från USA kan gå på ett par hundra, och då finns det förstås ett nästan osannolikt utbud. Som knivintresserad kan jag rekommendera Tactical Knives varmt. Ingående recensioner av allt ifrån rena stridsknivar, över japanska slipstenar, till speciella set för att ta ur djur vid jakt, komplett med all information man kan tänkas behöva. Till detta kommer förstås också krönikor av olika slag en favorit är inslaget "it happened to me", där läsare redovisar hur de i olika situationer haft användning av kniv i självförsvarssituationer.

På samma tema finns tyska Messer Magazin. Detta är ett utmärkt alternativ för den som vill hålla sina tyska språkfärdigheter vid liv, och även lära sig en hel del om ungefär samma typ av produkter som de som tas upp i amerikanen ovan. Antagligen svårare att hitta på pressbyrån, men ett försök skadar aldrig. Annars kan man ju passa på när man är ute och åker runt på järnvägarna i det stora broderlandet i söder.

Amerikanska Combat & Survival är säkert bekant för många. Tidningen är informativ, även om den politiska biten förstås oftast inte är mycket att hurra över. Reportage om olika förbands aktiviteter i Irak och Afghanistan kanske inte är det mest upplyftande att läsa, men det är svårt att förneka att det samtidigt är ganska intressant. Detta åsido innehåller tidningen en hel del matnyttigheter rent konkret är det kanske snarast det här med Survival som känns mest relevant för den svenske läsaren. Varje nummer har åtminstone en omfattande artikel om överlevnad i vildmarken vare sig det handlar om öken, skog eller helt enkelt den urbana. Tips för utlandsresor, långfärder, skogsvandringar och så vidare förekommer i överflöd, liksom recensioner av praktiska vildmarks- och överlevnadsprodukter. En intressant tidsskrift, men kanske den av de ovanstående med minst andel verkligt givande innehåll, trots att det som är bra verkligen är bra.

Som sagt finns det mycket matnyttigt i tidsskriftsvärlden, om man håller sig borta från Bang och Ordfront, så det är bara att börja botanisera på lokala pressbyrån.