Västafrika och den gamla trikoloren

Aktuellt, Geopolitik, Historia, Resor

När jag besökte Dakar 2009 så färdigställdes fortfarande monumentet ”Den afrikanska renässansen”. Det ritades av den senegalesiske arkitekten Pierre Goudiaby Atepa, och uppfördes av byggföretaget Mansudae Overseas Projects som är den internationellt kommersiella avdelningen av nordkoreanska Mansudae Art Studio som grundades 1959 i Pyongyang, och som idag har tusentals anställda. Det heroiska motivet går att känna igen från den nordkoreanska offentliga konsten.

En konstruktion som däremot stod klar vid mitt besök i det tidigare målet för det klassiska rallyt var den västafrikanska centralbankens kontor. Efter de västafrikanska staternas frigörelse, främst från kolonialmakten Frankrike, grundades den ekonomiska samarbetsorganisationen Ecowas 1975. Ecowas har också en gemensam valuta, den västafrikansk francen, som tidigare var bunden till den franska francen och numera euron.

Trots att de västafrikanska länderna har mer än 60 år av formell självständighet bakom sig, så har det franska inflytandet varit stort i regionen. Tills nu. Niger, Mali och Burkina Faso meddelade nämligen i söndags att de lämnar Ecowas, och att Marianne är persona non grata i de tre franskspråkiga länderna. Nigers regering har uttalat att ”imperialistiska och nykolonialistiska krafter är inte längre välkomna på vårt nationella territorium”. Frågan som återstår är om detta kan vara början på en afrikansk renässans. Förmodligen inte.

Relaterat: Västafrika och den nya trikoloren