Folkets republik kvävd i sin linda

Aktuellt, Politik, Samhälle

Italiens president Sergio Mattarella hade knappt hunnit uttala den blivande premiärministerns namn innan han medvetet kvävde folkets republik i sin linda. Mattarella gjorde något som mig veterligen ingen italiensk president tidigare gjort, han vägrade godkänna finansministern i den blivande regering vars premiärminister han själv precis godkänt. Som skäl för obstruktionen uppgavs den föreslagne finansministerns kritiska inställning till EU, alltså precis den politik som det italienska folket röstat för, och som Femstjärnerörelsen och Ligan kommit överens om i ett gemensamt regeringsprogram.

Finansministerkandidaten Paolo Savona har liknat eurozonen vid ett tyskt fängelse, och denna beskrivning tolererar vare sig Jean-Claude Juncker eller Angela Merkel. Grönt och gult i italiensk politik skiljer sig markant från grönt och gult i Tyskland. Matteo Salvini, Ligans gröne jägare, var förutbestämd som inrikesminister, och den som skulle ge order om utvisning av en halv miljon illegala invandrare. I Tyskland är Die Grünen det parti som ivrigast påhejat Angela Merkels öppna-gränser-politik. Luigi Di Maios gula stjärnor är en tydlig anti-etablissemangsrörelse vars inställning till EU-byråkratin är raka motsatsen till de tyska liberalernas vurmande för all sorts överstatlighet.

Mattarellas mjuka statskupp är ett politiskt övergrepp inom lagens ramar, men i italienarnas ögon är det allt annat än legitimt. Många väljer att resignera, men på flera håll råder nu närmast en revolutionär stämning. Förhoppningsvis kan detta bli gnistan till en verklig folklig revolt.