Tysk satir om antirysk media

Okategoriserade

Etablerad media framstår inte sällan, för att låna ett uttryck från Göran Greider, som medlemmar i NATO. Så har rapporteringen kring Ryssland och Ukraina präglats av otaliga manipulationer. Diskret ointresse för annars spektakulära nyheter (som nazi-symboliken i delar av de ukrainska trupperna eller bilder på de lidande civila i östra Ukraina), subtila glidningar mellan sannolikheter och fakta (”det är sannolikt att… [valfritt anti-ryskt påstående]”), liksom mer eller mindre tydliga ställningstaganden i rubriker och löpsedlar.

I Tyskland såg vi osmakliga exempel på hur tydligt detta ställningstagande kan bli, när Der Spiegel kombinerade en bild på dödsoffren från MH17 med rubriken ”Stoppt Putin jetzt!”. Detta innan det ens är klarlagt vem som sköt ner MH17.

ds

Lika skrämmande propaganda är The Suns val av löpsedel i samma situation, ”Putin’s Missile”.

PM

Propagandan tycks lyckligtvis inte ha haft önskad effekt, varken bland tyskar eller svenskar finner man någon utbredd krigsvilja. Gissningsvis har folk i gemen börjat inse att dessa manipulationer upprepas lite för ofta (Saddams massförstörelsevapen, et cetera), och har lite för magstarka konsekvenser (ett förstört Libyen, Syrien, Irak, Ukraina et cetera). Inte ens den globala makteliten kan ropa varg hela tiden utan konsekvenser.

Die Anstalt

Att skratta åt makthavarna tillhör de mest effektiva, och befriande, formerna av systemkritik. Intressant är att man i Tyskland börjat göra just detta. Satirprogrammet med det i dagens störda samhälle ovanligt passande namnet Die Anstalt visas på den stora TV-kanalen ZDF. Männen bakom Die Anstalt tycks höra till vänstern, men deras satir av etablerad media är underhållande oavsett var man befinner sig på den politiska skalan.

Redan i det tredje avsnittet visade de hur det finns band mellan tyska mediapersonligheter och till amerikanska intressen knutna ”elitnätverk” som American Council on Germany och Deutsche Atlantische Gesellschaft. Detta väckte reaktioner och kontrovers, men följdes upp av ett bitande stycke satir där etablerad medias reaktioner på händelser i Ukraina skildrades på ett både träffsäkert och underhållande vis. Det är inte minst givande att se hur publiken skrattar åt det hela, det är dessutom värt att sprida även till en svensk allmänhet.

Klippet från det tredje avsnittet hittar vi här, tyvärr utan engelsk text:

”Unabhängiger Journalismus”

Det mest underhållande stycket satir finns däremot med engelska undertexter här (man slår på undertexterna längst ner till höger om de inte kommer igång automatiskt):

The information war for Ukraine

För den som varken vill sprida länkar till en youtubevideo eller till undertecknads långa textmassor kan förslagsvis denna länk användas:

Lew Rockwell.com – Hilarious German Satire of Anti-Russian Propaganda

nw